„Nimeni nu vine să stea degeaba o săptămână într-o pensiune din Paşcani”

„Nimeni nu vine să stea degeaba o săptămână într-o pensiune din Paşcani”

Agropensiunile din judeţul Iaşi se numără printre cele care nu participă la programul „Vacanţe la ţară”. De la preţurile mici aplicate în program, la lipsa unei campanii de informare serioasă în rândul proprietarilor de pensiuni, motivele care îi fac pe aceştia să stea departe de asemenea programe sunt variate.

Iaşiul, capitala culturală a Moldovei, este cunoscut pentru clădirile în care au trăit evenimente importante oamenii care au făcut istoria. În judeţ, alte obiective turistice aşteaptă să fie descoperite. Numai că primăvara este un moment prost pentru turism în judeţul Iaşi. De aceea, proprietarii de pensiuni nici nu se înscriu să participe la programe ca „Vacanţe la ţară”.

„Nu sunt bani şi preţurile practicate în program sunt foarte mici, astfel că proprietarilor nu le convine să participe. Anul trecut au fost vreo cinci persoane, anul acesta nu cred că ar fi venit mai mult de două-trei”, apreciază Anca Ionică, reprezentanta ANTREC în judeţul Iaşi.

Preţurile practicate de proprietarii agropensiunilor din judeţul Iaşi variază de la 30 la 60 de lei. Astfel, proprietarii ar putea câştiga pe cinci nopţi de cazare între 150 şi 300 de lei, sume mai mari decât cele care ar putea fi obţinute dacă ar primi turişti prin programul  „Vacanţe la ţară”.

Administratorii de agropensiuni, membri ai ANTREC, oferă sejururi la preţuri mici. Un sejur de 6 zile/5 nopţi, într-o cameră dublă, costă între 150 -195 de lei/persoană. Tarifele sunt valabile doar pentru intervalul duminică-vineri şi variază în funcţie de numărul de margarete:

Pensiuni de 2 margarete        - 150 LEI / pers / sejur 5 nopţi cazare Pensiuni de 3 şi 4 margarete - 195 LEI  / pers / sejur 5 nopţi cazare

Micul dejun este inclus în preţ şi include, în majoritatea cazurilor, brânzenturi, ouă, dulceaţă sau miere.

Dincolo de preţuri, proprietarii nu participă la programe de genul   „Vacanţe la ţară” şi pentru că primăvara turiştii nici nu se înghesuie să viziteze atracţiile ieşene. Astfel că nici pentru agenţii primăvara nu este un anotimp bun.

„Afacerile merg mai bine vara, deoarece creşte numărul de turişti. Dar şi atunci oamenii se cazează prin intermediul cunoscuţilor şi al rudelor. Ca agenţie, vara putem trăi din turism intern, pentru că mai vindem bilete pe litoral. La fel, creşte şi numărul turiştilor care cer pachete agroturistice”, continuă Anca Ionică.

Numai că cererea nu poate fi satisfăcută, mai spune reprezentanta ANTREC. Mai precis, este nevoie de conceperea unor pachete turistice care să conţină programe coerente de petrecere a vacanţei, cum ar fi vizite la mănăstiri sau degustări de vinuri.

„Ne lipsesc programele turistice, cum sunt vizitele la mănăstiri, circuitele cu biciclete sau degustările de vinuri. Nimeni nu vine să stea degeaba o săptămână într-o pensiune din Paşcani. Omul trebuie să ştie de la bun început ce va face în timpul concediului”

Ne puteți urmări și pe Google News