Fără să mai aştepte măsurile drastice aprobate, aseară, de executiv, oficialii Ministerului Muncii îi iau deja „la puricat” pe românii care visează la pensii de invaliditate.
Oficialii Ministerului Mun cii şi-au luat deja măsuri de precauţie pentru a limita numărul celor care speră la pensii de invaliditate, fără să mai aştepte intrarea în vigoare a măsurilor aprobate, aseară, de executiv, în baza cărora pensiile pe caz de boală pot fi acordate doar cu avizul echipelor de evaluare medicală din cadrul ministerului.
Astfel, datele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) arată că, în primele trei luni ale anului, numărul românilor care au fost încadraţi în grade de invaliditate pentru a ieşi din activitate a scăzut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Concret, de la 1 ianuarie până la finele lunii martie au fost aprobate doar 16.000 de cereri de obţinere a pensiei de invaliditate din cele 19.000 care au ajuns pe masa funcţionarilor din cadrul Serviciilor teritoriale de Expertiză Medicală.
Asta, în contextul în care ministrul muncii, Mihai Şeitan, a susţinut în repetate rânduri că sistemul asigurărilor sociale se loveşte de o creştere masivă a numărului de pensionări anticipate şi de invaliditate, previzionând „o presiune pe buget de 0,5% din PIB”.
Număr dublu de pensii retrase
Mai mult, dintre cei peste 180.000 de pensionari invalizi revizuiţi de centrele locale de expertiză, aproape 1.000 au fost retrimişi la muncă (faţă de numai 569, scoşi de la plata pensiei în primul trimestru din 2009). O creştere s-a înregistrat şi la capitolul „pensionari recuperaţi-amelioraţi”, cu 700 mai mulţi în primele trei luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit preşedintei CNPAS, Doina Pârcălabu, scăderea numărului celor care beneficiază de pensii pe caz de boală se datorează controalelor demarate la începutul anului în judeţele care se aflau „în top” la acest capitol.
„Am luat măsuri de verificare mult mai atentă atât a dosarelor existente, cât şi a cererilor de pensionare pe caz de boală, pentru a limita fenomenul. Am încercat să intrăm mai adânc în aceste dosare, în limitele prevederilor legale actuale”, a explicat Pârcălabu.
Concret, autorităţile au luat la puricat pensionaţii pe caz de boală din judeţele Mureş, Bihor, Dolj, Suceava, Argeş, Vâlcea, Prahova şi Maramureş, dar şi din Capitală - de altfel, prima în topul pensionărilor de invaliditate, cu peste 100.000 de cazuri.
Jumătate dintre pensionari, apţi de muncă
În plus, mai-marii CNPAS au decis ca actele medicale emise pe plan local să nu mai fie decisive pentru acordarea dreptului la pensie, viitorii pensionari fiind nevoiţi să primească acceptul specialiştilor Institutului Naţional de Expertiză şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INERCM), din Capitală.
Iar punctul de plecare pentru măsurile luate deja l-a constituit un control amănunţit, făcut în 2007 în judeţul Dâmboviţa, ale cărui rezultate au ajuns şi în atenţia procurorilor anticorupţie. Acolo, au fost descoperite nu mai puţin de 3.000 de dosare de pensionare pe caz de boală „cu probleme”, prejudiciul cauzat statului prin acordarea acestui favor unor bolnavi închipuiţi fiind evaluat de anchetatori la peste cinci milioane de euro.
Cert este faptul că mai mult de jumătate dintre cele peste 1.000 de persoane - verificate, în primele trei luni ale anului, de experţii INRCM şi care primiseră „undă verde” la pensionare din partea medicilor din localităţile de reşedinţă - au fost trimise la muncă. Lor li s-au adăugat aproape jumătate dintre cei 1.200 de pensionari chemaţi la institut pentru verificarea periodică.
În ciuda măsurilor luate însă de specialişti, per total numărul mediu lunar de beneficiari de pen sie de invaliditate a crescut cu a proape 8.000 în primul trimestru din 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Preşedintele Casei de Pensii susţine că, acum, sunt monitorizate lună de lună judeţele care au avut probleme. „În plus, cele care urcă în clasamentul naţional cu pensionarii de invaliditate sunt imediat luate în vizor şi verificate. Oricum, diminuarea acestui fenomen se va vedea abia după ce va intra în vigoare noua lege a pensiilor”, avertizează Doina Pârcălabu. Asta, având în vedere faptul că România numără aproximativ 900.000 de pensionaţi pe caz de boală, cu 50% mai mulţi faţă de 2001.
RESTRICŢII
Medicii curanţi, excluşi din schemă
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, aflată acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, nici un angajat din România nu va mai putea obţine pensionarea pe caz de boală doar pe baza unui certificat emis de medicul curant.
Cei interesaţi vor fi obligaţi să treacă prin filtrul medicilor specializaţi în asigurări sociale, care vor stabili diagnosticul.
În plus, noua lege prevede ca dosarele cu suspiciuni să fie evaluate şi de clinici şi laboratoare private.
904.927 de români erau înregistraţi în aprilie anul acesta ca beneficiari ai unei pensii de invaliditate