Încă patru ajutoare de şomaj până trece criza

Încă patru ajutoare de şomaj până trece criza

Un senator liberal a propus prelungirea cu patru luni a perioadei în care şomerii beneficiază de indemnizaţie conform legii.

Românii care îşi pierd locurile de muncă până la jumătatea anului 2012 ar putea beneficia de o prelungire cu patru luni a perioadei de şomaj stabilită conform legii.

Tot până în 2012, ar urma să fie prelungită şi facilitatea prin care angajatorii pot aplica şomajul tehnic fără să achite vreo contribuţie socială pentru indemnizaţiile plătite salariaţilor în această perioadă, care însă nu trebuie să depăşească 90 de zile pe an.

Un proiect legislativ în acest sens, depus în luna aprilie la Senat, a primit luna trecută avizul pozitiv al Consiliului Legislativ şi aşteaptă opinia guvernului şi a Consiliului Economic şi Social.

Cele două măsuri, prelungirea perioadei de şomaj şi şomajul tehnic, „trebuie continuate până când economia românească se va redresa. În acest fel sunt sprijinite activităţile economico-financiare ale angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a respectivelor activităţi şi sunt protejate drepturile financiare ale persoanelor care şi-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a şi-l pierde”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul legislativ, iniţiat de senatorul liberal Marian-Cristinel Bîgiu.

Şomajul tehnic are şanse să fie adoptat

Iniţiativa legislativă propune modificarea Ordonanţei de Urgenţă 28/2009, care prelungea cu trei luni plata indemnizaţiei de şomaj persoanelor care au fost concediate până la 31 decembrie 2009.

Potrivit legii, persoanele care au cotizat cel puţin un an la fondul de şomaj primesc indemnizaţia timp de şase luni. Cele cu un stadiu de cotizare de minimum cinci ani beneficiază de nouă luni de ajutor de şomaj, iar o indemnizaţie de 12 luni o pot primi doar cei care au cotizat peste zece ani la fondul de şomaj.

Ioan-Nelu Botiş (PDL), vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, este de părere că dintre propunerile senatorului liberal cea mai mare şansă de adoptare o are prelungirea şomajului tehnic cu scutirea de contribuţii sociale aferentă, măsură care ar putea fi orientată în special către sectorul construcţiilor.

„Nu sunt un fan al prelungirilor perioadei de şomaj. Şomajul prelungit duce la deprofesionalizare. Mai important este să creăm facilităţi pentru cursuri de recalificare pentru şomeri”, ne-a declarat Ioan-Nelu Botiş.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în luna mai erau înregistraţi peste 701.800 şomeri, cu circa 36.000 mai puţini decât în aprilie.

„Mai curând trebuie cursuri de recalificare decât şomaj prelungit.“, IOAN-NELU BOTIŞ, deputat

7,6% este rata şomajului înregistrată în România în luna mai 2010, potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Ne puteți urmări și pe Google News