Antonescu şi Orban îşi dispută puterea în filiale

Antonescu şi Orban îşi dispută puterea în filiale

După închiderea competiţiei de la Congres, cei doi lideri liberali încearcă, fiecare, să câştige influenţă la alegerile din organizaţii.

Alegerile pentru preşedinţia PNL s-au încheiat cu victoria lui Crin Antonescu, dar competiţia pentru selectarea celor care vor sta la masa deciziilor în partid este în plină desfăşurare. În următoarele luni „se pun la bătaie” 26 de locuri dintre cele 60 din Consiliul Naţional Executiv (CNEx), organism care supervizează activitatea organizaţiilor locale (mergând în cazuri grave până la dizolvarea conducerii - n.r.) sau validează candidaţii la alegerile parlamentare şi europarlamentare.

Din CNEx fac parte membrii conducerii centrale, recent aleşi de Congres, şi şefii de organizaţii judeţene, palierul pe care sar putea face înlocuiri.

Alegerile vor avea loc în 26 de filiale liberale unde fie există conduceri interimare, fie mandatul celor în funcţie a expirat.

Alte reguli de alegere

Competiţia pentru aceste posturi se anunţă a fi un mixt între politica la nivel central şi divergenţele de pe plan local.

Unii dintre candidaţii pentru şefia organizaţiilor judeţene se poziţionează clar pro-Antonescu sau pro-Orban, dar în alte cazuri este vorba, pur şi simplu, despre rivalităţi pe plan local.

Însă, şi în aceste cazuri, nu este exclusă implicarea liderilor de la centru pentru a potenţa în favorea lor prestaţia fiecărei tabere. Cu atât mai mult cu cât alegerile de pe plan local au o regulă diferită decât alegerile de la centru, fiind uninominale şi nu pe listă.

Din acest motiv, ambele tabere au toate motivele să se implice, fiind deschisă şi posibilitatea care tocmai a fost eliminată la centru: un preşedinte dintr-o tabără şi o majoritate din cealaltă.

Strategii diferite

Deocamdată, fiecare dintre cei doi foşti candidaţi la şefia PNL, Crin Antonescu şi Ludovic Orban, au strategii diferite faţă de evenimentele care urmează.

Antonescu, personal, nu sprijină oficial niciun candidat, iar lobby-ul făcut de unii dintre membrii conducerii centrale nu poate fi legat de persoana sa.

„Şi în trecut au fost şefi de filiale care au ajuns în funcţie cu sprijinul lui Tăriceanu sau Orban, dar acum îl sprijină pe Antonescu. Nu e sigur că un preşedinte de filială, odată ales, va merge împotriva lui Antonescu”, este explicaţia liberalilor.

De cealaltă parte, Orban a fost sau va participa la alegerile din mai multe judeţe încercând să contureze o alternativă la actuala conducere.

Fie prin sprijinirea celor care mai sunt în tabăra sa, fie prin susţinerea unor lideri locali nemulţumiţi de actuala conducere, sau de unele decizii pe plan local.

START

Timiş, episodul-pilot

Prima rundă de alegeri judeţene de după congres, cea pentru şefia PNL Timiş, organizată duminica trecută, pare să dea tonul în partid.

Tabăra lui Antonescu, reprezentată de Nicolae Robu, a învins-o pe cea a lui Orban, reprezentată de Sorin Supuran, la o diferenţă de 45 de voturi: 339 contra 294.

Robu era preşedinte interimar al organizaţiei şi l-a sprijinit pe Crin Antonescu la Congres, intrând şi în Biroul Politic ales la propunerea ace stuia. De cealaltă parte a baricadei, Sorin Supuran a fost director al Autorităţii Rutiere Române în perioada în care Ludovic Orban era ministru al transporturilor.

Antonescu nu a participat la alegerile din Timiş, în timp ce Orban s-a deplasat la faţa locului. Mai mult, oamenii lui Orban au făcut campanie mergând la delegaţi acasă în perioada de dinainte de alegeri. Ulterior, Supuran a contestat modul în care au fost desemnaţi delegaţii la alegeri, dar contestaţia a fost respinsă de conducerea PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News