Gripa aviară revine la Tulcea

Gripa aviară revine la Tulcea

Comisia Europeană a confirmat primul caz de gripă aviară, apărut la într-o gospodărie din comuna Letea, din judeţul Tulcea.

Este vorba despre două păsări, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Niculae Lazăr.

În zonă au fost deja aplicate măsurile pentru a preveni extinderea focarului de aviară. De asemenea, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o rază de 10 kilometri în jurul gospodărieii, aceasta fiind considerată o zonă de risc crescut. Intrările şi ieşirile de păsări din zonă vor fi strict supravegheate. Au fost interzise târgurile de păsări.

Acesta este primul caz de gripă aviară confirmat în Uniunea Europeană din martie 2009, când o raţă sălbatică a fost diagnosticată cu virusul H5N1 în Germania.

Pierderi de milioane de euro

Industria avicolă românească a pierdut aproape 140 de milioane de euro, din cauza gripei aviare. De aceea, avicultorii nu au mai avut puterea financiară necesară pentru a continua programul de investiţii, astfel încât să îşi modernizeze fermele în conformitate cu normele europene.

„Avem multe restanţe. Dacă programul de investiţii ar fi continuat aşa cum a început, eram într-o altă situaţie. Acum, avem nevoie de investiţii de circa 100 de milioane de euro pe an, în următorii 4-5 ani, pentru a îndeplini standardele europene”, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Primul caz de gripă aviară a fost confirmat în România în octombrie 2005, tot în judeţul Tulcea, la Ceamurlia de Jos. Focarul a fost stins în noiembrie 2005.

Ne puteți urmări și pe Google News