Armata Română îşi face rezerve din voluntari plătiţi

Armata Română îşi face rezerve din voluntari plătiţi

Mai-marii Ministerului Apărării au găsit o modalitate inedită de a trezi patriotismul din români: bani de la stat pentru cei care acceptă să intre în rândurile militarilor.

Lipsa de cadre i-a determinat pe mai-marii Ministeru lui Apărării să apeleze la o modalitate inedită de a-i a trage pe români către haina militară: voluntariatul - dar nu dezinteresat, aşa cum explică dicţionarul acest termen şi cum se întâmplă în toate statele civilizate -, ci plătit de stat. Iniţiativa a fost transpusă deja într-un proiect de act normativ privind statutul rezerviştilor voluntari, aflat pe masa guvernului.

Şi, potrivit proiectului, solda lunară nu este singurul beneficiu acordat de stat "voluntarilor". În cazul în care ar ră mâne şomeri în a ceastă perioadă de criză, aceştia ar putea urma cursuri de reconversie profesională. Evident, tot pe cheltuiala statului. De profitat ar avea şi angajatorii lor, care ar urma să primească despăgubiri pentru perioada în care rezerviştii vor fi chemaţi să apere ţara. Limba română, obligatorie Concret, dacă actul normativ promovat de Ministerul Apărării va fi promulgat, cei care vor dori să devină "voluntari rezervişti" vor trebui să îndeplinească, în primul rând, două condiţii: să nu fi fost condamnaţi în cauze penale şi să ştie să scrie şi să vorbească corect limba română.

În plus, nu vor fi admişi în rândurile militarilor cei care fac parte din organizaţii interzise de legislaţia românească şi cei care aparţin unor culte, asociaţii religioase ori grupări, care, potrivit legii, contravin normelor de menţinere a ordinii publice sau încalcă bunele moravuri.

Românii care vor întruni toate condiţiile pentru a îmbrăca, la nevoie, haina militară, şi vor fi aleşi să facă asta nu vor mai putea da înapoi. Motivul: dacă se răzgândesc, vor fi obligaţi să achite din propriul buzunar costurile recrutării. Cei care ajung să semneze însă contractul cu Armata, vor beneficia, pe perioada instrucţiei (pe care vor fi obligaţi să o facă), de o soldă lunară egală cu cea a unui soldat voluntar (care e cuprinsă între 700 şi 1.200 de lei), dar şi de alte beneficii: masă, bilete de recuperare şi cursuri de pregătire în domeniul apărării. "La preselecţie se vor putea prezenta şi cadrele militare în rezervă", se mai specifică în proiectul de lege.

Fără greve şi campanii electorale

Potrivit documentului, în perioada instrucţiei sau a misiunilor, "voluntarii" vor avea nu doar beneficii, ci şi restricţii. Cele mai importante: le va fi interzis să participe la acţiuni de propagandă electorală, să candideze la funcţii în administraţia publică locală şi în parlament sau la cea de preşedinte al României.

Mai mult, nu vor putea lua parte la greve şi nici la proteste de stradă sau la mitinguri electorale.

"SALARIU"

Câteva sute de lei pe lună, pe timp de pace

"În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadraţi, rezerviştii voluntari beneficiază de o indemnizaţie lunară egală cu 30% din solda funcţiei de bază pe care sunt încadraţi, precum şi de solda gradului deţinut", se precizează în proiectul de act normativ ce aşteaptă avizul executivului.

Ţinând cont de faptul că un soldat voluntar primeşte o soldă cuprinsă între 700 şi 1.200 de lei, un calcul simplu arată că un "voluntar" ar urma să primească minimum 400 de lei pe lună, când nu e în misiune. "În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, voluntarii rezervişti beneficiază de o indemnizaţie lunară egală cu 30% din solda funcţiei de bază pe care sunt încadraţi, precum şi de solda gradului deţinut.", STATUTUL REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

Ne puteți urmări și pe Google News