PSD invocă vidul legislativ pentru a bloca tăierea salariilor
- Adam Popescu
- 27 iunie 2010, 22:03
Social-democraţii susţin că guvernul trebuie fie să-şi asume din nou răspunderea în parlament, fie legea să se reexaminaze, pe rând, la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor.
După ce scăderea pensiilor a fost declarată neconstituţională, guvernul se chinuieşte să pună în aplicare măcar tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor.
Deşi obligat să o reexamineze după decizia Curţii Constituţionale, parlamentul poate tergiversa intrarea în vigoare a legii. Pentru a evita acest lucru, PDL va solicita chiar astăzi o şedinţă reunită a Birourilor Permanente ale celor două Camere. Scopul: convocarea unui plen comun unde legea reducerii salariilor bugetarilor să fie repede curăţată de prevederile neconstituţionale, pentru ca ulterior să poată fi trimisă şefului statului spre promulgare.
PSD: promulgarea legii nu e reglementată
Opoziţia nu vede nicio grabă şi se pronunţă pentru dezbaterea legii în procedură obişnuită: întâi în Senat, în comisii şi în plen, după care la Camera Deputaţilor.
"Este o premieră că o lege aprobată prin asumarea răspunderii guvernului să fie declarată neconstituţională. Trimiterea legii spre promulgare nu e reglementată. De aceea sunt mai multe întrebări pe care le vom discuta mâine (azi - n.r.)", a argumentat senatorul PSD Toni Greblă.
În opinia sa există "două soluţii": fie guvernul renunţă la lege şi îşi asumă din nou răspunderea pe o variantă "periată de chestiunile neconstituţionale", fie legea este reexaminată pe rând de fiecare dintre cele două Camere. Această variantă va fi susţinută de opoziţie la discuţiile din Birourile reunite ale celor două Camere.
Mai mult, reprezentanţii PSD vor încerca, la reexaminarea acestei legi, să pună în discuţie şi alte prevederi decât cele declarate neconstituţionale. Senatorul PSD Dan Şova a declarat că la dezbateri se vor depune amendamente prin care să anuleze reducerea salariilor bugetarilor.
PDL: parlamentul discută doar articolele neconstituţionale
Reprezentanţii PDL nu sunt de acord cu această variantă. "Nu, n-ai ce să modifici, doar iei act că s-a retras articolul neconstituţional. (...) În plen, raportul respectiv se votează", a contracarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
Acesta a afirmat că parlamentul, în şedinţă comună, va discuta doar asupra capitolelor declarate neconstituţionale, fără a putea să pună în discuţie şi alte aspecte ale legii.
PDL va încerca să obţină chiar astăzi punerea legii pe ordinea de zi a parlamentului, astfel încât, la sfârşitul săptămânii, legea să fie trimisă spre promulgare. Dificultăţile democrat-liberalilor vin din faptul că nu au majoritate în Birourile celor două Camere.
În plus, la momentul votului final, majoritatea volatilă a puterii ar putea crea noi probleme, legea riscând să fie respinsă.
"N-ai ce să modifici, doar iei act că s-a retras articolul neconstituţional. (...) În plen, raportul respectiv se votează." MIRCEA TOADER, liderul deputaţilor PDL
SECRETUL VOTULUI, ÎNCĂLCAT
Tensiuni în interiorul Curţii Constituţionale
Judecătoarea Iulia Motoc, numită recent la Curtea Constituţională, la propunerea PDL, le reproşează colegilor că nu au păstrat confidenţialitatea votului şi a motivelor din spatele acestor opţiuni. Vizaţi sunt judecătorul Puskas Valentin Zoltan (propus de UDMR), şi Ion Predescu (propus de PSD).
Puskas a recunoscut că a votat în favoarea neconstituţionaliţăţii tăierii pensiilor cu 15% şi a recalculării pensiilor speciale ale magistraţilor, votul său fiind unul decisiv. Predescu a explicat presei motivele pentru care Curtea Constituţională a luat aceste decizii.
Într-o postare pe blogul personal, Iulia Motoc atrage atenţia că acest lucru este ilegal, invocând art. 64 (alin. b) din Legea 47/1992, potrivit căruia judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi "să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale".