De la 1 aprilie, românii scot din buzunar mai mulți bani pentru medicamentele de pe listele de compensate. De la jumătatea anului, diferențele care vor fi acoperite de pacienți vor crește din nou.
Farmaciile au început să elibereze medicamentele compensate cu noile prețuri majorate de la 1 aprilie. „Medicamentele necesare în tratamentul bolilor cardiovasculare s-au scumpit cu aproape 6%”, ne-a declarat Adriana Corin , administrator farmacie.
Ministerul Sănătății a aprobat printr-un ordin ca prețurile medicamentelor din import să se calculeze, începând de la 1 aprilie, la un curs euro de 4,25 lei față de 4 lei, cât era stabilit în 2009.
De la jumătatea anului, pacienții vor avea de acoperit o diferență mult mai mare pentru compensate, pentru că bugetul sănătății este mult „subțiat” din cauza crizei.
Mai există stocuri cu prețuri vechi
Farmaciștii spun că noile scumpiri nu se fac simțite pentru pacienții care au nevoie de medicamente care costă până la 50 de lei.
„Majorarea de 6 la sută va afecta mai mult persoanele care au nevoie de medicamente mai scumpe de 50 de lei, deoarece crește diferența de bani dintre vechiul preț și cel nou mai mult”, ne-a declarat farmacista Geta Cosma, de la Farmacia Buftea.
Totuși, în depozitele anumitor unități mai există stocuri de medicamente cu vechile prețuri. „Mai avem stocuri de algocalmin, încă nu ne-am aprovizionat cu produsul cumpărat la noul preț”, exemplifică farmacistul Adriana Corin.
Schimbări în ceea ce privește prețul sunt și pe listele cu medicamente gratuite. Medicamentul Xalatan, până acum gratuit pentru glaucom, care costă 72 de lei, are un „contracandidat” , Xaloptic, mai ieftin cu 22 de lei.
Acesta din urmă este compensat 100% de Casa de asigurări de sănătate. În această situație, pentru tratamentul cu Xalatan, pacientul plătește din buzunar o diferență de 22 de lei. Același sistem se aplică și la anumite terapii pentru boli psihice, cum ar fi medicamentele Aricept sau Zyprexa.
Sistem nou de compensare și prețuri mai mari din iulie
Pe lângă aceste scumpiri s-ar putea adăuga și cele provenite în urma introducerii unui nou sistem de compensare, dacă guvernul va aproba intrarea acestuia în vigoare de la 1 iulie.
Astfel, proiectul prevede compensarea 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a celui mai ieftin medicament dintr-o grupă terapeutică. De exemplu, în cazul antibioticelor, prețul de referință va fi cel mai mic preț al unui produs (cum ar fi penicilina).
În situația în care pacientului îi este prescris un antibiotic mai scump (de exemplu, oxiciclina), el va achita prețul produsului de pe rețetă, din care se va scădea doar prețul cel mai mic al medicamentului din clasa de antibiotic.
„Majorarea îi afectează mai mult pe cei care au nevoie de medicamente mai scumpe de 50 de lei.”, GETA COSMA, farmacist
EXEMPLE
Câteva prețuri noi ale compensatelor