Noul proiect al regizorului Silviu Purcărete va fi prezentat, în această toamnă, la Festivalul Naţional de Teatru.
Spectacolul "Regele moare", după Eugen Ionescu, un proiect al regizorului Silviu Purcărete, face parte din selecţia Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie la Bucureşti.
Ajuns în ţară în urmă cu două săptămâni pentru cele trei piese prezentate în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu, Silviu Purcărete a trecut în revistă şi alte câteva proiecte în derulare, de la foarte aşteptatul "Undeva în Palilula", un film care va fi lansat anul viitor, la "Regele moare", o coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie a l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER şi Institutul Cultural Român, pe lângă o comedie care va avea premiera în această toamnă la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu sau "Călătoriile lui Guliver" - piesa care va fi produsă de Festivalurile de la Edinburgh, Dublin, Belfast şi Sibiu, în 2012.
Un "pionier al vizualului"
Pentru "Regele moare", un spectacol a cărui coloana sonoră va fi concepută de un colaborator consacrat al regizorului Silviu Purcărete, compozitorul român Vasile Şirli, repetiţiile urmau să fie începute, zilele acestea, la Paris. În toamnă, spectacolul va fi prezentat la Bucureşti, au anunţat organizatorii FNT, luni, într-o conferinţă de presă, precizând că e vorba despre unul dintre cei doi invitaţi din străinătate ai acestei ediţii a FNT (categorie care anul trecut a lipsit, spun organizatorii, ca urmare a bugetului redus).
Cel de-al doilea este spectacolul "Hey, Girl!", regizat de un "pionier al vizualului" - aşa cum l-a declarat presa americană pe italianul Romeo Castellucci. "Hipnotic, minunat, cu o rezonanţă vizuală pe care o găseşti foarte rar pe scenă", scria presa britanică la premiera londoneză a piesei "Hei Girl", în februarie 2008. "O femeie goală se ridică dintr-un amestec de lut şi ceară, se uită în oglindă înainte de a se acoperi cu un tricou. Se aşază lângă o sabie, murmurând numele unor eroine ca Jeanne d’Arc sau Maria Stuart - câteodată totul pare familiar, alteori, nimic nu are vreun sens. Aceasta este marea putere a pieselor lui Castellucci", spun criticii.
După ce şi-a încheiat studiile în arte plastice la Bologna, regizorul Romeo Castellucci a înfiinţat, în 1980, alături de sora sa, Claudia, şi soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi, Societas Raffaello Sanzio, companie cunoscută pentru arta sa scenică, la confluenţa teatrului, muzicii, picturii, operei, artei video şi mecanicii.
SELECŢIE
"Spectacole româneşti de top"
Bugetul estimat al ediţiei de anul acesta a Festivalului de Teatru de la Bucureşti este, potrivit vicepreşedintelui UNITER, Aura Corbeanu, de 750.000 de euro, cu mult mai puţin decât manifestarea similară care tocmai s-a încheiat la Sibiu (şi care a beneficiat de un buget de aproape şase milioane de euro), dar mai mult decât bugetul precedentei ediţii a evenimentului, redus în an de criză la 600.000 de euro. Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Naţional de Teatru vor fi puse în vânzare în luna septembrie.
"Strigăte şi şoapte" la FNT
Printre premierele prezentate în cadrul festivalului se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara).
Selecţia naţională a FNT include spectacole din toate marile teatre din ţară, printre care "Breaking the Waves" ("Viaţa binecuvântată a lui Bess"), montat de Radu Nica după filmul lui Lars Von Trier la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, "20/20", piesă montată de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu-Mureş, "Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj).
Printre spectacolele din Capitală se numără "Sfârşit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), şi "Elling", de Vlad Massaci (Teatrul de Comedie). Directorul artistic şi selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu, a precizat că, anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente vor fi prezentate în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Printre acestea, şi montarea "Capete înfierbântate", de David Schwartz (Centrul de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project).
"Nu mai puţin de 60 de profesionişti din străinătate vor asigura recunoaşterea internaţională a celui mai important eveniment teatral al toamnei." AURA CORBEANU, Director executiv FNT şi vicepreşedinte UNITER