Ramon Zedan îşi riscă sănătatea din dragoste pentru dans

Ramon Zedan îşi riscă sănătatea din dragoste pentru dans

Ramon Zedan participă la competiţii de dans sportiv, în ciuda faptului că suferă de hernie de disc, iar medicii l-au sfătuit să renunţe.

Sala Polivalentă din Bucureşti a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, competiţia intitulată „Dance Masters”. Cel mai important eveniment de dans sportiv din România, organizat de cluburile „Phoenix” şi „Pas în doi”, dar şi de Bogdan Păun, antrenor de dans sportiv, a avut printre concurenţi o persoană cu o poveste impresionantă.

Sportivul Ramon Zedan, campion naţional la 10 dansuri, se deosebeşte prin faptul că nesocoteşte recomandările medicilor din pasiune pentru dans. Are tată sirian şi mamă româncă Ramon Zedan (26 de ani) s-a născut în Bucureşti. Tatăl său este sirian, iar mama - româncă. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în Siria, unde a plecat împreună cu familia sa, în 1985. S-a întors în 1990.

În urmă cu cinci ani a fost diagnosticat cu hernie de disc, motiv pentru care toţi doctorii care l-au consultat l-au sfătuit să renunţe la dans sportiv. Zedan, însă, nu le-a dat ascultare. A strâns din dinţi şi, în ciuda durerilor mari, a continuat să se antreneze şi să participe la concursuri.

Dansatorul ne-a mărturisit că s-a obişnuit aşa de mult cu durerea încât a ajuns să o ignore. Face şedinţe de acupunctură şi fizioterapie, pentru a o ameliora. Şi toate acestea doar din pasiune, pentru că, dacă ar fi să ia în calcul aspectul financiar, n-ar merita să-şi asume atâtea riscuri.

„Am început să dansez obligat de mama”

Zedan susţine că, în copilărie, dansul nu l-a atras deloc. „Am început să practic dansul sportiv în urmă cu 15 ani. Ca să fiu sincer, pe atunci nu prea mă pasiona dansul. Ca orice băiat, eram atras de sport, îmi plăcea să înot, să joc tenis, fotbal, baschet... Dar sora mea a vrut cu tot dinadinsul să practice dansul sportiv, iar atunci mama a decis să ne înscrie pe amândoi la o şcoală de profil. Ca să zic aşa, am început să dansez mai mult obligat de mama. În paralel însă, am practicat înotul, tenisul şi scrima... Cu timpul, dansul sportiv a început să mă atragă din ce în ce mai mult, aşa că am renunţat la toate celelalte în favoarea lui. Prima parteneră a fost Mariana, sora mea. Între timp, ea a renunţat, iar de atunci dansez cu Cătălina Filip”, a povestit Zedan pentru EVZ.

În urmă cu cinci ani, sportivul a primit o veste dură: „Am început să resismt din ce în ce mai des dureri de spate. La început, nu prea le-am băgat în seamă, dar cum acestea au început să devină tot mai acute, am decis să merg la doctor. Am făcut un RMN, în urma căruia am aflat că sufăr de hernie de disc. Toţi doctorii miau cerut să renunţ la dans, avertizândumă că, în caz contrar, starea mea de sănătate se va agrava şi aş putea ajunge la cuţit. Dar nu i-am luat în seamă şi am continuat să dansez. E drept că, pentru a putea dansa, sunt nevoit să fac şedinţe dese de fizioterapie şi acupunctură”.

O lecţie de-o oră cu Zedan, 100 de lei

Ramon Zedan trăieşte la limită. „Câştigurile sunt mici. Deocamdată, în România nu poţi trăi din dans sportiv. De multe ori, suntem nevoiţi să mai aducem şi bani de-acasă. Deplasările la concursuri, costumele, toate ni le plătim noi. Federaţia ne sprijină financiar doar când mergem la Mondiale”, ne-a dezvăluit Zedan. Costul unui costum pentru concurs poate ajunge la 2.000 de euro.

În timpul liber, Ramon Zedan este şi profesor de dans, activitate pentru care primeşte în jur de 80-100 de lei pe oră: „Pentru concursuri, mă pregătesc şi cu un antrenor italian, Giordanu Vannone, căruia îi plătesc 250 de euro pentru 45 de minute. De aceea spun că uneori sunt nevoit să aduc şi bani de acasă”.

„Port numele lui Zidane”

În afara dansului sportiv, Ramon Zedan este pasionat şi de fotbal: „Îmi place să mă uit la meciuri, dar nu la cele din campionatul intern. Echipa mea favorită este Real Madrid şi îmi place mult cum joacă portughezul Cristiano Ronaldo. Fotbalistul meu favorit e însă Zidane, că doar îi port numele”.

Zedan este legitimat la clubul de dans sportiv „Pas în doi”, condus de profesorul Virgil Grigore. „Pe Ramon l-am crescut de mic, de când avea 11 ani. Deşi are probleme cu spatele, care îi cauzează dureri mari la antrenamente, reuşeşte să meargă mai departe şi trebuie apreciat”, susţine profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News