Protestatarii nu mai ies în stradă decât pe bani

Protestatarii nu mai ies în stradă decât pe bani

Nici ieri, zi importantă în parlament, sindicatele n-au reuşit să-i mobilizeze pe oameni fără să le asigure toate cheltuielile: transport, recuzită şi apă.

Parlamentul a fiert ieri la temperaturi mai înalte decât cele din stradă. Dacă deputaţii şi senatorii au fost cât pe ce să dărâme guvernul Boc prin moţiune, la gardurile instituţiei sindicaliştii n-au reuşit să strângă rândurile: au fost doar câteva mii de oameni la proteste, şi asta în momentele de vârf.

Parlamentarii ieşiţi ieri la o ţigară pe balcon, în pauza dezbaterilor pe marginea moţiunii, au avut în faţă o privelişte compusă din: pensionari agăţaţi de garduri, tineri pesedişti cu coifuri roşii şi sindicalişti cu şepcuţe de toate culorile, mulţi dintre ei aciuaţi la umbra copacilor.

Au fost câteva mii de oameni la protestele organizate de sindicate în jurul parlamentului, şi asta în momentele de vârf. După un tur de forţă printre protestatari, pentru a le aduna ofurile, un reporter de televiziune spunea, în glumă, că "i-a intervievat pe toţi".

"Nu mai avem credibilitate"

Mişcarea sindicală nu mai e ce a fost. O spun chiar liderii sindicali, care reuşesc cu greu să mai mobilizeze oameni. "Nu mai avem credibilitate şi oamenii preferă să-şi rezolve singuri problemele. Sunt dezamăgiţi, nu cred că rezolvă ceva ieşind în stradă, aşa că, dacă nu băgăm noi bani pentru transport şi recuzită, nu vin", spune liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica.

De altfel, şi la cel mai mare miting de după Revoluţie, desfăşurat luna trecută, s-au strâns doar aproximativ 40.000 de oameni, deşi erau aşteptaţi minimum 60.000.

Şi sociologul Mircea Kivu a observat o "decădere" a mişcării sindicale. "Angajaţii nu mai cred în puterea mişcărilor de stradă. Pe de o parte, e o problemă a liderilor sindicali, care au o legătură slabă cu cei pe carei reprezintă. Pe de altă parte, oamenii nu mai văd o alternativă, nu le e clar ce pot să obţină dacă ies în stradă sau fac grevă generală", a explicat sociologul.

În criză de oameni, se lucrează adesea cu improvizaţii. Dacă priveau mai atent, parlamentarii ieşiţi în pauză l-ar fi identificat, în mulţime, pe manelistul Romeo Fantastik, cu tricoul ridicat deasupra burţii, agitându-se pe o piesă producţie personală, lângă un casetofon mic. Sau pe domnul cu barbă de lângă el, cu crucea într-o mână şi cu sabia în cealaltă, vestind că "împărăţia lui tata e aproape".

Cele câteva episoade mai dramatice - cu îmbrânceli lângă gardul Palatului Parlamentului, în încercarea timidă de a forţa intrarea - s-au încheiat rapid.

"Desertul" a fost servit de oamenii PSD-ului, pe ţepe: câteva manechine negre, reprezentându-i pe Traian Băsescu şi pe membrii guvernului. Protestatarii s-au repezit asupra lor, împărţiţi între dorinţa de a le da foc şi de a le călca în picioare. Au optat pentru prima variantă. S-au aşezat apoi cuminţi în faţa ecranului pe care erau prezentate dezbaterile şi au fluierat sau au aplaudat, după caz.

INCIDENT

Ziarişti îmbrânciţi

Pe holurile parlamentului, "spectacolul" a început înaintea dezbaterii propriu-zise. Un ziarist s-a ales cu tricoul rupt, iar alţii au fost îmbrânciţi de ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), după ce au încercat să treacă de "cordonul de protecţie" şi să se apropie de premierul Emil Boc pentru a-i solicita o declaraţie, la intrarea în sala de plen.

În momentul în care premierul a ieşit din lift, îndreptându-se către biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, reporterul unei televiziuni a trecut pe sub cordon pentru a se apropia de el şi a-l întreba ce sentiment îl încearcă înainte de votarea moţiunii de cenzură.

Jurnalistul a fost reţinut de agenţii SPP, iar şeful dispozitivului de protecţie a parlamentului i-a spus: "Dacă aveam cătuşele la mine, te arestam".

Ne puteți urmări și pe Google News