Boc, la asumare: Preferaţi să minţim în continuare? | LIVE TEXT

Boc, la asumare: Preferaţi să minţim în continuare? | LIVE TEXT

Realităţile s-au schimbat dramatic, iar România trece prin cea mai grea criză economică, le-a spus, astăzi, parlamentarilor premierul Emil Boc, la asumarea răspunderii pentru cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii ani. El a promis că va arăta România reală şi i-a întrebat pe parlamentari: Preferaţi să minţim în continuare?

Evz.ro vă prezintă mai jos cele mai importante declaraţii şi evenimente din plenul Parlamentului. 17.55 Premierul şi-a încheiat discursul privind pensiile. Câteva minute mai târziu, a ieşit din sala de plen, părăsind Palatul Parlamentului, fără să facă declaraţii jurnaliştilor. El s-a îndreptat spre Guvern. 17.49 În timp ce Emil Boc citea al doilea discurs, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu se afla încă pe hol. El a fost oprit la un moment dat de liberalul Varujan Vosganian, fostul ministru al Finanţelor, cu care a discutat câteva aproape un minut. 17.45 Emil Boc şi-a început cea de-a doua asumare pe un proiect de lege care vizează pensiile. "Problema este că România nu îşi mai poate permite pensii de lux", a spus premierul. 17.32 Boc şi-a încheiat discursul privind asumarea pe proiectul de lege care prevede scăderi salariale în sistemul bugetar. Urmează partea a doua a asumării, în care premierul va prezenta argumentele pentru scăderile pensiilor. Boc a fost întrerupt în jurul orei 17.30 de preşedintele Senatului, care l-a rugat pe premier să fie mai succint în argumentele pe care le prezintă.

"Ştiu că am 60 de minute la dispoziţie, dacă am înţeles bine. Am început la 16.30-16.35", a replicat premierul Boc. 17.25 PSD a depus moţiunea de cenzură în Senat şi Camera Deputaţilor. În acest timp, Boc îşi continuă discursul de asumare a răspunderii. 17.02 Boc a arătat care ar fi fost efectele majorării TVA şi a cotei unice:

  • inflaţia ar fi putut ajunge la 10%
  • consumul final ar scădea cu 4,4%, comparativ cu o diminuare de 2% preconizată în cazul reducerii cheltuielilor din sistemul public
  • economia ar fi putut să scadă cu 2% anul acesta
  • scăderea investiţiilor străine, prin menţinerea fiscalităţii la nivelul actual

16.43 "Dacă nu am lua niciun fel de măsură de reducere a cheltuielilor bugetare, deficitul ar ajunge la 9,1%. România ar trebui să se împrumute de 11 miliarde. În condiţiile în care ne propunem să menţinem deficitul la 6,8%, România trebuie să se împrumute cu 8,4 miliarde de euro", a spus Boc de la tribună. În sprijinul afirmaţiilor sale, premierul a venit cu exemplul altor state europene, cum sunt Franţa, Spania sau Grecia, care au redus cheltuielile publice, tocmai pentru că economia europeană nu a depăşit criza. În acest context, a spus Boc, Cabinetul a trebuit să aleagă o soluţie viabilă pentru redresarea economică, aceasta fiind diminuarea cheltuielilor în sistemul public, prin eliminarea „cauzelor cronice ale deficitelor”, cum este deficitul sistemului de pensii, şi păstrarea actualului nivel al taxei pe valoarea adăugată şi cotei unice. "Nu mai avem BCR-uri de vânzare, ca să finanţăm deficitul" Premierul Emil Boc a declarat că „finanţatorii externi nu mai finanţează deficitele bugetare”, astfel că, dacă România renunţă la acordurile financiare încheiate cu FMI, Comisia Europeană sau Banca Mondială nu va avea resursele necesare pentru a acoperi deficitul bugetar. "Nu mai avem BCR-uri de vânzare, ca să finanţăm deficitul", a spus el. De asemenea, soluţiile de finanţare de pe plan intern sunt extrem de reduse, deoarece statul deja a împrumutat sume considerabile de la bănci, volumul acestora apropiindu-se rapid de limita maximă legală. În plus, dacă statul va continua să ia credite de la bănci, acestea nu vor avea resursele necesare pentru a finanţa firmele, ceea ce va conduce la închiderea companiilor, creşterea şomajului şi adâncirea recesiunii, a explicat Emil Boc. „Ieşirea din acordul cu CE şi FMI ca urmare a faptului că nu am aplicat măsurile de austeritate ar duce România în incapacitate de plată şi la neplata pensiilor şi a salariilor, atât timp cât consumăm mai mult decât producem”, a punctat premierul. Premierul a arătat că anul acesta, România va mai primi:

