Ce se va întâmpla cu clienţii români ai băncilor greceşti
- Adam Popescu
- 28 aprilie 2010, 15:44
Moneda unică europeană s-a depreciat la minimul ultimelor 12 luni în raport cu dolarul, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, la „BB+”, în categoria „junk”. Urmează retrogradarea băncilor elene.
Clienţii băncilor româneşti cu capital grecesc pot sta liniştiţi: chiar dacă revizuirea ratingului de ţară al Greciei ar putea fi urmat de retrogradarea instituţiilor financiare elene, aceasta nu va afecta conturile clienţilor români.
„Retrogradarea greciei va însemna şi retrogradarea ratingului băncilor (cu capital grecesc din România, n.r.). Cel mai rău scenariu ar fi ca aceste bănci să nu mai aibă sprijinul băncilor-mamă, în termeni de finanţare”, a declarat pentru evz.ro analistului şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Acesta a explicat că băncile româneşti cu acţionar majoritar elen au afaceri în România, deci businessul lor nu depinde decisiv de banca-mamă.
BNR monitorizează atent activitatea băncilor, iar instituţiile de credit cu acţionariat grecesc au o solvabilitate confortabilă, de peste 10%, mai spune Ionuţ Dumitru.
Analistul economic Radu Limpede spune că, dacă ar fi client sau angajat al unei bănci cu capital grecesc, nu s-ar speria de retrogradarea Greciei, deoarece aceste instituţii au o capitalizare excelentă, mult peste media pieţei. Riscul pe termen mediu identificat de analist este reprezentat de scumpirea creditelor şi de reducerea numărului de împrumuturi acordate.
Euro şi bursele înregistrează pierderi
Pe pieţele financiare asiatice, euro a fost cotat 1,3144 dolari, aceasta fiind cea mai scăzută cotaţie înregistrată în ultimele 12 luni. Nici bursele asiatice nu au reacţionat pozitiv după anunţul privind retrogarea Greciei în categoria junk, principalii indici înregistrând scăderi de 1,4%-2,5%. Piaţa americană a înregistrat cel mai puternic declin procentual din ultimele trei luni. Analiştii sunt de părere că evoluţia euro nu va avea o tendinţă pozitivă nici în perioada următoare, în condiţiile în care investitorii se tem că problemele financiar-fiscale ale unor state din zona euro, cum sunt Grecia şi Portugalia, s-ar putea să afecteze şi alte state.
Printre ţările vulnerabile se numără şi Spania, unde rata şomajului a crescut de la 18,8% în ultimul trimestru din 2009, la puţin peste 20% în primele trei luni ale acestui an. Numărul total al şomerilor a avansat la 4,61 de milioane, potrivit Reuters.
De aceea, investitorii au preferat să îşi plaseze banii în instrumente şi active considerate mai puţin riscante, cum sunt dolarul american, aurul sau obligaţiunile de stat ale Japoniei, notează agenţia de ştiri. Ajutor internaţional
Retrogradarea Greciei în categoria „junk” exprimă îngrijorarea analiştilor privind capacitatea Atenei de a implementa reformele necesare pentru o bună administrare a datoriilor publice uriaşe şi a deficitului bugetar record.
UE şi FMI au aprobat un plan de salvare a Greciei, care presupune acordarea unui împrumut în valoare de 45 de miliarde de dolari. FMI va împrumuta Greciei 15 miliarde de euro, însă suma ar putea fi suplimentată la 25 de miliarde de euro, potrivit publicaţiei Financial Times.
Din rândul statelor europene, Germania este unul dintre principalii creditori ai Greciei. Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului de cercetare economică Ifo, unul dintre cele care oferă consiliere guvernului german, spune că autorităţile elene nu vor fi niciodată capabile să ramburseze creditul oferite de Berlin, cu dobânzi mai mici decât cele practicate pe pieţele financiare internaţionale, informează capital.ro. Note proaste
Agenţia Standard & Poor's a retrogradat şi Portugalia, la „A-”, aceasta arătând că analiştii nu cred în capacitatea guvernului portughez de a face faţă problemelor financiar-fiscale în contextul unor perspective economice pesimiste.
Reacţia oficialilor portughezi nu a întârziat să apară. Ministrul portughez al Finanţelor, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat că ţara sa a devenit ţinta unor atacuri orchestrate de junătorii de pe pieţele financiare.
Ca răspuns la acţiunile speculative, Fernando Teixeira dos Santos a anunţat că Guvernul va implementa un plan dur de austeritate, menit să reducă deficitul bugetar, care a ajuns la 9,4% din PIB. Portugalia are datorii în valoare de 126 miliarde de euro.