Fostul jucător de la Vitesse Arnhem a rememorat duelurile cu mulţi dintre elevii lui Van Marwijk care vor juca acum în finala Cupei Mondiale.
Olanda s-a calificat, marţi seară, pentru a treia oară, în finala Cupei Mondiale, după ce a învins la Cape Town naţionala statului Uruguay, cu scorul de 3-2. Batavii au reuşit astfel să-şi asigure din nou prezenţa în ultimul act după performanţele similare obţinute la ediţiile din Germania - 1974 - şi din Argentina - 1978.
"Portocala Mecanică" a reuşit să elimine din competiţie ultima echipă din afara Europei, astfel că Bătrânul Continent va avea în premieră o învingătoare la un turneu final disputat în afara propriilor graniţe.
A opta minune a lumii
Wesley Sneijder, Arjen Robben şi toţi ceilalţi componenţi ai actualei formaţii a batavilor au egalat performanţele echipei de aur din anii ’70, din care făceau parte legendarii Johann Cruyff, Rep, Krol, Neeskens, Rensenbrink etc. O victorie în finală ar putea transforma Olanda în a opta naţiune care s-ar putea lăuda cu un titlu mondial la fotbal.
Patru ani de neuitat
Ştefan Nanu, fostul jucător al formaţiei Vitesse Arnhem (în perioada 1999-2003), a avut posibilitatea să urmărească debutul în prima ligă olandeză a mai multor componenţi ai echipei care va juca duminică în finala Cupei Mondiale.
Nanu (41 de ani) susţine că mai are încă o mulţime de amici în Ţara Lalelelor şi că acolo ar fi singura destinaţie unde ar vrea să se stabilească definitiv. Fostul fundaş stânga al Rapidului ne-a dezvăluit amănunte inedite despre actualele staruri ale Olandei .
INTERVIU
"Fotbalul olandez merita asta. E foarte organizat"
EVZ: Fane, ce zici de Olanda? Ştefan Nanu: Într-adevăr, impresionant traseul batavilor. Am ţinut cu Olanda încă de la început şi chiar am pariat pe succesul ei. E o echipă puternică, bine organizată, iar prezenţa ei în finala Cupei Mondiale e până la urmă o chestie logică. Fotbalul olandez merita asta. E unul dintre cele mai organizate din lume.
Ce amintiri mai ai despre fotbalul din Ţara Lalelelor? Am jucat patru ani la Vitesse Arnhem, într-o perioadă în care echipa era mereu între primele din Olanda, iar an de an participam în cupele europene. Am mulţi prieteni acolo, cu care ţin legătura. Lumea nu m-a uitat.
Pe cine ştii din actuala naţională a "Portocalei Mecanice"? Pe mulţi. Am jucat împotriva lui Mathijsen. Nu era un nume pe vremea aia. Juca parcă la Willem II Tilburg. Pe Dirk Kuyt îl ştiu de când evolua la FC Utrecht. De atunci era un tip ambiţios, concentrat pe toată durata meciului. Mi-a plăcut mult.
Ai jucat contra lui Arjen Robben? Robben era doar un puşti când a promovat cu Groningen. Era un tip foarte modest. Băieţii îmi povesteau că bătea drumul de acasă până la Groningen, 15- 20 de kilometri, cu bicicleta. Era de undeva de la ţară. Am jucat contra lui. Robben avea o tehnică extraordinară, o viteză impresionantă. Cu greu puteai să-i iei mingea. A crescut foarte mult în joc. Omul ăsta are nişte calităţi senzaţionale. Îl ştiu şi pe Sneijder. Juca la echipa a doua a Ajaxului. Cum ar arăta echipa lor fără Robben şi Sneijder? Sneijder şi Robben sunt doi superfotbalişti. Au fost aruncaţi precum nişte măsele stricate de la Real Madrid, iar ei parcă joacă şi mai bine de atunci. Bert van Marwijk i-a pus în slujba echipei, dar, aţi observat, Sneijder şi Robben au din partea antrenorului cea mai mare libertate de mişcare dintre toţi fotbaliştii olandezi.
ALTĂ LUME "Antrenorul ne invita la discotecă"
Ştefan Nanu ştie secretele fotbalului olandez: "Seriozitatea, excelenta organizare a cluburilor şi mentalitatea". Olteanul a rămas uimit de libertatea pe care o au fotbaliştii în Ţara Lalelelor.
