Social-democraţii, în calitate de simpli demonstranţi, vor participa azi la mitingul antiguvern. Filialele se întrec în mobilizarea protestatarilor.
Mitingul de protest organizat astăzi de sindicate şi organizaţiile de pensionari va avea şi o semnificativă culoare politică, predominat roşie.
Opoziţia, în special PSD, caută să speculeze politic dificultăţile guvernului Boc, confruntat cu nemulţumirile bugetarilor şi pensionarilor după anunţarea măsurilor de reducere a salariilor şi pensiilor.
Oficial, liderii PSD au anunţat că nu se vor implica în organizarea acţiunilor de protest. Neoficial, se mobilizează oameni şi se fac pregătiri pentru transportarea acestora în Capitală. Dar nu în calitate de membri de partid, ci deghizaţi în „cetăţeni nemulţumiţi”.
De altfel, ideea ca PSD să se lipească de protestele sindicatelor e mai veche. Şi cu ocazia zilei de 1 Mai, social-democraţii au avut în plan să organizeze alături de sindicate proteste de stradă la adresa guvernul.
Activiştii, manifestanţi 007
Nu există o normă de „protestatari sub acoperire” pe care fiecare organizaţie trebuie să-i aducă. „Toţi cei care vor să protesteze pot să participe”, spunea cu o zi înainte preşedintele PSD, Victor Ponta, cel care declarase că guvenul nu mai ştie decât de frică.
Deşi nu există o cifră impusă, s-a declanşat o competiţie intensă între câteva organizaţii judeţene din PSD care vor să-şi demonstreze forţa în faţa lui Ponta. Este vorba de filiale precum Teleorman, Hunedoara, Ilfov, Galaţi, Gorj sau Argeş. Organizaţiile Vrancea şi Constanţa nu vor să-i demonstreze nimic lui Ponta, aşa că nu se vor implica în mobilizarea protestatarilor.
Capul organizării coloanelor de manifestanţi spre Bucureşti - Piaţa Victoriei este chiar la vârful PSD: secretarul general Liviu Dragnea. În calitate de preşedinte al Consilului Judeţean (CJ) Teleorman, el a mobilizat toţi primarii PSD din judeţ şi le-a cerut să trimită la Bucureşti câte un autocar cu „cetăţeni nemulţumiţi”.
De altfel, Dragnea nu s-a sfiit să recunoască participarea militanţilor PSD la mitingul de azi. „În calitate de cetăţean, de preşedinte al CJ care am jurat şi este un jurământ pe care l-am văzut şi îl vedeţi acolo - scrie negru pe alb că jur să fac cu bună-credinţă tot ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Teleorman - o voi sprijini (deplasarea telormănenilor la Bucureşti - n.r.)”, a declarat Dragnea.
Sindicaliştii PSD, capi de coloană
De la Ilfov va fi „o participare semnificativă de câteva mii de oameni”, spune vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă, şeful interimar al organizaţiei.
El susţine însă că partidul nu s-a implicat logistic, iar „oamenii din Ilfov n-au apelat la PSD pentru transport deoarece se descurcă singuri”. Din Valea Jiului vor participa nu numai mineri, ci şi membri PSD, declară liderul organizaţiei, senatorul Cosmin Nicula. Acesta spune însă că e vorba de cazuri izolate, iar „partidul n-are nicio implicaţie”.
De manifestanţii de la Bucureşti nu s-a ocupat Marian Vanghelie, ci deputatul sindicalist Dumitru Chiriţă şi Ion Rădoi, şeful sindicatului de la metrou.
Tot în subordinea lui Chiriţă au fost puse şi organizaţiile de pensionari mobilizate de Mircea Rizoiu, şeful pensionarilor din PSD. Acesta a fost singurul segment mobilizat expres la nivelul organizaţiei PSD Bucureşti.
La nivel de sectoare nu s-a dat ordin de participare şi nici nu s-au impus cifre de prezenţă. Cine vrea să participe este însă liber să o facă. La mitingul de azi din faţa guvernului, organizatorii se aşteaptă la participarea a peste 50.000 de oameni.
RĂZBOIUL DECLARAŢIILOR
Contre între Lăzăroiu şi Ponta
Liderii PSD s-au ferit însă să se implice făţiş în organizarea protestelor, mai ales după avertismentul public de săptămâna trecută, al preşedintelui Traian Băsescu.
Semnalul a fost reluat ieri de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu: „Dacă oamenii au nemulţumiri, ele nu trebuie speculate politic, mai ales că există informaţii că cei care vor să speculeze politic momentul de mâine (astăzi - n.r.) se pregătesc să incite la violenţă..(...) Cred că domnul Ponta are un rol important, fiind liderul partidului de centru stânga din România. Eu cred că domnul Ponta ar trebui să fie mai rezervat şi să facă un apel la toţi cei pe care îi are în subordine să renunţe la încercările de a incita la violenţă”.
În replică, Victor Ponta a declarat că Lăzăroiu ar trebui demis deoarece face declaraţii iresponsabile. „Prin declaraţiile sale, încearcă tocmai să incite la violenţă, ceea ce noi nu vom face niciodată. Îi reamintesc că salariul Domniei Sale de consilier prezidenţial este plătit tocmai din munca pensionarilor şi salariaţilor care vor demonstra în Bucureşti. Atitudinea lui este complet nepotrivită cu cea a unui consilier prezidenţial şi este jignitoare atât la adresa tuturor manifestanţilor, cât şi a PSD”, a declarat preşedintele PSD.
SFATUL POLIŢIŞTILOR
Evitaţi plimbările prin oraş!
Mitingul de astăzi, la care sunt aşteptaţi să participe 60.000 de oameni, va bloca traficul atât în centrul Capitalei, cât şi pe principalele artere de acces în oraş, începând cu ora 8.00 şi până după ora 15.00.
Deoarece RATB şi Metrorex vor suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun şi pe cel al garniturilor de metrou, bucureştenii sunt sfătuiţi să renunţe la maşinile personale.
Asta, cu atât mai mult cu cât nu vor avea acces pe Şos. Kiseleff (între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei) şi pe prima bandă de circulaţie de pe ambele sensuri ale Bd. Aviatorilor, Poligrafiei şi Jiului.