EDITORIALUL EVZ: Elena B. își face loverboy-ul diplomat
- Adam Popescu
- 2 aprilie 2010, 19:36
Pentru că bogatul iubit al Elenei Băsescu se plictisea, singurel, la Paris, statul român, prin Adriean Videanu i-a găsit o ocupaţie: secretar economic III la Ambasada României în Franţa.
Ministerul Economiei a organizat un concurs (oare cine a ştiut de el?), la care s-a prezentat doar Bogdan Ionescu, a.k.a. „Syda”, şi pe care l-a câştigat fără emoţii. Pentru cei care nu citesc reviste mondene, să conspectăm biografia tânărului diplomat, aşa cum apare ea în presa mondenă. În primul rând, Bogdan „Syda” Ionescu este fiul tatălui său - Gheorghe „Bebe” Ionescu, fost director al FPS şi partenerul de table al lui Adriean Videanu, în vacanţele pe care cei doi le petrec, împreună, la Cannes.
Mama lui „Syda”, Sidonia (sic!), a fost asociată cu Videanu într-o firmă de valori imobiliare. Juniorul a intrat în atenţia publicului după ce o altă figură a lumii mondene, Poponeţ, l-a crestat pe faţă cu un cuţit, într-o dispută pentru o femeie. Cariera la stat a lui Bogdan Ionescu a început în 2007, când a fost numit consilier al ministrului integrării, Anca Boagiu.
Ionescu - cunoscut până atunci ca „fostul iubit al ...” şi urma o lungă listă care le includea pe Lili Sandu şi Alexandra Dinu - venea la slujbă însoţit de bodyguard! Odată cu desfiinţarea Ministerului Integrării a dispărut şi acest personaj, până în ziua în care devenit iubitul oficial al Elenei Băsescu.
Închei această sordidă trecere în revistă a presei tabloide - îmi cer scuze, dar era relevant - recomandându-vă să priviţi puţin şi una dintre fotografiile publice ale tânărului Syda: maiou negru, două lanţuri groase, cruce masivă şi un tatuaj imens (Un alien?, un leu cu bot de dinozaur?) care-i acoperă bicepsul stâng. Acesta este personajul care va reprezenta interesele economice ale României la Paris.
Să trecem peste măgăria făcută pe filiera Videanu-Băsescu. Nu e nici prima, nici ultima şi nu e nici măcar cea mai îngrozitoare, dacă ne raportăm la răul „be nign” pe care-l face României. Sunt convins că francezii - şi nu numai - sunt obişnuiţi cu securiştii/copiii de securişti şi nomenklaturişti/politrucii care au invadat misiunile ţării noastre. Problema este că noi, contribuabilii români, plătim sume imense pentru întreţinerea lor în străinătate. Ministerul Afacerilor Externe are 2.561 de angajaţi, din care doar 873 lucrează în centrală.
România menţine ambasada de la Phenian, în Coreea de Nord, iar anul trecut, până în august, cheltuise aproape 100.000 de euro pentru sediu şi plata personalului. Pentru comparaţie, Austria, o ţară cu un PIB de vreo zece ori mai mare decât al României, are doar 1.300 de angajaţi în Ministerul de Externe, din care doar vreo 750 lucrează în străinătate! În plus, în România mai sunt şi alte ministere care au reprezentanţi oficiali peste hotare. Ministerul Economiei are în schemă 130 de posturi pentru promovarea economică.
Avem consilier economic până şi în Ghana, deşi schimburile economice cu această ţară sunt sub prăpădita sumă de patru milioane de euro. Doamna Udrea, în calitate de ministru al dezvoltării regionale şi turismului, este şi ea şefă peste vreo 28 de agenţi externi specializaţi în turism. Tuturor acestora li se adaugă un număr necunoscut de ataşaţi ai Ministerului Apărării şi ai celui de Interne.
Trăieşte cineva cu sentimentul că România are o politică externă şi un comerţ internaţional pe măsura numărului imens de angajaţi pe care-i ţinem în străinătate? Acest lucru nu o să se întâmple niciodată atâta timp cât Elena Băsescu îşi poate promova iubiţii direct într-un post de secretar economic la Paris. Sute de tineri bine pregătiţi, cu studii solide - nu la o fabrică de diplome de prin străinătate, pe banii lui tăticu - nu au nicio şansă. În cel mai bun caz, dacă sunt primiţi în MAE, stau zeci de ani în centrală unde plimbă hârtiile, în timp ce securiştii şi cei cu pile sunt trimişi direct la post în străinătate.
Cu Honorius Prigoană, Elena Băsescu şi Bogdan „Syda” Ionescu vor cei din PDL şi Traian Băsescu să ne convingă că vor să facă reforma statului?