Legile Justiție: Inspecția Judiciară va rămâne la CSM

Legile Justiție: Inspecția Judiciară va rămâne la CSM

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache (PSD) a decis, marți, ca Inspecția Judiciară să rămână o structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Național al Magistraturii (CSM). Parlamentarii au adus astfel modificări la legea 317/2004 privind CSM. Prezentul proiect este cel de-al treilea din pachetul legilor Justiției.

Deși coaliția de guvernare PSD – ALDE a propus inițial, prin această inițiativă legislativă, ca Inspectia Judiciară să fie o instituție autonomă, condusă de un Colegiu de Integritate, membrii comisiei speciale au dezbătut și votat, marți, ca Inspecția Judiciară să rămână în cadrul Consiliului Superior al Magistaturii (CSM).

Articolul 65 privind înființarea Inspecției Judiciare a fost modificat și va avea următorul cuprins:

(1) Inspecția Judiciară este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amendamentul a fost asumat de ALDE și PSD.

Reacția Opoziției la răzgândeala coaliției de guvernare PSD - ALDE nu a întârziat să apară, reprezentantul USR, Stelian Ion, a punctat că:  „În conținutul propunerilor pe care le propuneți regăsim prevederi cu conținut foarte periculos. Ați spus că în funcțiile importante magistrații trebuie să acceadă pe bază de concurs. Ați eliminat proba scrisă, criteriul obiectiv în care se poate numi inspectorul șef. Ați acordat puteri sporite inspectorului șef, care desemnează toată echipa din plan secund. Susțineți în prezent ca această Inspectie Judiciară va promova o repartizare nu aleatorie, ci una echilibrata. Ce o fi însemnand, numai dvs. puteți explica”. În același context, reprezentatul PNL, Cătălin Predoiu, a replicat doar că: „Inițiatorii au renunțat la Instituția autonomă cu Consiliul de Integritate”.