Doar un premiu pentru România la Festivalul de Film de la Cannes
- Adam Popescu
- 23 mai 2010, 21:04
Trofeele acordate în secţiunea Un Certain Regard şi cele decernate de FIPRESCI şi de Juriul ecumenic au ocolit România la a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Singurul premiant rămâne Ionuţ Piţurescu.
La secţiunea Un Certain Regard, Claire Denis, preşedinta juriului format din Patrick Ferla, Helena Lindblad, Serge Toubiana şi Kim Dong-Ho, a declarat, sâmbătă seară, că filmele au fost incredibile şi că ziua în care s-au ales câştigătorii a fost foarte complicată.
„Graţie lungmetrajului lui Manoel de Oliveira, foarte poetic şi puternic, nu am mai fost personalităţi distincte, ci un juriu unit”, a adăugat Dennis.
Unanimitate de voturi pentru câştigător
Trofeul pentru interpretare le-a revenit celor trei actriţe din lungmetrajul argentinian „Los Labios” (Eva Bianco, Victoria Raposo şi Adela Sanchez), realizat de Santiago Loza şi Iván Fund.
„Octubre”, filmul fraţilor Daniel şi Diego Vega (Peru), a obţinut premiul juriului. Distincţia principală a secţiunii Un Certain Regard, acordată de fundaţia Groupama, a fost adjudecată, în unanimitate, de lungmetrajul „Hahaha”, de Hong Sang-soo.
„Am realizat pelicula în condiţii dificile şi aş dori să le mulţumesc în special actorilor mei. Mulţumesc juriului şi privesc acest premiu ca pe o încurajare pentru a continua să fac film”, a spus regizorul.
„Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, şi „Aurora”, de Cristi Puiu, nu au obţinut niciun premiu, deşi au fost văzute cu ochi buni de presa internaţională.
Un premiu pentru „cel mai îndrăzneţ scurtmetraj”
Cât despre distincţiile oferite de critici (FIPRESCI), câştigătorii au fost „Tournée”, de Mathieu Amalric (Competiţie), „Pal Adrienn”, de Agnes Kocsis (Un Certain Regard) şi „Todos vos sodes capitans”, de Olivier Laxe (Quinzaine des Réalisateurs).
Juriul ecumenic l-a recompensat pe Xavier Beauvois pentru „Des hommes et des dieux” şi a acordat două menţiuni, pentru „Another Year”, de Mike Leigh, şi „Poetry”, de Lee Chang- Dong.
În schimb, la secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a fost premiat „Căutare”, de Ionuţ Piţurescu. Filmul, produs de Aristoteles Workshop, a cucerit distincţia acordată de operatorul de telefonie mobilă SFR pentru Cel mai îndrăzneţ scurtmetraj, ex aequo cu „Mary Last Seen”, de Sean Durkin. Trofeul vine la pachet cu suma de 2.530 de dolari.
„Două persoane, o căruţă şi un cal. Nimeni nu ştie cine sunt. Puţini se întreabă. Multora puţin le pasă. Uneori, neaflându-se în locul potrivit, alte ori nebăgaţi în seamă. Deşi vulnerabili, totuşi nu renunţă. Unde se duc? Încotro se îndreaptă? Momente de chin şi muzică indefinibilă. Bucurie şi furie. Înţelepciune şi necugetare. Ei caută tot şi nimic. Aducându-ne aminte de ceilalţi şi de noi. Uşor de înţeles. Dar nu chiar atât de uşor. Ei sunt poeţii timpului”. Aşa sună sinopsisul scurtmetrajului „Căutare”.
Patru zile de filmări şi „o cursă ca în Sherlock Holmes”
Filmările au luat startul pe 7 septembrie şi au durat patru zile şi jumătate şi au implicat, în cuvintele regizorului, „o cursă ca în «Sherlock Holmes». Ei apăreau şi dispăreau în diferite sate, uneori îi găseam seara şi nu puteam filma. Am încercat să le lăsăm un telefon mobil, dar nu ştiau să-l utilizeze, deci nu ne-a ajutat prea mult”, povesteşte Ionuţ Piţurescu.
El nu uită să menţioneze cum a alergat după cei doi „nomazi” transilvăneni: „Neavând pe altcineva care să şofeze, lăsam maşina la marginea drumului, alergam cu camera în braţe ca să pot filma înăuntrul şi în afara căruţei, apoi fugeam înapoi ca să iau maşina şi restul de echipament”.
Cât despre reacţiile negative la Cannes, au existat unele, dar, „nu din afara noastră”, punctează Piţurescu.
Scurmetrajul său a fost premiat de Institutul Cultural Român la ediţia Aristoteles din 2009. Potrivit coordonatorului producţiei, Bogdan Pălici, „Căutare” va putea fi văzut la TIFF şi IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam).
„Am făcut doar filme foarte dinamice şi foarte ciné-vérité. Tocmai asta a fost, de fapt, lupta pentru acest scurtmetraj. Nu l-am făcut exagerat de construit, ci ca să curgă cumva.“, IONUŢ PIŢURESCU, regizor
Corespondenţă de la Cannes
Mai multe informaţii despre Festivalul de Film de la Cannes aflaţi pe cinemas.ro şi din secţiunea Cannes 2010.