Preşedintele Köhler, „victima” misiunii Germaniei în Afganistan

Preşedintele Köhler, „victima” misiunii Germaniei în Afganistan

Preşedintele german, Horst Köhler, şi-a anunţat astăzi demisia, în semn de răspuns la criticile pe care le-a primit în urma unor declaraţii controversate privind misiunea ţării sale în Afganistan, scrie AFP.

Este prima demisie a unui preşedinte federal german şi a venit pe neaşteptate, pentru a se adăuga la problemele cu care se confruntă guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

Şeful statului a devenit ţinta acuzaţiilor presei şi ale politicienilor, după ce a sugerat că misiunile militare sunt necesare pentru apărarea intereselor economice germane.

„O ţară de mărimea noastră, care se concentrează pe exporturi şi este dependentă de comerţul extern trebuie să fie conştientă că misiunile militare sunt necesare pentru protejarea intereselor - spre exemplu, rutele comerciale sau când trebuie să prevenim instabilităţi regiaonale ce ar putea influenţa negativ comerţul nostru, locurile de muncă şi veniturile”, a spus Köhler într-un interviu acordat în mai, după o vizită în Afganistan.

Răspunzând criticilor care au urmat, Köhler a insistat că a fost greşit înţeles, precizând că declaraţiile sale nu sunt legate de misiunea Germaniei în Afganistan, contestată de majoritatea populaţiei.

Încă o problemă

Născut în 1943, în Polonia, Köhler a fost al şaptelea dintre cei opt copii ai unei familii aparţinând minorităţii germane din Basarabia. În 1940, după ce România a cedat acest teritoriu Uniunii Sovietice, părinţii săi s-au refugiat într-un sat din apropierea actualei frontiere ucrainene. Ulterior, familia s-a refugiat în Germania.

Membru al partidului Angelei Merkel, Köhler a fost reales anul trecut în funcţia de preşedinte federal, pentru un mandat de cinci ani.

Atribuţiile sale erau în principal ceremoniale, demisia nu vine totuşi într-un moment potrivit. Popularitatea cancelarului şi a guvernului pe care îl conduce a căzut recent la un minim al ultimilor patru ani, pe fondul crizei euro. Tensiunile se văd deja în coaliţia de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News