Fără autorităţi responsabile, sistemul colectării selective nu poate funcţiona
- Adam Popescu
- 25 iunie 2010, 22:33
Eco-Rom Ambalaje, care gestionează colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor din ambalaje în numele companiilor care le pun pe piaţă, consideră că, fără implicarea Ministerului Mediului, sistemul de colectare selectivă la nivel naţional nu poate funcţiona.
"Suportul şi implicarea Ministerul Mediului joacă un rol-cheie în dezvoltarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, cu atât mai mult cu cât responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi a devenit o necesitate pentru ca sistemul să funcţioneze la standarde înalte", a declarat directorul Eco-Rom, Sorin Popescu.
În ceea ce priveşte atât autorităţile locale, cât şi operatorii de salubritate, este necesară impunerea şi asumarea unor criterii de performanţă pentru colectarea selectivă, mai spune acesta, subliniind că acolo unde există indicatori de performanţă este nevoie să fie îmbunătăţiţi.
Sugestiile vin în contextul afirmaţiilor făcute de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care susţine, într-un interviul acordat evz.ro, că este decis să înceapă ofensiva colectării selective a deşeurilor în toate judeţele ţării. Reciclarea electronicelor: centre de colectare în localităţile cu peste 20.000 de locuitori
România se află mult în urma unor state europene privind colectarea şi reciclarea deşeurilor care provin din echipamente electrice şi electronice (DEEE), potrivit spuselor ministrului mediului, confirmate de directorul de marketing de la Ecotic, Cătălin Butolo.
"Situaţia ar putea fi ameliorată pe fondul unui grad mai mare de implicare din partea tuturor - a cetăţenilor, a unor producători, dar şi a autorităţilor locale", spune acesta, propunând deschiderea de centre de colectare selectivă în fiecare localitate cu peste 20.000 de locuitori.
"Având la dispoziţie un astfel de suport administrativ, nu mai rămâne decât ca lumea să conştientizeze ce înseamnă de fapt această reciclare a deşeurilor, care sunt beneficiile ei şi, în caz contrar, efectele nocive ale unei gestionări neadecvate a DEEE-urilor, şi să acţioneze în acest sens", mai spune reprezentantul Ecotic, asociaţie care şi-a asumat colectarea şi reciclarea DEEE-urilor în numele producătorilor de electronice.