"Acolo nu te controlează nimeni pentru că toţi sunt profesionişti. La meciuri veneam direct de acasă. La stadion, cu două ore înainte de meci, aveam masa. Fiecare mânca ce voia. Nimeni nu întrecea însă măsura. Fotbalistul a avut mereu libertatea de a-şi spune punctul de vedere fără riscul de a i se băga pumnul în gură. După meci, dacă ieşea bine, antrenorul Ronald Koeman ne invita la discotecă. Stăteam până la 2.00-3.00 dimineaţa, după care plecam acasă", ne-a mai dezvăluit Nanu.
RECORD
"Portocala Mecanică" a reuşit la acest turneu final un traseu fără greşeală, doborând şi o cifră considerată intangibilă. Batavii au strâns 14 victorii consecutive în meciurile oficiale
Octavian Cojocaru
Olanda n-a călcat strâmb la turneul final din Africa de Sud, obţinând şase victorii în tot atâtea partide disputate. Mai mult, această performanţă i-a ajutat pe elevii lui Bert van Marwijk să doboare şi un record vechi de 40 de ani, care aparţinea legendarei echipe a Braziliei din 1970.
Considerată de mulţi cea mai bună echipă naţională din istorie, Brazilia lui Pele, Rivelino, Tostao, Jairzinho şi toţi ceilalţi a strâns 12 victorii consecutive în meciurile oficiale din preliminarii şi de la turneul final. Actuala generaţie a "Portocalei Mecanice" a de păşit această cifră, având 14 victorii "oficiale" consecutive, incluzând jocurile din preliminarii.
Olanda a fost prima echipă calificată la Cupa Mondială (cu excepţia ţării-gazdă, Africa de Sud) şi întâia care a obţinut calificarea matematică din grupă. Batavii n-au mai încercat gustul amar al eşecului de 25 de jocuri consecutive!
Gullit: "E incredibil"
Performanţele actualei echipe a Olandei au făcut ca alte nume de legendă din fotbalul batav să-şi scoată pălăria. Ruud Gullit, fost campion european cu "Portocala Mecanică" în 1988, n-a făcut economie de laude la adresa performerilor din Africa de Sud. "Tot ceea ce contează este că suntem în finală. E incredibil, e fantastic", a spus, extaziat, Ruud Gullit.
Uruguay - Olanda 2-3 Forlan (41), M. Pereira (90+2) / Van Bronckhorst (18), Sneijder (70), Robben (73)
Uruguay: Muslera 5 - M. Pereira 6, Godin 6, Victorino 6, M. Caceres 5, D. Perez 5, Gargano 6, Arevalo 5, A. Pereira 6 (78, Abreu), Forlan 8 (84, S. Fernandez), Cavani 5. Antrenor: Oscar Tabarez.
Olanda: Stekelenburg 5 - Boulahrouz 5, Heitinga 6, Mathijsen 6, Van Bronckhorst 8, Van Bommel 6, De Zeeuw 5 (46, Van der Vaart 6), Robben 7 (90, Elia), Sneijder 7, Kuyt 6, Van Persie 5. Antrenor: Bert van Marwijk.
Arbitri: R. Irmatov 6 - R. Iliasov 6 (ambii din Uzbekistan), B. Kochkarov 6 (Kirgistan). Stadion: "Green Point" - Cape Town; Spectatori: 62.479.
"A fost într-adevăr dificil, dar s-a terminat, am ajuns în finală. Suntem atât de aproape de titlu.", WESLEY SNEIJDER, mijlocaş în naţionala Olandei
"Au trecut 32 de ani de la ultima finală. E extraordinar că am ajuns aici. Putem fi mândri.", BERT VAN MARWIJK, selecţionerul Olandei APRECIERE
Hagi, încântat de golul lui Van Bronckhorst
Giovanni van Bronckhorst, căpitanul Olandei, a realizat contra Uruguayului poate cel mai frumos gol de la acest Mondial, cu un şut de la peste 30 de metri, direct în vinclul porţii lui Fernando Muslera.
Gică Hagi a comparat reuşita olandezului în vârstă de 35 de ani cu un gol marcat de el într-o partidă de Liga Campionilor. "Golul acesta seamănă perfect cu golul meu marcat în poarta celor de la AS Monaco, pe vremea când jucam la Galatasaray", a spus "Regele".
Selecţionerul Bert van Marwijk le-a oferit un cadou nesperat jucătorilor săi înainte de finala de duminică, de la Johannesburg. Antrenorul a decis să anuleze antrenamentele de ieri şi de azi.