Aurul ar putea ajunge la 35.000 de euro pe kilogram

Aurul ar putea ajunge la 35.000 de euro pe kilogram

Cotaţia este preconizată de mai mulţi specialişti din domeniu pentru acest an. Cu toate acestea, în momentul de faţă metalul preţios a ajuns la o valoare mai mică de 30.000 euro/kg.

După ce a înregistrat o creştere semnificativă, aurul a revenit în atenţia populaţiei. Cu toate acestea, creşterea s-a simţit destul de greu în piaţă. „Impactul creşterii preţului aurului de la începutul anului s-a simţit dramatic pentru noi.

În primul rând, în preţuri care au crescut şi în al doilea rând în vânzări care au scăzut destul de mult. Comerţul nu s-a depreciat numai din cauza preţurilor, dar şi din cauza stării materiale a populaţiei care s-a deteriorat în ultima vreme”, ne-a declarat Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România.

Cu toate acestea, aurul este considerat mult mai bun decât orice altă acţiune cotată la Bursă, având în vedere că, de la începutul anului, valoarea acestuia a crescut cu aproape 30%. Pe 4 ianuarie 2010, un gram de aur era cotat la BNR cu peste 105 lei, în timp ce maximumul l-a atins la jumătatea acestei luni, când a ajuns la peste 134 lei pe gram.

„Pe plan mondial, dacă ne uităm la cotaţia aurului, aceasta a scăzut în ultimele zile cu peste 2.000 de euro pe kilogram. Acesta reacţionează foarte sensibil la evenimentele care se petrec în lume. Deşi erau voci care preconizau că aurul va ajunge la o cotaţie de 35.000 de euro/kg, acum aceste este undeva la o valoare de sub 30.000, după ce a scăzut de la 32.000 euro/kg”, ne-a mai spus Heinz. El crede că valoarea de acum nu este una normală, dar va ajunge în curând la acest nivel.

Metal preţios de la bancă

Persoanele fizice pot cumpăra aur şi de la Piraeus Bank. Metalul preţios este pus la dispoziţia clienţilor sub formă de monede, cu o puritate de 916,7‰ - 22 carate, lingouri cu o puritate de 999,9‰ - 24 carate. Cantitatea minimă de tranzacţionare este de o monedă, 5 grame în cazul lingourilor.

Preţurile fluctuează în funcţie de cotaţiile XAU pe pieţele internaţionale şi includ cheltuielile de prelucrare, transport şi asigurare.

Procesul de cumpărare este foarte simplu. Clientul merge în una dintre sucursale, îşi deschide un cont curent, operaţiune care nu implică nicio obligaţie financiară din partea sa, şi apoi solicită cantitatea de aur dorită.

Calitatea aurului este garantată şi asigurată de Piraeus Bank, existând în acest caz şi posibilitatea vânzării aurului înapoi către bancă. Acesta este unul dintre puţinele cazuri în care banca vă poate cumpăra aurul.

În cele mai dese cazuri, aurul este cumpărat de populaţie sub formă de bijuterii de la case de amanet. Aici, preţurile sunt ceva mai scăzute, dar calitatea aurului e îndoielnică. În general, casele de amanet cumpără aurul de 14 sau 18 carate, la preţuri cuprinse între 45 şi 70 de lei pe gram.

Ne puteți urmări și pe Google News