Bani din tâmplărie pentru viaţă de sportiv

Bani din tâmplărie pentru viaţă de sportiv

De obicei, asociem cariera sportivă cu bani. Mulţi bani, ca la fotbalişti. Dar Bjorn Haneveer a pus mâna pe fierăstrău şi a potrivit uşi pentru ca, seara, să îmbrace camaşa, să îşi pună papionul la gât şi să joace snooker.

Pe când avea 13 ani, Bjorn Haneveer se uita la BBC cum o mână de oameni eleganţi, cu beţe în mâini, se învârteau în jurul unei mese verzi. Prin ochii unui copil, asta pare. În fapt, beţele erau tacuri şi la televizor se juca un meci de snooker.

Un an mai târziu, piciul belgian se găsea pentru prima dată în viaţă în faţa unei mese de snooker. "Tata era tâmplar, avea mica lui afacere. Sâmbăta, se ducea pe la mai multe case, să ia măsuri pentru lucrări şi termina lucrul pe la prânz. Şi obişnuia să joace biliard", îşi aminteşte, într-o mică discuţie cu evz.ro, cel mai bun jucător de snooker din istoria Belgiei. Un copil-minune

"Într-o zi, i-am zis să jucăm snooker. Şi mergeam în fiecare sâmbătă după-amiază", recapitulează sportivul. Încă de la primul joc, Bjorn a reuşit să trimită în buzunare, în ordine, cele şase bile colorate ale jocului de snooker. "A fost o mare realizare la vremea aceea", spune el acum. Dacă acest episod a atras atenţia asupra puştiului-minune, lumea avea să fie cu adevărat uluită peste un an şi ceva, când la 16 ani, învingea mari jucători de snooker din Belgia şi Marea Britanie.

Invitaţi să joace în Belgia, trei jucători celebri ai acelor vremuri (canadianul Alain Robidoux şi englezii Mike Hallet şi David Roe) se vedeau învinşi de un băiat de 16 ani. "Atunci, m-am hotărât că asta vreau să fac. Şi am câştigat o mulţime de turnee de amatori, am câştigat două campionate europene (în snooker, la acestea nu participă cei mai buni jucători - n.r.) şi o medalie de aur la Cupa Mondială din Japonia", îşi conturează Haneveer un scurt CV sportiv. Părea cariera perfectă, însă, ciudat, Bjorn Haneveer nu putea trăi numai din ce câştiga din sport.

Deşi, lucru rar pentru un european din afara Marii Britanii şi Irlandei, ajunsese între primii 64 de jucători ai lumii. Dacă ar fi fost la fel de talentat la tenis de câmp, de exemplu, ar fi dus un trai de lux. Dar Haneveer nu asta îşi dorea, ci doar să facă lucrurile care îi fac plăcere. După ce s-a interzis sponsorizarea competiţiilor sau a jucătorilor de companiile producătoare de ţigări, Bjorn Haneveer a fost nevoit să ia o decizia grea. Uşi şi duşumele pentru tacuri şi plăcere

"Atunci am hotărât că am nevoie de un serviciu. Se întâmpla acum cinci ani", spune el. Urmând tradiţia familiei, Bjorn a rămas aproape de tâmplărie. A dezvoltat o mică afacere din montarea de uşi, duşumele şi parchet. "Dar, acum 2-3 ani, mi-am dat seama că viaţa nu se rezumă la a face bani, iar mult mai important este să faci ceea ce-ţi doreşti". I se spusese de multe ori că era un talent înnăscut. Aşa că s-a apucat din nou de antrenamente. "Acum, am două locuri de muncă: tâmplar şi jucător de snooker", glumeşte el. Omul de gheaţă care i-a amuţit pe britanici

În acest an, în calificările Campionatului Mondial de Snooker, cea mai importantă competiţie a acestui sport, Bjorn Haneveer a fost învins greu, scor 10-8, de englezul Martin Gould. Însă belgianul, ajuns la 33 de ani, a făcut spectacol, reuşind în cele trei meciuri disputate (două victorii şi o înfrângere) patru break-uri de peste 100 de puncte, cele mai multe din calificări. Unul chiar de 138 de puncte. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu snookerul, aceasta înseamnă să trimiţi în buzunare între 34 şi 36 de bile consecutiv, într-o anumită ordine.

Comentatorii britanici l-au numit cândva "omul de gheaţă". Se uitau uimiţi cum un belgian joacă fără pic de trac în faţa celui mai talentat jucător al momentului, englezul Ronnie O'Sullivan. "El juca foarte bine. Dar, deşi am pierdut, am reuşit un break de 135 de puncte şi unul de 87 şi am pus ceva presiune pe Ronnie. Băieţii de la BBC erau uimiţi să mă vadă jucând astfel, deoarece nici nu mă cunoşteau".

Haneveer spune că snookerul ar trebui să se extindă pe viitor şi în ţările Europei continentale. Acum, doar Belgia şi Germania contează în snookerul profesionist, dar nu au jucători în primii 32. "Dacă oamenii care conduc lumea snookerului vor lua hotărârile potrivite, cred că putem face lucruri mari cu acest joc în întreaga Europă. În Germania, peste 1.000 de spectatori se strâng la un joc de snooker. În Belgia, sunt 50-60 de jucători capabili să realizeze break-uri de peste 100", încheie el, sperând ca, pe viitor, copiii talentaţi să poată trăi din acest sport, indiferent unde s-au născut.

Ne puteți urmări și pe Google News