Lucrările făcute până acum la cetatea de tip Vauban din Alba-Iulia o transformă într-un model pentru restaurarea urbană din România, perfect integrat în viaţa oraşului.
În ultimii zece ani, trasformările făcute de cetăţeni au fost radicale. Au fost restaurate porţile I, a III-a şi a IV-a ale Cetăţii, în timp ce poarta a II-a a fost reconstruită practic de la zero şi inaugurată anul trecut.
Urmează restaurarea şi punerea în valoare a porţilor a V-a şi a VI-a ale cetăţii de tip Vauban, în corelare cu un proiect foarte amplu care redesenează, practic, zona din faţa Catderalei Reîntregirii.
Obiectiv turistic unic în Europa
Cel mai repede va fi inaugurată Poarta de sud a Castrului Roman, unde lucrările de restaurare sunt în fază finală. Aceasta va fi inaugurată pe 1 Mai, chiar de Ziua Cetăţii. Cele 1,3 milioane lei, cât mai era nevoie pentru reconstruirea Porţii Castrului Roman, au fost date de Ministerului Turismului.
Poarta se găseşte în zona numită Traseul celor Trei Fortificaţii, unde se suprapun fortificaţii din trei epoci diferite. Din acest motiv, locul este un obiectiv turistic unic în Europa, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători în timp de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificaţii, construite succesiv pe acelaşi loc, fiecare nouă cetate incluzând-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.H.), Cetatea Medievală (sec. XVIXVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVIII).
Până anul trecut, epoca romană era însă reprezentată doar prin câteva ruine, care doar specialiştilor le spuneau ceva.
Peste o lună, oricine se află la Alba-Iulia va putea să treacă pe sub o poartă romană ca în urmă cu două milenii, deoarece restauratorii au avut grijă la detalii. „Urmăriţi asizele, care sunt practic rândurile de piatră. Cele de jos sunt în perfectă stare de conservare. Noi reconstituim trei din cele patru arce şi asizele, după modelul asizelor originale. Încercăm să folosim acelaşi tip de piatră ca şi romanii”, a explicat Cosmin Suciu, directorul Grup Corint SA, firma care se ocupă de restaurare.
Oază romană, cu soldaţi pe post de ghizi
Turiştii vor intra în complex prin Poarta Castrului Roman.
„Va fi echipată, dacă putem spune aşa, cu nişte soldaţi romani. Poarta va face parte din complexul roman pe care noi îl gândim şi care cuprinde această poartă de sud a Castrului Roman, o încăpere de gardă care va fi vizitabilă, un lapidar cu ce s-a găsit în urma cercetărilor făcute la poarta de sud a Castrului Roman. (...) Lapidarul, care este practic o expoziţie în aer liber, se continuă în mod firesc cu cele două locuinţe romane descoperite la sfârşitul toamnei, care sunt conservate şi care vor fi foarte bine puse în valoare astfel încât turiştii noştri să aibă la dispoziţie un traseu al vestigiilor romane”, a mai dezvăluit Cosmin Suciu.
De asemenea, în camerele de gardă, va fi amenajată o expoziţie cu obiecte relevante pentru epoca romană, descoperite chiar în acel loc sau în zone apropiate. Pentru început, soldaţii romani vor avea doar rolul de a fi ghizi, vor istorisi că pe această poartă intra Legiunea a XIII-a Gemina şi vor răspunde întrebărilor turiştilor.
În viitor, nu este exclus ca şi ei să fie implicaţi într-un ceremonial, aşa cum se întâmplă cu actuala Gardă a Cetăţii, care este îmbrăcată şi execută un ceremonial militar după un model din vremea Imperiului austro-ungar.
„Poarta de sud a Castrului Roman va fi principalul loc de acces al turiştilor în compexul nostru şi va fi «echipată» cu soldaţi romani.”, COSMIN SUCIU, directorul Grup Corint SA, firma care se ocupă de restaurare