Credite garantate de stat pentru reabilitarea termică

Credite garantate de stat pentru reabilitarea termică

Pe motiv că au rămas fără bani de termopane şi polistiren, oficialii Ministerului Dezvoltării vor să le faciliteze românilor cu bani obţinerea de credite care să acopere valoarea lucrărilor.

Motivând că nu prea mai sunt bani pentru reabilitarea termică a locuinţelor, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vor să dea întâietate blocurilor locuite de nevoiaşi şi celor care pierd cea mai multă energie. În schimb, imobilele bogaţilor ar urma să fie mutate în coada listei de finanţare pentru programul privind creşterea performanţei energetice a locuinţelor.

Totuşi, pentru a nu fi acuzaţi că-i discriminează pe cei avuţi, reprezentanţii ministerului condus de Elena Udrea vor să-i convingă pe oameni să ia credite garantate de stat de la bănci ca să-şi placheze pereţii blocurilor sau ai vilelor cu polistiren şi să-şi monteze termopane. Banii ar putea fi folosiţi inclusiv pentru montarea panourilor solare sau a altor sisteme alternative de încălzire.

Administratorii de bloc susţin că noua măsura va stopa reabilitarea termică a blocurilor, având în vedere reticenţa locatarilor când vine vorba de credite. Există însă şi reacţii optimiste la iniţiativa MDRT: oficialii Primăriei Sectorului 6, de exemplu, spun că reabilitarea pe datorie scurtează timpul de aşteptare.

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) văd partea plină a paharului: odată ce locatarii obţin creditul, pot trece rapid la reabilitarea blocului. „Proprietarii cu venituri care îşi permit accesarea unui credit garantat de stat şi care doresc să-şi reabiliteze termic locuinţa nu vor mai trebui să aştepte până când locuinţa lor ar fi intrat în programul de reabilitare termică cofinanţat de stat”, se arată în textul iniţiativei legislative.

Pe lista beneficiilor intră, bineînţeles, şi uşurarea pentru bugetul de stat: prin adoptarea legii se va realiza „degrevarea de tipul de cheltuieli efectuate în temeiul Ordonanţei de Urgenţă 18/2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în cazul blocurilor de locuinţe ale căror asociaţii de proprietari pot susţine financiar executarea lucrărilor de reabilitare termică”, se precizează în actul elaborat de specialiştii MDRT.

În plus, dacă proiectul de lege va fi aprobat, şi proprietarii de case şi de vile vor putea să-şi reabiliteze locuinţa şi să-şi monteze un sistem de încălzire alternativ, printr-un credit cu dobândă mică, spun specialiştii.

„La nivel naţional, există un număr mare de locuinţe care necesită reabilitarea termică, iar locuinţele individuale (casele) nu au fost cuprinse în programul anterior de reabilitare termică”, motivează iniţiatorii legii.

Primăriile stabilesc care sunt blocurile de bogaţi

Totuşi, statul va garanta doar creditele contractate pentru reabilitarea termică a imobilelor ce nu prezintă risc seismic: „Proiectul de act normativ vizează asigurarea cadrului normativ pentru contractarea unui credit în condiţii de creditare avantajoase, cu dobândă fixă anuală şi cu garanţie guvernamentală, pentru reabilitarea termică a blocurilor care nu necesită executarea unor lucrări de consolidare ale sistemului structural şi pentru locuinţele individuale”.

Potrivit Biroului de presă al MDRT, administraţiile publice locale vor fi cele care vor decide zonele în care populaţia are venituri mai mici şi care sunt clădirile cu pierderi mai mari de energie.

Verdictul administratorilor: „Se duce de râpă programul!”

Dacă se va aplica această lege, programul intră în pauză pe perioadă nedeterminată, consideră administratorii de blocuri din Capitală.

„Şi acum, când dă bani statul, trebuie să discuţi cu locatarii luni întregi ca să-i convingi să intre în program. Dacă nu mai dă bani statul, nu cred că vom mai reabilita blocul vreodată, pentru că oamenii nu au bani şi le este frică de bănci”, explică administratorul Ştefan Dumitrache.

La fel cred şi locuitorii blocurilor de pe Aleea Dorohoi, din sectorul 4. „De unde bani? Abia plătim creditele pentru maşină şi casă. Pentru reabilitarea blocului trebuie mulţi bani... Nu sunt de acord, pe motiv că nu îmi permit să mai plătesc o rată”, spune Mihaela Stoica, casnică, cu doi copii.

REACŢII

Primăria Sectorului 1 este dispusă să acopere singură cheltuielile

E greu să separi blocurile de săraci de cele cu locatari bogaţi, explică reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 al Capitalei. Aceştia propun, în schimb, modificarea legii astfel încât autorităţile locale care au posibilităţi financiare să poată susţine exclusiv din bugetul local finanţarea lucrărilor.

,,Sectorul 1 se numără printre zonele unde autorităţile locale au această posibilitate’’, au explicat reprezentanţii primariei conduse de Andrei Chiliman.

Pe de altă parte, Mihai Anghel, consilierul edilului sectorului 6, Cristian Poteraş, spune că posibilitatea de a obţine credite garantate de stat ar putea accelera reabilitările termice.

„Sunt 1.600 de blocuri în sectorul 6 care trebuie reabilitate. Cei care au posibilitatea să-şi reabiliteze imobilul nu vor mai fi nevoiţi să aştepte până le vine rândul în Programul de reabilitare”, a explicat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News