Controlaţi-vă aluniţele pentru a preveni cancerul de piele

Controlaţi-vă aluniţele pentru a preveni cancerul de piele

Pentru a beneficia de o consultaţie gratuită trebuie să vă programaţi în perioada 10-13 mai, la numărul de telefon gratuit 0800.811.101, în intervalul orar 8.00-20.00.

Societatea Română de Dermatologie (SRD), alături de Avene Laboratoires şi Merk Sharp&Dohme lansează, cu ocazia Zilei europene de luptă împotriva melanomului (cancer de piele), a V-a ediţie a campaniei naţionale de depistare a leziunilor maligne cutanate. În lume sunt în jur 150.000 de cazuri de melanoame, iar anual 40.000 de persoane mor din această cauză.

Pe 25 mai, 303 medici dermatologi din toată ţara, membri ai SRD , vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni ale aluniţelor, dar şi sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV.

Pentru a beneficia de o consultaţie gratuită trebuie să vă programaţi în perioada 10-13 mai la numărul de telefon 0800.811.101, între orele 8.00-20.00. Programul pentru controlul aluniţelor şi depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase şi canceroase, dar şi de soluţionare a cazurilor nou descoperite.

„În fiecare an, statisticile ne arată un număr crescut de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de piele. Obiectivul nostru este acela de a-i determina pe oameni să meargă să-şi facă un consult periodic la medicul dermatolog”, afirmă profesor doctor Virgil Feier, preşedintele SRD-ului.

Melanomul, cea mai agresivă formă a cancerului de piele

Melanomul este forma cea mai agresivă a cancerului de piele, ce poate apărea oriunde pe suprafaţa corpului, frecvent în piele aparent sănătoasă, dar şi pe leziuni precanceroase, cum sunt nervii nevocelulari pigmentari (aluniţele).

De aceea, este indicată autoexaminarea periodică a pielii, cel puţin o dată pe lună, pentru a depista eventuale leziuni sau modificări care au apărut la nivelul aluniţelor, ce sugerează o posibilă transformare malignă.

Creşterea aluniţei în suprafaţă sau în plan vertical, modificări de culoare, asimetrie, margini neregulate, prezenţa ulceraţiei sau a sângerării, senzaţia de puruit sau cea de usturime sunt modificări suspecte la nivelul pielii şi trebuie examinate de către medic.

De asemenea, este necesar un control anual al aluniţelor la persoanele care prezintă în familie antecedente de melanom malign, la persoanele care lucrează în aer liber sau la cele care au un număr mare de aluniţe pe corp. Depistarea şi tratarea precoce a melanomului malign îmbunătăţeşte prognosticul pacienţilor.

AUTOEXAMINARE

Urmaţi regula „ABCDE”

Pentru a preîntâmpina riscurile pe care le prezintă orice aluniţă este recomandat să fiţi atenţi la evoluţia acesteia. În prima fază, examinarea poate fi făcută chiar de către dumneavoastră, după regula „ABCDE”.

  • A - Asimetria - dacă aluniţa este asimetrică şi o jumătate din nerv nu se suprapune pe cealaltă jumătate;
  • B - Bordura - dacă marginile nervului sunt neregulate, întrerupte, neclare;
  • C – Culoare - dacă aluniţa prezintă la examinare culori diferite: nuanţe diferite de maro, zone de culoare neagră sau roşie ori porţiuni albe, lipsite de pigment;
  • D – Diametru - când diametrul este mai mare de 6 mm;
  • E – Elevaţie - când o porţiune din aluniţă este elevată, supradenivelată în raport cu pielea din jur. În cazul în care intervine oricare dintre modificările precizate mai sus este indicat să mergeţi imediat la medic. Amânarea consultaţiei vă poate costa agravarea bolii.

Ne puteți urmări și pe Google News