Sassu i-a deschis lui Patriciu uşa TVR

Sassu i-a deschis lui Patriciu uşa TVR

Fostul director al televiziunii publice a înlesnit parafarea unor contracte între Adevărul Holding şi TVR. După câteva zile, Dinu Patriciu l-a "recompensat" cu o funcţie de director în trustul său.

Alexandru Sassu a ajuns director în trustul lui Dinu Patriciu după ce i-a facilitat magnatului accesul la fondurile TVR, susţin sursele EVZ. Cu câteva zile înainte să anunţe că a trecut în echipa lui Patriciu, fostul preşedinte al televiziunii publice a pus pe picioare mai multe proiecte de colaborare între TVR şi nou formata Divizie Radio-TV a companiei Adevărul Holding, pe care o va conduce de pe 15 iulie.

Concret, deşi televiziunea naţională are infrastuctura necesară producerii în regim propriu a unor emisiuni, Sassu a pus la cale un plan prin care acestea vor fi realizate de trustul lui Dinu Patriciu.

Mai mult, până când îşi intră de fapt în atribuţii în holdingul lui Dinu Patriciu, Sassu s-a autopropus în funcţia de preşedinte al Comisiei de alegere a noilor membri ai consiliului de administraţie (CA) din partea salariaţilor TVR, alegeri care au avut loc ieri.

Miza: el vrea să-şi plaseze în consiliu oameni de încredere, care să promoveze colaborările cu Adevărul Holding, potrivit surselor EVZ. Unul dintre ei ar fi Sorin Burtea, care a mai făcut parte din CA-ul televiziunii, dar a fost demis de parlament.

Sassu pasează responsabilitatea

Pe 15 iunie a avut loc o şedinţă a Comitetului Director al TVR, în cadrul căreia Alexandru Sassu a propus deschiderea negocierilor cu Adevărul Holding pentru două contracte de colaborare, au declarat surse EVZ. Primul contract presupune promovarea pe toate canalele Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sportive care vor fi realizate în studiourile de televiziune amenajate la sediul trustului Adevărul. TVR-ul asigură astfel şi expunere, şi promovare pentru compania lui Dinu Patriciu, dar şi fonduri din care vor fi achitate emisiunile produse în studiourile lui, au precizat aceleaşi surse.

Alexandru Sassu neagă aceste in formaţii şi plasează responsabilitatea în spatele subalternilor. "Nu eu am propus această colaborare, ci oamenii de la Departamentul Sport. Singurul motiv pentru care vor să realizeze aceste emisiuni în studiourile Adevărul Holding este pentru că dotările lor asigură o calitate superioară a produselor. Filmează în format High Definition", ne-a declarat Sassu.

El a afirmat că această colaborare nu antrenează niciun efort financiar din partea TVR-ului. "Adevărul a dat toţi banii. Ei ne-au ajutat mereu, au fost un sponsor de încredere", a spus fostul preşedinte TVR.

Accept în necunoştinţă de cauză

Cel de-al doilea parteneriat iniţiat de Sassu are ca obiect promovarea emisiunilor de divertisment ale TVR în unele dintre publicaţiile deţinute de Patriciu. "Iniţial a propus ca aceste emisiuni, având un caracter monden, să aibă ca parteneri ziarul «Click» şi în revista «OK», dar până la urmă a rămas în picioare doar colaborarea cu «Click»" precizează sursele EVZ.

La data la care Alexandru Sassu a propus aceste colaborări nu fusese făcută publică angajarea lui la Adevărul Holding, pe postul de director al Diviziei Radio-TV. Astfel, membrii Comitetului Director şi-au dat acordul pentru începerea negocierilor pentru realizarea parteneriatului fără să ştie că, de fapt, Sassu urma să conducă exact divizia care va realiza acele emisiuni. Practic, el a făcut lobby ca instituţia statului să se alieze cu noul său angajator.

Fostul deputat PSD respinge ipoteza conflictului de interese generat de faptul că el a aprobat în calitate de director al TVR o serie de colaborări care îi aduc beneficii personale. "Atâta vreme cât nu eu am propus aceste proiecte, nu văd niciun conflict de interese", a menţionat Sassu.

Potrivit site-ului Inpolitics, lobby-ul făcut de Sassu în favoarea trustului Adevărul Holding a vizat şi două emisiuni estivale, care urmează să fie difuzate de postul TVR 2: "Prin nota 40764/21.06.2010 a Direcţiei Programe se propune începerea negocierilor cu Adevărul Holding în vederea asocierii pentru realizarea programelor estivale ale TVR 2 şi pentru promovarea reciprocă a emisiunilor «Întâlnire la malul mării» şi «Turist în România» şi respectiv a revistelor «Click» şi «OK»".

