Vom plăti cu 40% mai mult pentru compensate

Vom plăti cu 40% mai mult pentru compensate

Modificarea modului de compensare a medicamentelor va creşte în medie cu 38% suma pe care trebuie să o plătească cei care nu vor dori să-şi schimbe tratamentul, susţin producătorii.

Pacienţii vor plăti de până la nouă ori mai mult decât în prezent pentru medicamente (în medie plus 38%) sau vor fi trecuţi forţat pe tratamente introduse în practica medicală în urmă cu 30 de ani. Acestea sunt variantele pe care românii care au nevoie de compensate le vor avea după intrarea în vigoarea a noului sistem de calcul a preţului la medicamente, în viziunea Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Proiectul de modificare a sistemului de compensare propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi pus la punct cu ajutorul unor consultanţi olandezi, ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie şi presupune o nouă modalitate de stabilire a preţului de referinţă, pe categorii de medicamente care au acelaşi efect.

La produsele cel mai folosite de asiguraţi compensarea va fi aproape de sută la sută, iar la cele abia intrate pe piaţă, care au preţuri mari, va fi aproape de zero, susţin reprezentanţii CNAS.

O criză financiară atroce

Practic, se renunţă la compensarea la preţul minim de referinţă pe substanţă (DCI) şi se trece la compensarea la preţul minim de referinţă pe clase terapeutice. Schimbarea e impusă de faptul că banii din visteria asigurărilor de sănătate nu ajung decât pentru jumătate de an, dar şi de risipa mare de acum.

„Sistemul trece printr-o criză financiară atroce, iar principala cauză a risipei este absenţa totală a controlului. Până acum, CNAS nu a luat nicio măsură pentru a-şi reduce cheltuielile, iar în condiţiile în care rectificare bugetară nu se poate face este clar că sistemul este în cea mai evidentă criză financiară posibilă”, este explicaţia doctorului Sorin Paveliu, fost membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, pentru deciziile anunţate.

El spune că sunt programe de sănătate pentru care consumul este exagerat de mare. „Spre exemplu, zilnic se consumă pe programul naţional de cancer suma alocată pe 30 de zile. Când ai un asemenea dezastru financiar, măsurile ce se impun au consedinţe dramatice”, adaugă medicul, care nu crede că decizia anunţată e viabilă la noi.

„ E ca şi cum ai tăia pensiile”

„Acolo unde acest sistem se aplică, cum ar fi Olanda, există asigurări private care acoperă costurile coplăţii. La noi însă, o bună parte dintre beneficiari, circa 60 la sută, sunt pensionari, iar schimbarea pe care trebuie să o facă va fi brutală, e ca şi cum le-ai mai micşora pensia cu 50%”, mai comentează Sorin Paveliu.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, estimează că noul sistem va bulversa peste 5 milioane de pacienţi. „Noul mecanism schimbă complet sistemul de compensare şi rambursare a medicamentului. Practic, se reduce accesul pacienţilor la produsele cu care sunt stabilizaţi în acest moment, iar când se schimbă structura tratamentului pacienţii riscă să aibă efecte adverse.”

Practic, în urma introducerii noului mecanism de compensare, pacienţii vor avea doar două opţiuni, în viziunea ARPIM: fie vor plăti pentru medicamentele compensate de până la 9 ori mai mult decât în prezent (+38% în medie), fie vor fi trecuţi pe tratamente cu medicamente vechi, introduse în practica medicală cu mai mult de 30-40 de ani în urmă.

Unele medicamente scumpe nu vor mai fi aduse

În plus, oficialii ARPIM estimează că, dacă acest sistem se va aplica, cheltuielile CNAS vor creşte semnificativ pentru că va creşte rata spitalizărilor, „deoarece pacienţii care nu-şi vor mai putea achiziţiona medicamentele vor fi spitalizaţi pentru a li se asigura tratamentul adecvat”.

Directorul Dan Zaharescu nu exclude ca unii producători să nu mai aducă anumite medicamente în România pentru că nu vor mai avea vânzări pentru ele şi să se întâmple şi la noi ce se întâmplă în Grecia, unde, după scăderea cu 25% a preţului la medicamente, mai mulţi producători au anunţat că nu mai aduc o serie de produse. "Practic, prin noul mecanism de calcul, se reduce accesul pacienţilor la produsele cu care sunt stabilizaţi în acest moment. Când se schimbă structura tratamentului, pacienţii riscă să aibă efecte adverse.“ DAN ZAHARESCU, director executiv ARPIM

5.000.000 de români vor fi afectaţi negativ de schimbarea sistemului de compensare, după estimările producătorilor de medicamente

ESTIMĂRI

Care vor fi cei mai afectaţi bolnavi

Asiguraţii care suferă de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afecţiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos, vor fi printre cei mai afectaţi la buzunar de noul sistem de compensare, spun producătorii de medicamente.

Spre exemplu, un pacient care suferă de hipertensiune şi este tratat acum cu un medicament precum Zofenopril, care costă 44 de lei, nu va mai putea primi compensat decât un produs care costă 4 lei, Enalapril. În ceea ce priveşte tratamentele care se dau prin programe naţionale (HIV, cancer, diabet) efectele depind de la caz la caz.

Spre exemplu, în cazul cancerului efectele vor fi majore la produsele cele mai scumpe, care consumă mult din buget în acest moment. „Majoritatea medicamentelor pentru cancer sunt generice, însă costurile mari sunt la produsele noi. Aici va lovi noul sistem. Dacă cu medicamente generice supravieţuirea unui bolnav depistat cu cancer ar fi de 5 ani, cu cele noi ar fi de câţiva în plus, dar la costuri mari”, explică doctorul Sorin Paveliu.

Medicii mai spun că aplicarea noului sistem va face ca ghidurile terapeutice utilizate acum în multe boli să fie aruncate la coş.

Ne puteți urmări și pe Google News