Robin Barnett: Schimbarea mentalităţilor despre minorităţi este o luptă

Robin Barnett: Schimbarea mentalităţilor despre minorităţi este o luptă

În săptămâna dedicată diversităţii, mesajul ambasadorului Marii Britanii către români este foarte ferm: cu pasiune şi forţă putem câştiga o societate europeană mai tolerantă şi la acest lucru poate contribui fiecare.

Aflat aproape de finalul mandatului în România, ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, un promotor al minorităţilor şi diversităţii, a stat de vorbă cu evz.ro despre ce s-a schimbat şi ce mai e de făcut pentru a reduce discriminarea. Un cunoscut susţinător al minorităţilor şi al persoanelor dezavantajate, Robin Barnett vorbeşte şi despre rolul crucial al educaţiei în schimbarea mentalităţilor. De-a lungul şederii sale în România, ambasadorul a învăţat limba română foarte bine şi a răspuns în română întrebărilor adresate.

Schimbare datorată societăţii civile

În cadrul săptămânii diversităţii, Ambasada Marii Britanii a lansat o declaraţie privind sprijinul acordat Marşului Diversităţii, care a fost semnată şi asumată de alte zece ambasade, printre care şi cea a Africii de Sud. Evz.ro: Cât a durat schimbarea mentalităţilor în Marea Britanie? Robin Barnett: Eu cred că şi în Marea Britanie, dar şi în toată Europa, schimbarea mentalităţii a durat foarte mult şi va dura în continuare foarte mult timp. În toată lumea sunt foarte mulţi oameni intoleranţi şi care nu acceptă sută la sută acest principiu extrem de important al diversităţii. Ce schimbări la nivel de mentalitate aţi remarcat de-a lungul mandatului dumneavoastră? În primul rând, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale au avut un rol mult mai puternic. După aderarea României la Uniunea Europeană faptul că există în România o lege clară privind drepturile omului este, de asemenea, un pas înainte, dar nu putem să schimbăm mentalitatea peste noapte. Este o luptă şi trebuie să convingem oamenii cât de importantă este contribuţia fiecărei persoane indiferent de religie şi etnie.

Este nevoie de o strategie pentru minorităţi

Ce ar mai trebui făcut pentru schimbarea mentalităţii? Cred că la nivelul învăţământului trebuie să ne concentrăm foarte mult pe tânăra generaţie şi să le arătăm cât de importante sunt drepturile omului. Când le-am spus ceva ce nu era sută la sută bun copiilor mici, ei mi-au spus că este inacceptabil să spun aşa ceva. Eu cred că acest tip de presiune la nivel de educaţie este foarte binevenit. Eu ştiu foarte bine că România nu are bani pentru ca oamenii cu dizabilităţi, spre exemplu, să aibă o viaţă perfectă, dar sper ca fiecare oraş din ţară să fie în curând accesibilizat. De asemenea este nevoie şi de o strategie pentru a-i ajuta pe oamenii dezavantajaţi, inclusiv minorităţile sexuale. Cum vi se pare implicarea statului în susţinerea persoanelor discriminate în România? Statul a început să se implice şi eu cred că Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a jucat un rol foarte important, inclusiv prin sondajele foarte importante care au demonstrat că există mai multe de făcut în această ţară. Mai cred că avem nevoie de parteneriate între autorităţile centrale şi locale, ONG-uri, organizaţii internaţionale şi fiecare cetăţean în parte pentru a schimba situaţia mai mult şi mai repede dacă este posibil. Aţi fost tot timpul un promotor al diversităţii. Ce înseamnă diversitatea pentru România? Aveţi multă diversitate aici. Sunt aici de patru ani de zile şi am avut o experienţă foarte plăcută şi am văzut foarte multe lucruri foarte frumoase în ceea ce priveşte toleranţa şi diversitate. Şi eu cred că pentru viitor avem ingrediente pentru a schimba situaţia, dar în continuare avem nevoie de pasiune, de determinare pentru că, cum am spus deja, mentalitatea nu este o problemă numai în România. Şi dacă vrem să câştigăm o societate europeană mai tolerantă trebuie să ne luptăm împreună cu pasiune şi cu forţă.

Ne puteți urmări și pe Google News