Românii, dezinteresaţi de creditele de consum

Românii, dezinteresaţi de creditele de consum

Bancherii spun că nici reducerea dobânzilor nu ar putea motiva populaţia să se împrumute, din cauza nesiguranţei salariului şi a zilei de mâine.

Orice scădere a dobânzilor la creditele de consum nu ar aduce noi clienţi băncilor, ci, în cel mai bun caz, i-ar ajuta pe cei vechi, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Nici Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), nu crede că reducerea dobânzilor la împrumuturi ar stârni mult interes din partea populaţiei.

„Cererea de credite de consum este zero în momentul de faţă. Există şi nişte explicaţii: oamenii se aşteaptă la reduceri de venituri, nu ştiu ce se va întâmpla în perioada următoare”, a declarat Gheţea, ieri, la o conferinţă organizată de „Ziarul Financiar”.

Potrivit preşedintelui ARB, scăderea dobânzilor la împrumuturi nu este o soluţie pentru reluarea creditelor de consum. Asta, în condiţiile în care dobânzile la depozite se cifrează la 6%-7% pe an, aproape de rata inflaţiei. De altfel, spune Gheţea, „dobânzile creditelor pentru persoanele fizice au început să fie sub 10% pe an”.

Soluţia propusă de el este ca băncile să susţină firmele care, la rândul lor, să dea încredere angajaţilor că nu le vor fi reduse veniturile. În ceea ce priveşte reducerea salariilor bugetarilor, şeful bancherilor spune că băncile vor trebui să restructureze creditele persoanelor care vor avea venituri mai mici.

Creditarea, „moartă” pe termen scurt

Lucian Anghel este de părere că „pe termen scurt, pentru creditare nu este nicio soluţie. Scăderea dobânzilor reprezintă o gură de aer pentru cei care au credite, nu pentru noii clienţi”. Potrivit acestuia, aspectul pozitiv este că românii au început să economisească tot mai mult.

„Până a cum nu prea se puneau bani deoparte, românii fiind prinşi în euforia consumului. Mai important decât dobânzile acum este sentimentul. Dacă este unul negativ, vom economisi şi mai mult, pentru că ne vom gândi la ceea ce va urma”, mai spune Anghel. Iar sentimentul se va schimba atunci când va exista o stabilitate mai mare a locului de muncă, odată cu relansarea economiei, crede el. (A contribuit Paul Barbu)

Ne puteți urmări și pe Google News