Ambalaţi produsele şi depozitaţi-le la rece, astfel încât alimentele crude să nu intre în contact cu cele semipreparate, iar băuturile puneţi-le separat.
În parc, la plajă sau în curtea casei, o zi de distracţie în natură care presupune şi un grătar trebuie să includă şi o organizare pe măsură. Căldura de afară poate strica foarte uşor distracţia, de aceea depozitarea, gătirea şi servirea corectă a alimentelor sunt foarte importante.
Procuraţi-vă mai multe cutii frigorifice
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceţi înainte de a merge la iarbă verde pentru un grătar este să vă procuraţi suficiente cutii frigorifice pentru a stoca produsele perisabile precum carnea de vită sau de pui, peştele, ouăle sau salata. "Trebuie să păstraţi mâncarea în condiţii răcoroase, să nu se altereze şi, de aceea, alimentele scoase din frigider trebuie depozitate direct în cutiile frigorifice", explică Elena Casapu, nutri ţionist Maggi.
Înveliţi în prosoape alimentele calde
Cutiile frigorifice nu trebuie transportate în portbagaj, ci în maşină, cu aerul condiţionat pornit, iar când ajungeţi la destinaţie puneţi cutia la umbră, cu capacul închis şi adăugaţi gheaţă atunci când este nevoie.
Specialiştii mai recomandă să puneţi băuturile separat pentru a evita să deschideţi prea des cutia în care se află alimentele.
"Cel mai bine este să folosiţi o cutie frigorifică pentru produsele alimentare şi una pentru băuturi, pentru a evita ca aceea cu mâncare să fie deschisă prea des", vă sfătuieşte nutriţionistul Elena Casapu. În cazul alimentelor calde, e bine să le înveliţi în prosoape, să le înfăşuraţi în hârtie de ziar şi apoi să le aşezaţi într-o cutie. Aşa se vor conserva mai bine până le consumaţi.
Nu amestecaţi produsele
Mâncarea gătită nu trebuie amestecată cu cea crudă. "Eu recomand să împachetaţi carnea sau fructele de mare crude şi să le puneţi în partea de jos a cutiei frigorifice, pentru a evita scurgerea lor peste celelalte produse", mai spune nutriţionistul.
Este bine să umpleţi cutia frigorifică cu preparate pentru că va răci pe o perioadă mai mare de timp decât una încărcată parţial.
Nu lăsaţi afară preparatele gătite mai mult de o oră
Carnea nu trebuie gătită în mai multe tranşe, ci toată odată, pentru a evita contactul produselor cu bacteriile. Puteţi lua şi nişte şerveţele umede, dar şi uscate pentru a preveni răspândirea microbilor.
Nu ţineţi alimentele afară mai mult de o oră de la preparare pentru că sunt la fel de perisabile ca şi cele crude. În zilele cu temperaturi ridicate (peste 32 de grade Celsius), mâncarea se strică foarte repede.