Boala „furia la volan”, similară cu depresia

Boala „furia la volan”, similară cu depresia

Un poliţist american a cercetat fenomenul ani la rând, oferind explicaţii şi sfaturi on-line. Shaun Appler a descris profilul şoferului violent.

Un copil în vârstă de 13 ani are traumatism cranian, o fractură de claviculă şi o alta la picior după ce, joi, a fost victima unei altercaţii între doi şoferi, vinovat fiind Adrian Călin, 22 de ani. Un bătrân a murit la spital după ce a fost bătut de Cosmin Drăgan, 23 de ani, pentru că traversa „prea încet” trecerea de pietoni. Totul s-a petrecut sub privirile nepoatei sale de doar 5 ani.

Este bilanţul unei săptămâni care a revoltat opinia publică. Ambele incidente -au petrecut în Craiova, oraş cunoscut ca fiind dominat de interlopi.

Autorii unor asemenea fapte suferă, potrivit terapeuţilor din Statele Unite, de sindromul „road rage” („furie la volan” - n.r.), încadrat în lista tulburărilor mentale.

Shaun Appler, poliţist expert în „furia la volan”, a declarat, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că „violenţa de care dau dovadă şoferii în trafic este deseori o manifestare a stresului de care aceştia suferă”.

Furia ne întunecă mintea

Appler explică, pas cu pas, modificările din organism care conduc la gesturile de violenţă din trafic: „Atunci când suntem supuşi stresului, corpul nostru este programat să reacţioneze în aşa-numitul sistem autonomic de apărare. Adrenalina e eliberată în organism, iar bătăile inimii se accelerează. Pe măsură ce ritmul cardiac creşte, ne pierdem îndemânarea motrică fină. Capacitatea noastră de a auzi se reduce, privirea ne este afectată, câmpul vizual ni se îngustează (fenomen cunoscut sub numele de «tunnel vision»), iar capacitatea creierului nostru de a gândi raţional descreşte”.

De asemenea, acesta consideră că pentru a preveni astfel de incidente pe viitor este nevoie de educarea tuturor şoferilor în vederea cunoaşterii propriul nivel de stres şi cum anume să-l reducă.

Cei doi şoferi sunt cercetaţi în arestul poliţiei Dacă până astăzi un dialog vulgar în trafic părea a fi cireaşa de pe tort, poliţistul american atenţionează că „trebuie să te gândeşti că cei afectaţi de «furia străzii» conduc «rachete» de o tonă. Când îşi pierd discernământul, oamenii sunt capabili de orice: chiar şi să folosească maşina pentru a lovi alte vehicule sau oameni”.

Profilul celor doi şoferi craioveni se încadrează în tipologia conducătorului violent. Adrian Călin, nu numai că a condus sub influenţa alcoolului, dar a şi fugit de la locul accidentului.

Celălalt şofer, Cosmin Drăgan, a fost arestat miercuri de magistraţii Judecătoriei Craiova pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acestea sunt, potrivit lui Appler, simptome ale „furiei la volan”. 

3 este numărul total al persoanelor spulberate pe trotuar de către şoferul Andrei Călin: copilul de 13 ani, mama acestuia şi o adolescentă de 16 ani.  

POLIŢIST, AJUTOR

Tânărul dă sfaturi pe site-ul roadragers.com

  • În 1999, Appler a lansat un site specializat pe „road rage”. Platforma americanului Shaun Appler este cea mai vizitată din lume.
  • Termenul a fost inventat de o televiziune din Los Angeles în anii ’80.
  • Printre sindromurile caracteristice „furiei la volan” se numără abuzurile verbale, coliziunea intenţionată cu alte maşini, condusul agresiv, accelerări bruşte, coborârea din maşină pentru a porni un conflict, aruncatul obiectelor străine în alte vehicule, claxonatul isteric în trafic.
  • Pe roadragers.com, Appler oferă atât sfaturi, cât şi soluţii victimelor din trafic. Pe www.eHow.com, doritorii pot urmări înregistrările poliţistului.

Ne puteți urmări și pe Google News