UE se mişcă greu spre un plan de susţinere a Greciei

UE se mişcă greu spre un plan de susţinere a Greciei

Statele din zona euro au negociat, ieri, intens pe tema unui mecanism de sprijin financiar pentru împovărata Grecie, la care va contribui, cel mai probabil, FMI, scrie AFP.

O decizie finală ar putea fi luată azi, la summitul european de la Bruxelles, dar nu toţi membrii zonei euro sunt gata să-şi anunţe susţinerea. Pe fondul neînţelegerilor din UE şi al anunţului agenţiei Fitch, care a retrogradat ratingul Portugaliei pentru datoriile pe termen lung, moneda euro a ajuns, ieri, la cel mai scăzut nivel din ultimele zece luni în raport cu dolarul - 1,3335.

Multe obstacole stau în calea unui acord, iar şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, a ieşit în public pentru a doua oară, ieri, pentru a presa statele membre să găsească o soluţie salvatoare. Surse apropiate negocierilor, care au dezvăluit pentru presa europeană detalii ale planului, au precizat că ajutorul statelor din zona euro va veni ca o completare la un împrumut al FMI.

Există şi condiţii. Berlinul vrea ca statele din zona euro să se angajeze la consolidarea mecanismului de disciplină bugetară din UE - Pactul de Stabilitate - cu sancţiuni aplicabile mai lejer ţărilor care încalcă regulile.            

Dilema Angelei Merkel

Grecia trebuie să refinanţeze datorii de 16 miliarde de euro în perioada 20 aprilie-23 mai şi speră că anunţarea publică a unui mecanism de sprijin din partea UE îi va reduce costurile de împrumut de pe piaţă. Angela Merkel are însă o dilemă. Pe de-o parte, cancelarul german este criticat de partenerii din UE pentru poziţia intransigentă faţă de Grecia, care ar fi afectat deja încrederea investitorilor.

Pe de altă parte, Merkel se confruntă cu opoziţia internă privind susţinerea financiară a Atenei. O eventuală decizie de susţinere a Greciei se loveşte de opoziţia publică, de reticenţa partenerilor de guvernare, liberalii, şi ar putea chiar să fie contestată la Curtea Constituţională.

La toate acesta se adaugă alegerile din Renania de Nord-Westfalia, care vor avea loc pe 9 mai. O înfrângere a partidului lui Merkel la scrutinul regional ar duce la pierderea majorităţii în Camera superioară a parlamentului, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News