Aparatul care "topeşte" tumorile benigne

Aparatul care "topeşte" tumorile benigne

Tumorile necanceroase de la sân şi fibroamele uterine pot fi dizolvate cu ajutorul unui aparat, prin termoliză cu radiofrecvenţă, disponibil în România de o lună.

Femeile care au fibroame uterine şi cele cu tumori benigne la sân pot să apeleze la cel mai nou şi performant aparat, care le dizolvă în doar câteva minute.

În România există, deocamdată, doar două astfel de aparate, în Bucureşti, la clinicile "Gynecoland" şi "Elite". Preţurile unei intervenţii variază între 450 şi 600 de euro, în funcţie de clinică şi de complexitatea cazului.

Cu ajutorul acestui aparat, pot fi dizolvate tumori cu dimensiuni între 5 milimetri şi 5 centrimetri, spun specialiştii. "Radioablaţia este indicată la tumori mai mici de cinci centrimetri, iar cele de 7-8 centimetri ar putea fi abordate în două şedinţe", explică Ştefan Voiculescu, medic primar chirurg la clinica "Elite" din Capitală. "Nu le vine să creadă că m-am vindecat" Secu Irina, o femeie în vârstă de 39 de ani din Tecuci, este printre primele paciente care au testat aparatul. "Am avut un fibrom cu o poziţie dificilă. Am apelat la această procedură fără să-mi fie teamă, pentru că ştiam că nu o să simt nicio durere. Medicilor şi farmaciştilor cărora le spun că mi-am lizat tumora nu le vine să creadă că m-am operat şi sunt vindecată", spune femeia.

Ţesutul e încălzit până la 100 de grade C

Operaţia se realizează cu ajutorul unei sonde care emite unde de radiofrecvenţă. E introdusă în tumoră, prin sân, ombilic sau vagin, ghidată de ecograf, şi dezvoltă o temperatură de până la 100 de grade C, care împiedică sângele să mai ajungă la ţesut.

"Temperatura poate varia puţin în funcţie de dimensiunea şi densitatea tumorii. Un ţesut moale se încălzeşte mai repede, pe când un ţesut dens, fibros se încălzeşte mult mai greu. Vasele care irigă acel ţesut sunt astfel coagulate, aportul de sânge din tumoră este compromis, iar tumora, nemaifiind hrănită, se mic şorează şi se resoarbe", explică Ioan Stoian, medic primar ginecolog la clinica "Gynecoland" din Capitală.

Vindecare în 15 minute

Dezvoltarea unei temperaturi înalte într-un ţesut are două efecte: distruge metabolismul şi celule prin devitalizare, ceea ce face ca, în timp, tumora să se fibrozeze. Operaţia poate dura 15 minute, pentru o tumoră de dimensiuni mici, şi o jumătate de oră, pentru una de 5 centimetri.

"Dacă pacienta are o tumoră mai mare sau dacă are mai multe tumori, timpul operaţiei va fi mai mare decât în mod normal", explică medicul Ioan Stoian.

Tehnica nu este iradiantă şi nu doare, însă necesită anestezie, locală sau generală.

Aparatul nu a fost testat pe tumorile canceroase

Producătorii coreeni ai acestui aparat susţin că pot fi termolizate şi tumorile maligne de sân, însă în România nu a fost testat în acest sens. "Eu cred că într-o jumătate de an este posibil să fie folosit şi pentru tumori maligne, dar, până în acest moment, nu am avut curaj să-l testez pe pacientele mele", spune ginecologul Ioan Stoian.

Pe lângă tumorile la sân şi fibroamele uterine, cu acest aparat se face şi termoliza altor tumori de la alte organe (hepatice, pulmonare).

UTIL

Cât costă tratamentul

  • Gynecoland Bucureşti (dr. Ioan Stoian), tel. 021. 337. 2953. Tumori la sân: 800 de euro; Fibroame uterine: 1.000 de euro;
  • Elite Bucureşti (dr. Ştefan Voiculescu), telefon 021.233.9776. Tumori la sân: 450 de euro; Fibroame uterine: 600 de euro;

Procedurile de dinaintea operaţiei presupun o consultaţie, analize de sânge şi urină.

Ne puteți urmări și pe Google News