Şeful FMI, prea de dreapta pentru stânga franceză

Şeful FMI, prea de dreapta pentru stânga franceză

O parte a stângii din Hexagon îl critică pe socialistul Dominique Strauss-Kahn pentru că „loveşte în săraci” şi îl anunţă că nu îl vede drept candidat unic al opoziţiei la prezidenţialele din 2012.

Cea mai populară figură a opoziţiei franceze, posibil candidat al stângii la preşedinţie în 2012, Dominique Strauss-Kahn, e prea de dreapta pentru aliaţii Partidului Socialist - comuniştii, Partidul de stânga şi verzii.

În ultimele zile, aceste grupări l-au criticat dur pe şeful FMI pentru că susţine creşterea vârstei de pensionare în Franţa şi pentru că, în general, „loveşte în săraci”. Sprijinul stângii extreme ar putea fi fundamental pentru o victorie a candidatului opoziţiei franceze la alegerile prezidenţiale de peste doi ani.

Criticile au fost declanşate de un interviu acordat săptămâna trecută de socialistul Strauss- Kahn, postului de televiziune France 2. Aici, şeful FMI a dat de înţeles că susţine creşterea vârstei de pensionare - soluţia guvernului conservator francez pentru salvarea sistemului de pensii.

În vreme ce oficialii Partidului Comunist l-au acuzat de liberalism, publicaţia apropiată acestei grupări, „L’Humanité”, i-a criticat întreaga activitate la şefia Fondului.

Cuvinte neplăcute au venit şi de la liderul Partidului de stânga, fostul socialist Jean-Luc Mélenchon. Într-un comunicat citat de AFP, Mélenchon a subliniat, săptămâna trecută, că o eventuală candidatură a lui Strauss- Kahn la prezidenţialele din 2012 „ar complica foarte serios” alianţa stângii.

Cât despre Verzi, aceştia au sugerat deja că nu văd în şeful FMI un candidat comun al stângii la prezidenţiale.

În topul popularităţii

În ciuda criticilor, Strauss- Kahn este în continuare cel mai bine văzut reprezentant al opoziţiei franceze, devansându-i, într-un top al popularităţii, pe primarul Parisului, Betrand Delanoe, şi pe actuala lideră socialistă, Martine Aubry.

Comentatorii francezi apreciază că Strauss-Kahn este candidatul cu cele mai multe şanse să-l învingă pe Nicolas Sarkozy, omul care l-a susţinut personal pentru a ajunge în actuala funcţie, de director al FMI.

Despre bogaţi

Emisiunea televizată care a atras criticile stângii franceze este chiar cea în care Strauss-Kahn a afirmat că ar fi propus guvernului de la Bucureşti majorarea impozitelor pentru „bogaţi”, ca mijloc alternativ de reducere a deficitului bugetar.

Declaraţia şefului FMI a fost pusă în context electoral de analiştii financiari de pe piaţa internă din România, care au apreciat că, prin referirile la impozitarea bogaţilor, Strauss- Kahn s-a adresat de fapt electoratului său de stânga.

Ne puteți urmări și pe Google News