Cum ajung civilii ținte pentru armata SUA în zonele de conflict

Cum ajung civilii ținte pentru armata SUA în zonele de conflict

Jurnaliști, șoferi și chiar fermieri își pierd viața în Irak și Afganistan. De cele mai multe ori, aceștia fie locuiesc, fie se aventurează în regiuni unde se dau lupte grele cu insurgenții.

Imaginile şocante din timpul raidului aerian de pe 12 iulie 2007, soldat cu uciderea a doi angajaţi ai agenţiei Reuters la Bagdad, pun Pentagonul într-o situaţie delicată. Asta după ce, în urma unei anchete interne, s-a stabilit că soldaţii americani au acţionat corect.

Potrivit înregistrării video dată publicităţii, luni, de site-ul Wikileaks.org, cei doi şi alţi zece oameni au căzut victime armatei SUA din cauză că au fost confundaţi cu un grup de insurgenţi înarmaţi.

Ca şi în cazul unor tragedii similare din Afganistan, opiniei publice i se spune acum că, de fapt, şi civilii ucişi au partea lor de vină, iar Departamentul american al apărării încearcă să aducă şi argumente în acest sens.       

La datorie, printre insurgenţii din Bagdad

Într-un rezumat al anchetei interne se insistă asupra faptului că angajaţii Reuters - fotoreporterul Namir Noor-Eldeen şi şoferul Saeed Chmagh - „s-au amestecat printre insurgenţi”, scrie cotidianul britanic „The Times”.

Camera fotoreporterului a fost confundată cu o puşcă automată AK-47 de soldaţii aflaţi într-un elicopter Apache, care au cerut camarazilor de la sol permisiunea de a deschide focul.

Anchetatorii militari susţin că atacul a fost justificat, în condiţiile în care insurgenţii folosesc adesea camere foto şi video pentru a poza sau filma atentatele sinucigaşe şi atacurile cu bombă comise pe teritoriul Irakului.

„În 2007 am recunoscut tot ce este în înregistrarea video. Aveam insurgenţi şi reporteri într- o zonă în care forţele americane urmau să fie prinse într-o ambuscadă”, a declarat un oficial al armatei americane, citat de AFP.

      

Nuntaşi ucişi

Vânătoarea de talibani s-a soldat de-a lungul timpului, în Afganistan, cu uciderea a numeroşi civili nevinovaţi. De multe ori, victimele au fost simpli nuntaşi lichidaţi chiar în mijlocul petrecerii.

Aşa s-a întâmplat în toamna lui 2008, în provincia Kandahar, unde 37 de civili şi-au pierdut viaţa în urma unui atac aerian al armatei americane. Ghinionul lor a fost că în zona unde avea loc nunta îşi găsiseră adăpostul rebelii talibani care atacaseră anterior forţele SUA.         

Castraveţi confundaţi cu arme de foc

Vara trecută, cinci fermieri afgani şi-au pierdut viaţa tot în provincia Kandahar, după ce soldaţilor americani aflaţi într-un elicopter Apache li s-a părut că aceştia aduc arme într-o dubă şi au tras asupra lor.

De fapt, cei cinci fermieri din districtul rural Zhari încărcau castraveţii pe care intenţionau să-i vândă în pieţele din oraşul Kandahar. Din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, ţăranii şi fermierii afgani preferă să lucreze şi să îşi încarce produsele noaptea, riscând astfel să trezească suspiciuni.

În 2009, pe teritoriul Afganistanului au murit 2.412 civili, cu aproximativ 14% mai mulţi decât în 2008, conform statisticilor ONU.     

4.644 de civili  au fost ucişi în Irak anul trecut, potrivit statisticilor publicate pe site-ul iraqbodycount.org

Ne puteți urmări și pe Google News