O bucureşteancă le acuză pe angajatele unui salon că nu au curăţat forfecuţa şi pila după o clientă, folosind aceleaşi ustensile la ea. Experţii explică ce puteţi face în astfel de situaţii.
Andreea Marcu, o bucureşteancă în vârstă de 22 de ani, a fost săptămâna trecută la Ana Beauty&Body, din Capitală, să-şi facă manichiura şi pedichiura. Tânăra le acuză pe angajatele salonului că nu au curăţat ustensilele înainte să le foloseasă.
Oficialii salonului de cosmetică spun că acest caz este o întâmplare. Dacă acuzaţia se confirmă, saloanele care au astfel de practici riscă să fie amendate sau închise. Experţii explică ce riscă clienţii care trec pragul unor astfel de saloane şi ce pot face pentru a reclama condiţiile improprii.
Sterilizarea se face seara
„Salonul de manichiură şi pedichiură e unul de cartier (zona Iancului - n.r.). În faţa mea era o persoană. Când m-au chemat, nu au schimbat ustensilele şi nici nu le-au curăţat. Le-am spus că nu este normal cum procedează, dar mi s-a spus că le sterilizează în fiecare seară şi că nu există riscuri”, spune indignată tânăra, care a mers la salon împreună cu o prietenă, care s-a tuns.
„Au luat pelerina de la clienta dinaintea mea, au scuturat-o şi apoi mi-au pus-o mie. E simplu să pleci cu păduchi dintr-un astfel de loc. Să nu mai spun că una dintre angajate fuma”, spune Tatiana, o altă clientă.
Oficialii salonului de înfrumuseţare susţin că a fost o scăpare a angajatelor. „De obicei dezinfectăm după fiecare clientă. Le voi sancţiona pe angajate pentru această greşeală ca să nu devină ceva obişnuit”, promite unul dintre oficialii salonului. Medicii atrag atenţia că riscurile folosirii de ustensile nedezinfectate sunt foarte mari.
„Clienţii se pot îmbolnăvi de hepatită sau HIV, dar pot lua şi infecţii cu diferite bacterii. Numeroase femei care fac hepatită o contractează din astfel de saloane”, spune medicul Simin Florescu, şef secţie boli infecţioase la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti.
Reclamaţi la ANPC sau la direcţia de sănătate publică
Reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de protecţia consumatorului spun că, potrivit art. 11, alin. 5 din Normele de igienă pentru serviciile din astfel de saloane, în cazul manichiurii şi pedichiurii toate echipamentele, accesoriile şi materialele refolosibile trebuie curăţate şi dezinfectate înainte de utilizarea lor la un nou client.
„Faceţi reclamaţie împotriva comerciantului la comisariatul local pentru protecţia consumatorilor ori la direcţia de sănătate publică locală, care au posibilitatea să verifice activitatea acestuia şi să aplice sancţiuni”, spune Mihai Titichi, şef serviciu juridic al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.
"Clienţii saloanelor unde nu se dezinfectează ustensilele se pot îmbolnăvi de hepatită sau HIV.”
SIMIN FLORESCU, medic primar boli infecţioase
LEGISLAŢIE
Reguli obligatorii în cabinetele cosmetice
- Toate echipamentele, accesoriile şi materialele refolosibile trebuie curăţate şi dezinfectate înainte de utilizarea lor la un nou client;
- Suprafeţele pe care se desfăşoară tratamentele sau cele aflate în zona de sterilizare trebuie să fie confecţionate din materiale neabsorbante;
- Se interzic fumatul, consumul de băuturi alcoolice, de substanţe stupefiante, precum şi accesul animalelor în astfel de cabinete. Este obligatorie afişarea acestor interdicţii la loc vizibil;
- Curăţenia trebuie efectuată la sfârşitul sau la începutul programului de lucru, precum şi ori de câte ori este necesar, de către personal calificat;
- Înainte de începerea tratamentului se efectuează evaluarea stării pielii;
- Canapeaua pentru tratamente cosmetice trebuie să fie acoperită cu o husă de unică folosinţă, care se va schimba după fiecare client. Aceasta poate fi şi din material impermeabil, care se curăţă şi se dezinfectează după fiecare client.