  • 2,5 miliarde de euro de la FMI, bani care vor ajunge la BNR, pentru consolidarea rezervelor valutare
  • 2,3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, pentru acoperirea deficitului bugetar
  • 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială, pentru acoperirea deficitului bugetar
  • 0,7 miliarde de euro de la BEI/BERD, care vor fi utilizaţi de către bănci şi de către firme pentru susţinerea activităţii economice

"Ne aflăm în cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani" 16.34 Emil Boc şi-a început discursul. În sală, se auzeau aplauzele PDL, dar şi fluierăturile parlamentarilor din opoziţie. "Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi nepopulare, dar care trebuie să fie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul acestei ţări. Poate niciodată în România nu sunt mai actuale vorbele lui Abraham Lincoln, care spunea: "Cred cu tărie în oameni. Dacă le spui adevărul, oamenii te pot ajuta să înfrunţi orice criză naţională". Adevărul este că ne aflăm în cea mai gravă criză, recesiune economică din ultimii 60 de ani. Consumăm mai mult decât producem", şi-a început Boc discursul. El a continuat, spunându-le parlamentarilor: "O să vă prezint România aşa cum este ea". 16.30 Şedinţa asumării răspunderii Guvernului, prezidată de Mircea Geoană, a început cu o întârziere de 30 de minute. Din cei 471 de parlamentari, 43 sunt absenţi, dar cvorumul de şedinţă este îndeplinit. 16.18 Premierul Emil Boc a intrat în sala plenului şi s-a aşezat la prezidiul rezervat membrilor Executivului. În sală se aflau deja miniştrii Cabinetului său şi vicepremierului Marko Bela. 16.12 Liderii opoziţiei Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) discută în sala de plen. Social-democratul gesticulează larg. Cu câteva minute înainte, Mircea Toader anunţa că PDL-iştii nu vor vota moţiunea de cenzură a PSD. Dacă opoziţia nu-şi va îndeplini planul de dărâmare a Executivului prin moţiune de cenzură, proiectele asumate astăzi vor duce la scăderi drastice ale salariilor în sistemul bugetar, dar şi ale pensiilor, ale ajutoarelor de şomaj şi ale indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

  • Programul Guvernului a început astăzi la ora 9.00, cu o ultimă şedinţă pe tema "legilor austerităţii".
  • La ora 15.00, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu parlamentarii PDL pentru a fi sigur de susţinerea acestora în asumarea răspunderii. La finalul şedinţei, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL a precizat că parlamentarii democrat-liberali, cu excepţia a doi colegi care s-au abţinut, vor susţine Guvernul şi nu vor vota moţiunea de cenzură.

Recordurile Guvernelor Boc Cu asumarea de astăzi, Emil Boc ar putea căpăta lejer titlul de "cel mai responsabil prim-ministru". În nici un an, Guvernul condus de Boc îşi asumă pentru a doua oară mai multe proiecte de lege.  

  • 15 septembrie 2009: acelaşi premier a venit în faţa parlamentarilor pentru asumarea răspunderii pentru legea privind măsurile economice, legea salarizării unice şi legile educaţiei.
  • 13 octombrie 2009: Boc a atins un nou record. Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD a făcut din Guvernul Boc singurul Executiv demis printr-un astfel de document în istoria post-decembristă.

După asumarea de astăzi, PSD, susţinut de PNL, ameninţă că va depune moţiune de cenzură. Şansele ca documentul să fie admis de majoritatea parlamentarilor sunt din ce în ce mai mici. Dacă acum câteva zile chiar democrat-liberalii dădeau semne că vor vota împotriva propriului Guvern, după întâlnirea de ieri a acestora cu preşedintele Traian Băsescu este de aşteptat ca răzvrătiţii să se fi potolit. Semnalul şefului statului a fost clar: "ori susţinuţi Executivul, ori în 48 de ore dau un alt Guvern". Ce spune Constituţia Potrivit articolului 114 din legea fundamentală, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată de majoritatea parlamentarilor. În cazul în care nu se depune moţiune de cenzură şi Guvernul nu a fost demis proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate, se consideră adoptat.

Ne puteți urmări și pe Google News