Gazprom a semnat cu autorităţile bulgare un nou acord pentru implicarea în proiectul de gazoduct. Rolul României devine acum incert.
Tactica ruşilor din ultimul timp în domeniul energetic se pare că dă roade. La circa o lună după ce Gazprom "ameninţa" Bulgaria că o înlocuieşte în South Stream cu România, cele două părţi par să fi ajuns la un compromis care duce la implicarea vecinului de la sud de Dunăre în proiect.
Sâmbăta trecută, ministrul bulgar al energiei, Traicho Traikov, a semnat cu omologul său rus, Sergey Shmatko, o foaie de parcurs privind trecerea South Stream prin Bulgaria - care prevede etapele şi termenele de execuţie ale proiectului.
Proiectul, un bluf?
Pe de altă parte, dincolo de negocierile politice pe marginea acestui subiect, din punct de vedere tehnic şi economic lucrurile legate de South Stream sunt extrem de neclare. Surse apropiate negocierilor dintre partea română şi Gazprom ne-au declarat că, "la nivel tehnic, lucrurile nu sunt foarte bine dezvoltate. Discuţiile sunt mai mult politice".
În plus, "din cauza unor aspecte de relief în Marea Neagră, tehnic vorbind e foarte posibil să nu poată trece prin Bulgaria direct, decât cu nişte costuri foarte mari", au adăugat sursele. În plus, pentru a fi fezabil, proiectul are nevoie de capacităţi mari de înmagazinare. Din acest punct de vedere, un punct important în negocierile dintre autorităţile române şi repre zentanţii Gazprom este depozitul de gaze de la Roman- Mărgineni.
O delegaţie rusă condusă de Alexei Miller, preşedintele Gazprom, ar urma să vină la toamnă în Bucureşti, când se va discuta şi despre depozitul de înmagazinare. Tot atunci, ruşii ar urma să prezinte rezultatele unui studiu de fezabilitate ce ia în calcul şi implicarea României în South Stream. Deocamdată nu se ştie însă sub ce formă.
Între timp, se renegociază condiţiile de tranzit ale gazelor ruseşti prin România către Balcani. "Ruşii nu urmăresc neapărat să construiască proiectul acesta, ci să obţină avantaje, influenţă. Ce rost ar avea conducta, când relaţia cu Ucraina e foarte bună, iar producţia lor e în scădere. De aceea tot amână proiectul şi ofertează pe toată lumea", ne-au spus specialişti în domeniu.
Ei au adăugat că, promovând acest proiect, ruşii creează prin presă o stare de presiune asupra autorităţilor române privind un eventual eşec al implicării în South Stream. În acest fel, ruşii capătă un avantaj în negocieri şi "pot primi lucruri concrete, în schimbul unui vis".
Gaze ieftine pentru bulgari
Pe de altă parte, cu neclarităţi legate de South Stream se confruntă şi bulgarii. Întrebat de jurnalişti despre finanţarea gazoductului, ministrul bulgar al energiei a spus că "a fost prea devreme să ne gândim cine şi cum va face asta", potrivit agenţiei de presă Novinite.
El a anunţat însă că negocierile cu Rusia pentru a obţine preţuri mai mici la gazele importate au fost de succes, iar intermediarii dintre Bulgargaz şi Gazprom vor fi eliminaţi. Totuşi, pentru bulgari rămâne neclar cu ce procent se vor ieftini, în timp ce ministrul Traikov susţine că negocierile nu s-au finalizat. Liderul celui mai mare partid de dreapta din Bulgaria, Martin Dimitrov, a avertizat că Rusia nu le va ieftini gazele degeaba.
"Singurul scenariu în care îi pot vedea pe ruşi acceptând ieftinirea gazelor este să ceară ceva în schimb legat de South Stream ori centrala nucleară de la Belene. Asta este ceea ce mă îngrijorează cel mai mult", a afirmat Dimitrov, potrivit Novinite.
De altfel, premierul bulgar, Boyko Borisov, a declarat că negocierile cu ruşii au fost foarte dure, neajungând pe un teren comun până la 3 dimineaţa (17 iulie - n.r.). "A fost dificil pentru că Rusia calculează preţul pe principii de piaţă, iar aceste preţuri vor duce la falimentul multor fabrici din Bulgaria", a spus Borisov.