Blaga despre operaţiunea „afacerile sau politica” în PDL: Interdicţia să se aplice şi soţului sau soţiei
- Vladimir Tism ăneanu
- 1 iunie 2010, 23:02
În privinţa operaţiunii „afacerile sau politica”, secretarul general al PDL cere ca măsura să se aplice inclusiv soţilor, soţiilor sau copiilor în întreţinere ai demnitarului, dar doreşte exceptarea de la regulă a tranzacţiilor pe bursă.
EVZ: S-a lansat, cu tam-tam, această nouă temă: afacerile sau politica. Nu vi se pare o mare dovadă de ipocrizie? Vasile Blaga: Nu. Eu chiar cred că trebuie să luăm astfel de măsuri pentru că uneori plăteşti nevinovat diverse situaţii. Nu ştii cine câştigă o licitaţie la un moment dat şi vezi că la a doua mână sunt şi acţionari care au legături directe, sunt parlamentari ş.a.m.d. Sigur, va depinde de Biroul Permanent. Eu am fost un pic mai radical, ca să nu existe interpretări: poate ar trebui să mergem exact la modul cum ne facem declaraţia de avere. Acolo prezinţi şi interesele familiei - soţ, soţie, copii în întreţinere. Sigur, poţi să nu faci tu afaceri cu statul, dar soţul/soţia să aibă de 20 de ani afaceri cu statul. Ori o jucăm până la capăt, în sensul corect, ori nu.
Aplicând interdicţia şi soţului/soţiei, copiilor sau părinţilor? Da, dar e vorba de copii în întreţinere. Nu poţi să mergi la absurd. Aşa, dacă mergi până la a şaptea spiţă, toţi sunt rude cu toţi.
Şi părinţii? A apărut un caz în presă, al senatorului Marius Necula a cărui mamă de 70 de ani conduce de pe patul de spital o afacere prosperă. Vedeţi? Iată, putem discuta şi lucrurile acestea. Le vom discuta luni în BPN. Sigur a fost uşor să lansezi o astfel de temă, de altfel foarte serioasă şi cred eu necesară, şi mai greu să găseşti exact formula în care lucrurile să nu se întâmple, dar nici să fii absurd.
A fost o discuţie aprinsă în PDL pe acţionariatul în bănci. Eu am ridicat problema asta. Am zis aşa: foarte mulţi au afaceri în bănci. De unde să ştiu eu că Banca Transilvania (la care Vasile Blaga are acţiuni, n.r.) nu împrumută statul. Şi atunci eu dacă o să iau dividende o să iau de la stat. Care-i problema? Dar sigur, aici au fost lucrurile puţin duse la absurd. Pentru că nu există cineva, undeva în lumea asta care să nu poată achiziţiona de pe bursă acţiuni la societăţi comerciale de acest gen.
Vor fi exceptate acţionariatele la bănci? Vor fi exceptate toate situaţiile în care cumperi acţiuni la bursă la societăţi care nu au afaceri cu statut. Că dacă mergi altfel, cine o să mai aibă acţiuni în România?
Dacă parlamentarii îşi dau demisia din partid, cum e cazul lui Silviu Prigoană, dar nu şi din parlament, la ce foloseşte această măsură? Întrebaţi-l pe domnul Prigoană. N-aş vrea să abordez subiecte pe care nu le-am discutat până acum în partid.
„Dacă guvernul va avea succes, Boc are şanse să fie reales în PDL”
În ce priveşte partidul, când o să se vadă aceleaşi măsuri drastice aplicate şi clientelei PDL? Nu ştiu ce înţelegeţi prin clientelă PDL. N-ai de unde să ştii tu ca ministru care e acţionariatul unei firme care vine la o licitaţie. Sigur că ar trebui să o facă toată clasa politică şi ar fi bine. Ar exista o variantă, dar nu ştiu dacă e pregătitită societatea românească pentru asta. E vorba de sistemul german: partidele politice să nu aibă alt mijloc de finanţare decât cel de la stat.
Monica Macovei şi Cristian Preda susţin că au avut propuneri pentru ca o serie de mijloace de transparentizare a finanţării partidului să fie trecute în statutul PDL, dar că li s-au refuzat sugestiile. Un partid nu este ONG. Într-un partid a existat o comisie, toţi si-au putut spune punctul de vedere şi statutul a fost aprobat cu 983 de voturi pentru şi o abţinere, din alte considerente. Asta-i viaţa. Eu sunt pentru finanţarea transparentă şi de asta mă şi mir când văd datoriile PNL şi PSD. Cum şi-au permis să le facă dacă cheltuielile erau limitate la 3 milioane? Şi aş fi fost foarte fericit să o văd pe Monica Macovei că verifică cheltuielile în campania ei pentru europarlamentare, că n-aveam nimic de ascuns. Eu pot fi de acord cu foarte multe din punctele ei de vedere, dar cu ideea „ce spun eu e bine, ce spun alţii nu e bine” nu pot fi de acord.
Poate aduce amânarea alegerilor interne pentru 2011 un contracandidat pentru Emil Boc la şefia partidului? Dacă guvernul pe care îl conduce va avea succes, cred că Emil Boc va avea şanse foarte mari să fie reales la viitoare convenţie a PDL.
Şi dacă nu va avea succes? Asta va aprecia partidul
Îl vedeţi pe Emil Boc în postura de prezidenţiabil? Ştiţi câte se pot întâmpla până în 2014? Sunteţi sigură că vor fi prezidenţiabili cu şanse dl Ponta, dl Crin Antonescu, în 2014? Sunteţi sigură că nu poate apărea altcineva în 2014? Până în 2014 mai sunt patru ani şi jumătate. Aşa încât acelora cărora fac demersuri electorale înainte de alegerile din 2014 nu le dau nicio şansă.
Dar îi daţi o şansă actualului preşedinte al partidului? Sigur că şi domnia sa poate să îndeplinească la un moment dat această calitate de candidat al partidului nostru. Cel mai bine plasat dintre noi va fi candidatul nostru la alegerile prezidenţiale din 2014. N-avem altă cale, planurile sunt clare.
Dacă vă uitaţi astăzi în partid vedeţi un om la fel de influent sau chiar mai influent decât Emil Boc? Nici nu poate fi cineva mai influent în partid decât domnul Boc. Este preşedintele partidului.
Continuare - Vasile Blaga: „Ginerele meu nu mi-a spus că a participat la licitaţii cu statul”