Intenţia de eliminare a cotei unice de 16%, prezentată într-un interviu de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, l-a supărat pe premierul Emil Boc şi i-a agitat pe oamenii de afaceri.
Pe de o parte, ar aduce rapid bani la buget, iar pe de altă parte ar încuraja nemunca şi plata salariilor la negru - sunt argumente pro şi contra cotei de impozitare progresivă.
Subiectul prinde un contur tot mai pronunţat după ce ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a vorbit, într-un interviu publicat de "Ziarul Financiar", despre necesitatea introducerii unui sistem de impozitare progresivă chiar din 2011.
Potrivit oficialului, cota unică de 16% nu mai poate susţine bugetul astfel încât să fie suficienţi bani pentru educaţie, sănătate şi pensii. "Cota unică a fost o epocă, dar acum s-a încheiat şi nu o spun ca să lansez o discuţie politică. Este o opţiune strict profesională, bazată pe calcule ale experţilor din minister", a precizat şeful Finanţelor.
Ce s-ar pune în loc, după eliminarea cotei unice de 16%? Răspunsul lui Vlădescu este: o cotă de impozitare progresivă a tuturor veniturilor inclusiv a pensiilor, în trepte foarte mici şi cu zona de scutire plasată foarte jos, aproape de salariul minim pe economie. Acesta ar urma să fie majorat cu circa 30%, pentru a descuraja evaziunea fiscală, mai susţine ministrul.
PSD: Impozit între 16-40%
PSD a susţinut pe parcursul timpului impozitarea progresivă. Potrivit senatorului socialdemocrat Radu-Cătălin Mardare, membru în Comisia de buget finanţe, una dintre ultimele variante de lucru este o cotă minimă la nivelul actual de 16%, aplicabilă la veniturile de până la 4.000 lei, urmată de câteva cote până la maxima de 40%. "Credem că se va colecta mai mult la buget prin cota progresivă, însă riscul creşterii evaziunii fiscale există", a admis senatorul PSD.
Istoricul bugetului României arată că introducerea cotei unice a dus la creşterea ponderii impozitului pe salarii şi venituri în PIB cu o treime, de la 2,9% din PIB, în 2004, la 3,8%, anul trecut.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri a declarat, pentru evz. ro, că asemenea afirmaţii bulversează mediul de afaceri. "Este clar că sistemul fiscal este făcut doar pentru a aduna bani la buget, nu pentru a stimula economia. Nu am auzit pe nimeni să stimuleze munca. Domnul ministru doreşte creşterea cu 30% a salariului minim. Pe ce bază? Eu zic să se majoreze cu 40%, sunt mai bun ca domnul ministru, dar pe ce bază să crească? Suntem pe ultimele locuri la productivitate", mai spune reprezentantul oamenilor de afaceri.
Noul Cod Fiscal
În birourile Ministerului Finanţelor se pregăteşte însă un impozit progresiv. Chiar săptămâna trecută, Vlădescu s-a întâlnit cu patronatele şi cu membrii coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre viitoarele modificări ale Codului Fiscal, printre care şi eliminarea cotei unice.
Printre alte noutăţi fiscale conturate de ministrul finanţelor se numără deduceri pentru pensii private şi asigurări de sănătate private, reducerea TVA cu douătrei puncte sau un impozit forfetar aplicat în domeniile dificil de controlat.
Acord cu FMI până în 2013
Vlădescu mai vorbeşte despre necesitatea continuării "par teneriatului" cu FMI timp de câţiva ani, după expirarea actualului acord, până în 2013. "Pentru că ieşirea din recesiune va fi dificilă, vom avea nevoie în continuare şi de asistenţă financiară, adică de bani efectivi, şi de asistenţă tehnică din partea FMI", a explicat ministrul. "Este nevoie să trecem la cote progresive, pentru că nu văd cum altfel vom putea susţine un stat care trebuie să facă redistribuire de venituri.“, SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice
Noul sistem fiscal, în viziunea lui Vlădescu
- Impozitarea pensiilor
- Impozitare progresivă a veniturilor, în trepte foarte mici
- Salariul minim să fie majorat cu 30%
- Deduceri pentru pensii private şi asigurări private de sănătate
- TVA de 21% sau 22%
- Impozit forfetar în servicii
- Impozit pe profit şi pe dividende de 15%
- Taxe mai mari pe proprietăţi, după reevaluare
- Impozitarea "averii vizibile"
COMPARAŢIE
Cum taxează europenii veniturile
Cotele de impozitare aplicate venitului global variază de la o ţară la alta. Unele state practică, la fel ca România, o cotă unică: Bulgaria (10%), Cehia (15%), Estonia (21%) sau Lituania (15%).
Majoritatea ţărilor au însă cote progresive, în unele cazuri veniturile mici, până la un anumit nivel, fiind scutite de orice taxare. De exemplu, cotele de impozitare ale britanicilor sunt de 20% şi 40%, iar ale suedezilor de 20% şi 25%. În Portugalia, treptele se înscriu în intervalul 10,5%-42%.
CRITICI
Boc, stăpân peste discursul miniştrilor
Premierul Emil Boc l-a admonestat dur pe şeful Finanţelor pentru declaraţiile privind înlocuirea cotei unice cu un impozit progresiv pe veniturile populaţiei. Sebastian Vlădescu nu se află la prima abatere în acest sens, după ce a vorbit, fără gir de la Palatul Victoria, despre numărul de bugetari care vor fi puşi pe liber anul acesta şi despre oportunitatea impozitării tuturor pensiilor.
"Vreau să spun foarte clar şi răspicat pentru toţi miniştrii: vă interzic în mod expres să introduceţi în dezbatere publică teme şi proiecte care nu au fost discutate şi aprobate în guvern. Ministrul finanţelor nu a avut şi nu are niciun fel de mandat pentru a dezbate public tema cotei unice sau a impunerii impozitării progresive", le-a spus Boc miniştrilor