A apus vremea bonificaţiilor substanţiale la depozite. În unele cazuri, băncile au dobânzi mai mici decât BNR.
Cei care se aşteptau şi în acest an la câştiguri semnificative din depunerile la bancă vor trebui să se mulţumească şi cu puţin. Începând de astăzi, dobânda- cheie este de 6,25% pe an, cu 1,75 puncte procentuale mai mică faţă de în ceputul anului şi cu mai mult de trei puncte faţă de acum un an. Ieri, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 6,5% la 6,25%, iar la finele lunii iunie analiştii estimează o nouă scădere de până la 6%.
Asta înseamnă că în mai puţin de una-două săptămâni majoritatea băncilor vor aplica ajustarea bonificaţiilor la economiile populaţiei şi firmelor. „Faţă de luna mai 2009, în prezent, dobânda medie oferită pentru un depozit pe 3 luni a scăzut de la 11,5% la 6,5%. În această perioadă dobânda de politică monetară s-a redus cu 3 puncte procentuale”, explică Alexandra Popa, analist financiar conso.ro.
Depozitele pe termen lung, mai atractive
Ea susţine că în continuare cele mai bune randamente se obţin dacă alegeţi depozitele pe termen lung pe 9 sau 12 luni, cu dobândă fixă. „În cazul în care economiile se pot bloca pe o perioadă mai lungă de timp se poate alege un depozit pe 9-12 luni, cu dobânda fixă. Cei care aleg depozite pe una sau trei luni, ar putea avea surpriza neplăcută a unor dobânzi cu mult reduse, dacă la scadenţă vor dori să prelungească depozitul”, spune Alexandra Popa.
Pe de altă parte, blocarea tuturor economiilor într-un singur depozit pe termen lung s-ar putea dovedi o alegere neinspirată în cazul în care deponenţii se vor confrunta cu diverse probleme, pentru care vor avea nevoie de bani. Într-o astfel de situaţie se pierde dobânda acumulată.
"Cel mai indicat pentru cei care doresc să îmbine randamentul ridicat cu flexibilitatea este să nu îşi pună toţi banii într-un singur produs.”
ALEXANDRA POPA, analist conso.ro
6,5% pe an este dobânda medie oferită în prezent de băncile comerciale pentru depozitele în lei, indiferent de termen, pe 3 sau 12 luni, potrivit conso.ro
RECOMANDARE
Plasaţi-vă banii în mai multe depozite
Celor care doresc să obţină profituri cât mai mari specialiştii le recomandă să nu depună economiile într-un singur depozit pe termen lung. „Este de preferat depunerea unui procent din sumele deţinute într-un cont de economii sau într-un depozit pe termen scurt, iar restul în mai multe depozite pe termene lungi, cu dobânzi fixe”, recomandă Alexandra Popa.
Potrivit datelor BNR, depozitele populaţiei şi ale firmelor au crescut în martie cu 1,2% faţă de februarie, până la nivelul de 167,1 miliarde de lei, iar comparativ cu aceeaşi lună din 2009 avansul a fost de 8,4%, ceea ce înseamnă că românii au profitat din plin pe parcursul anului trecut de dobânzile mari. Cele mai mari câştiguri au fost obţinute la depozitele în lei.