Adevărul Holding ne-a transmis, prin responsabilul cu relaţiile publice Simona David, că nu va comenta acest subiect până la semnarea contractelor.

ALEGERI ÎN TELEVIZIUNEA PUBLICĂ

Reprezentanţii angajaţilor TVR, preocupaţi de restructurări

Alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR au avut loc ieri, la ora închiderii ediţiei procesul fiind în desfăşurare.

Aproximativ 2.730 de angajaţi au avut dreptul să voteze doi reprezentanţi pentru noul CA al TVR şi doi supleanţi ai acestora. Conducerea TVR a fost demisă prin respingerea în parlament a raportului de activitate. CA al TVR este alcătuit din 13 membri, numiţi astfel: opt din partea grupurilor parlamentare, unul din partea preşedinţiei, unul din partea guvernului, doi din partea angajaţilor şi unul din partea minorităţilor.

Numărul total de candidaţi înregistraţi la TVR a fost de 23, patru persoane fiind la al doilea sau la al treilea mandat pentru acest post (Sorin Burtea, Dani Constantin, Alexandru Mironov şi Marian Voicu). Însă, conform unor surse din cadrul instituţiei, lista candidaţilor din studiourile teritoriale nu a fost completă, omiţându-se din motive necunoscute câteva nume. Biroul Electoral a fost condus de directorul demis Alexandru Sassu, care s-a autonominalizat, deşi de la jumătatea lui iulie el urmează să ocupe un post de conducere în Adevărul Holding.

"TVR trebuie să..."

O parte dintre candidaţi s-au prezentat la vot cu promisiunea că, fiecare, va face "ceva" pentru Televiziunea Publică.

"În TVR există o situaţie care nu ne place nici nouă. Asta, pentru că, de-a lungul timpului, în funcţie de schimbările de conducere, au fost marginalizaţi foarte mulţi. Trebuie să devenim mai eficienţi, iar până când nu vom avea acea lege nouă a televiziunii care să ne asigure independenţa politică şi libertatea de expresie, putem face foarte multe lucruri în privinţa bugetelor şi a felului cum cheltuim banii", declara Monica Ghiurco, prezentatoarea "Orei de ştiri", candidată la un post în CA.

Marian Voicu, prezentatorul emisiunii "Atunci şi acum", a dat glas şi unei nelinişti din TVR: "După cum se aude în piaţă, decidenţii politici ar renunţa la unele posturi sau chiar ar disponibiliza 20%-30% dintre angajaţi, fără a avea niciun plan de evaluare. Eu sper să nu se întâmple asta".

El a ridicat şi problema unei mai bune colectări a taxei: "Sunt anumite obiective pe care nu le-am dus la bun sfârşit, cum ar fi o mai bună colectare a taxei. Sunt multe persoane care declară pe proprie răspundere că nu au televizor".

Un rating mediu de 4%

"Candidez pentru că va fi bine şi pentru oameni, şi pentru mine. M-am ţinut de cuvânt până acum şi nu am dat afară niciun om, nici pe vremea lui Tudor Giurgiu, când se fura. M-am zbătut să-l dau jos pe acest domn şi am reuşit", a declarat Sorin Burtea, unul dintre candidaţi, realizator la departamentele social, politic şi economic şi, potrivit unor surse, moştenitorul lui Sassu în TVR.

Regizorul Cornel Mihalache îşi propune ca TVR să obţină un rating mai mare: "Vreau să ajugem şi noi la o medie de 4%, să nu ne mai bată televiziunile de nişă". Iar scriitorul Călin Zarojanu vrea să introducă evaluarea performanţelor în cadrul membrilor conducerii, aşa cum se procedează cu subalternii. Credibilitatea este un punct slab a TVR-ului, şi asta din punct de vedere politic, a tras o concluzie Claudiu Lucaci, prezentatorul rubricii "Tema zilei", din cadrul "Telejurnalului".

Angajata Geanina Corondan a mers conştiincioasă la vot, sperând ca oamenii pe care i-a trimis în comisie să poată schimba ceva într-o televiziune "adormită". "Vreau să se dinamizeze TVR-ul", este de părere vedeta.

Ne puteți urmări și pe Google News