Boc susţine eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată

Boc susţine eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată

Românii care au credite bancare şi vor să le returneze înainte de termen vor plăti mai puţin, întrucât comisioanele de rambursare anticipată nu vor putea depăşi pragul de 1%.

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, că guvernul va adopta foarte curând proiectul de act normativ, propus de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Consiliul Concurenţei, privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, inclusiv pentru împrumuturile cu garanţie imobiliară.

„Proiectul va avea efecte resimţite de sute de mii de români şi îl vom adopta în scurt timp. Ne propunem să adoptăm această lege care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor, extinzând eliminarea acestuia atât asupra creditelor cu garanţie imobiliară, cât şi asupra acelora fără acest tip de garanţie. Românii vor beneficia de dobânzi mai reduse şi nu vor mai fi captivi unui credit nefavorabil timp de 20 ani”, a spus Boc.    

Bancherii sunt nemulţumiţi

Propunerea legislativă are în vedere atât creditele contractate după adoptarea actului normative, cât şi cele deja existente, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Aplicarea acestor norme şi la împrumuturile vechi îi nemulţumeşte pe bancheri.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţei Române a Băncilor, susţine că dacă proiectul s-ar aproba în forma actuală, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea contractelor în derulare, circa 8 milioane de credite, „nu se poate face de mâine”. Potrivit acestuia, băncile vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul să nu fie aprobat în forma actuală.     

BILANŢ

Concurenţa vrea să urgenteze investigaţiile

Consiliul Concurenţei a finalizat proiectul de modificare a Legii concurenţei, prin introducerea de prevederi care să permită finalizarea investigaţiilor într-o perioadă mai scurtă. În prezent, la autoritate sunt în curs de soluţionare cazuri şi cu o vechime de peste trei ani.

„Avem în curs 61 de investigaţii. În condiţiile în care anul trecut am finalizat trei investigaţii şi există cazuri în care o investigaţie durează cinci ani, cum este cea privind piaţa combustibililor, trebuie introduse proceduri de urgentare a soluţionării cazurilor”, a spus Chiriţoiu.

În 2009, instituţia a deschis 27 de investigaţii, iar anul acesta a declanşat anchete sectoriale pe mai multe pieţe.

Ne puteți urmări și pe Google News