Medicament sintetic din burete de mare, noua speranţă pentru bolnavii de cancer la sân
- Adam Popescu
- 7 iunie 2010, 14:42
Un agent derivat dintr-o specie de burete de mare ar putea salva vieţile a multe persoane bolnave de cancer mamar în fază recurentă sau cu metastaze, demonstrează un studiu clinic ale cărui rezultate au fost citate de AFP.
Componentul sintetic, numit Eribulin mesylate, imită structura unei substanţe care se găseşte în mod natural în bureţii de mare şi care împiedică diviziunea celulară, conducând celulele către autodistrugere, considerată asemenea unei sinucideri celulare. Studiul clinic internaţional, denumit EMBRACE, compară efectele tratamentului convenţional cu acelea ale tratamentului cu Eribulin în combaterea cancerului. Cele 762 de participante la această cercetare au suportat deja, în medie, până la patru şedinţe de chimioterapie, în special cu antraciclină (o familie de medicamente anticancer de origine naturală, concepute, asemenea antibioticelor, pe baza unor microorganisme) sau cu taxane (paclitaxel şi docetaxel), de asemea foarte utilizate în asemenea cazuri.
"Rezultatele pe care le-am obţinut sunt deosebit de promiţătoare, mai ales că ele reprezintă o undă de speranţă pentru acele paciente care au epuizat deja toate tratamentele cunoscute", consideră doctorul Christopher Twelves, profesor de farmacologie clinică la Institutul de Cancer al Universităţii britanice din Leeds şi principal autor al studiului.
Potrivit acestuia, tratamentul cu Eribulin ar putea creşte eficienţa terapiilor în cazul persoanelor care au cancer mamar, a doua boală ca incidenţă la nivel mondial. Numai în 2008, Naţiunile Unite au raportat 1,38 de milioane de persoane cu cancer la sân.