Pensiunile tradiţionale, eliberate de fiscalitate

Pensiunile tradiţionale, eliberate de fiscalitate

Micii întreprinzători care le vor oferi turiştilor bucate româneşti ar putea fi iertaţi de impozitul pentru câştigul obţinut şi ar putea plăti TVA de 5%.

Parlamentarii vor să scoa tă ţara din criză cu sejururi neimpozitate şi cu ţuică ori mămăligă cu taxa pe valoare adăugată (TVA) redusă. Pe masa deputaţilor se află un proiect de lege, adoptat deja de senatori, ce prevede un pachet de facilităţi fiscale pentru micii întreprinzători care oferă găzduire şi mâncăruri tradiţionale.

Pe lista beneficiarilor ar putea intra nu doar microîntreprinderile, ci şi persoanele fizice care au cabane, pensiuni agroturistice şi restaurante familiale sau cu specific local, în care se servesc doar bucate tradiţionale şi băuturi al coolice autohtone - ţuică, vin şi horincă.

Iniţiativa legislativă face par te dintr-un set de zece măsuri complementare celor din acordul cu FMI, menite să relanseze economia românească. Potrivit iniţiatorului legii, deputatul PDL Petru Călian, parlamentarii au propus guvernului acest set de măsuri, iar executivul a formulat un punct de vedere în care precizează că susţine proiectul. E drept însă, cu o serie de amendamente.

Alimente tradiţionale, cumpărate din vecini

Potrivit lui Călian, în baza proiectului de lege privind „stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor care oferă spre consum produse obţinute exclusiv prin mijloace proprii”, micii operatori turistici vor putea pune pe masă alimente tradiţionale cumpărate din orice colţ al ţării sau provenite din producţia proprie.

„Cel care are pensiunea poate cumpăra doar carne şi brânzeturi produse în gospodării şi doar pe baza unui borderou de achiziţie. Altfel nu beneficiază de scutirea fiscală”, explică deputatul.

Măsura i-ar ajuta implicit pe micii producători locali, care-şi vor putea vinde rapid marfa, dar îi va stimula şi pe tineri să-şi valorifice în scop turistic pro prietăţile deţinute la sat, fără să fie îm po vă raţi de impozitul pe profit sau de TVA, adaugă Petru Călian.

Deputaţii speră să deblocheze creditele

„Veniturile obţinute din prestarea de servicii turistice şi/sau din prestarea de servicii de alimentaţie publică pe baza produselor agroalimentare şi băuturilor, obţinute exclusiv prin mij loace proprii sau în baza unui bor deou de achiziţie (…), constituie în totalitate venituri neimpozabile, iar microînteprinderile care oferă spre consum aceste produse beneficiază de o cotă redusă de TVA, de 5%”, se precizează în actul normativ ce aşteaptă avizul Camerei De putaţilor.

În plus, cei 16 parlamentari care au susţinut iniţiativa legislativă sunt de părere că, odată intrată în vigoare, noua lege îi va ajuta pe micii operatori turistici să obţină mai uşor credite de la bănci şi va creşte procentul de absorbţie a fondurilor comunitare.

„Mediul rural are nevoie de absorbţia fondurilor europene. Odată cu aprobarea acestor măsuri, preconizăm o creştere considerabilă în mediul economic rural pe segmentul pensiunilor turistice şi agroturistice. De asemenea, preconizăm că mediul bancar privat va reacţiona pozitiv la acest semnal de suport pentru microîntreprinderi. În consecinţă, ar putea fi o înlesnire a condiţiilor pentru acordarea de credite”, au subliniat, spre exemplu, deputaţii Mircea Giurgiu şi Daniel Buda, doi dintre cei 16 susţinători ai proiectului de lege.

Guvernul pune condiţii

„Dintre condiţiile care trebuie îndeplinite menţionăm: agenţii economici beneficiari nu sunt societăţi aflate în dificultate, iar valoarea maximă a ajutoru lui de minimis nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 de euro, pentru o perioadă de trei ani fiscali. Totodată, propunem ca pensiuni turistice să fie considerate acele structuri de primire turistice, având o capacitate de până la 15 camere, funcţionând în locuinţele cetă ţenilor sau în clădiri independente”, se specifică în punctul de vedere al guvernului. În plus, în opinia reprezentanţilor executivului, paleta de băuturi autohtone „ar trebui mărită, adică să fie incluse în listă cât mai multe sortimente”.

În ceea ce priveşte reducerea TVA, oficialii guvernamentali au explicat că ar fi bine ca această propunere legislativă să prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor. Mai mult, executivul doreşte ca scutirea de plata TVA să fie aplicată doar în cazul celor cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 35.000 de euro.

5% este valoarea TVA ce ar urma să fie achitată de proprietarii de pensiuni agroturistice HARTA AGROTURISMULUI

Cele mai multe pensiuni, în centrul ţării

Potrivit ultimului „bilanţ” al autorităţilor din domeniu, cele mai multe pensiuni rurale sunt situate în centrul ţării - zonă ce „contabilizează” 43,7% dintre unităţile de acest tip, funcţionale la nivel naţional.

Pe al doilea loc ca număr de zone agroturistice se situează regiunea de nord-vest a României, unde funcţio nează 14,8% din totalul pensiunilor, iar locul al treilea este ocupat de nord-estul ţării, cu 14% din totalul pensiunilor existente.

Urmează în „top” sudul României - cu 8,9% dintre pensiuni -, vestul, cu 4%, iar pe ultimul loc se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, „care deţine doar 0,5% din totalul unităţilor”, se arată şi în expunerea de motive care a stat la baza proiectului de lege.

MĂSURI ANTICRIZĂ

„Decalogul” deputatului Petru Călian

Deputatul Petru Călian, membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, e de părere că amnistierea fiscală în cazul anumitor agenţi economici ar putea uşura ieşirea din criză.

Acesta le-a înaintat chiar şi câte o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cărora le-a cerut introducerea a zece măsuri economice complementare celor de austeritate din acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Între acestea:

  • reducerea dobânzilor şi a penalităţilor pentru agenţii economici care-şi achită cu întârziere impozitele şi taxele,
  • reducerea TVA
  • scutirea de la plata impozitului pe profit pentru cei care derulează activităţi agroturistice.

„Ceea ce am propus eu este un fel de amnistiere fiscală. Există foarte multe firme care au datorii către stat. Dacă le reducem penalităţile la întârzierea plăţilor, aceste firme vor putea reintra în circuitul economic şi ar aduce mai multe venituri statului”, consideră Petru Călian.

O altă măsură propusă de deputat este declararea „licită” a tuturor transferurilor bancare dinspre băncile externe către unităţile bancare din România.

Ne puteți urmări și pe Google News