EXPLOZIV - Grindeanu a scăpat porumbelul despre Kovesi!

EXPLOZIV - Grindeanu a scăpat porumbelul despre Kovesi!

Premierul Sorin Grindeanu a oferit o posibilă explicaţie despre decizia ministrului Justiţiei de a nu declanşa procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Grindeanu a explicat că procedura schimbării acesteia "se închide" la preşedintele Klaus Iohannis. Cu alte cuvinte, orice decizie a ministrului Justiţiei ar fi fost inutilă dacă Iohannis ar fi dorit menţinerea în funcţie a şefei DNA. Grindeanu a sugerat că Iohannis nu ar demis-o pe Kovesi la solicitarea ministrului Justiţiei.

"Nu ţine de atribuţiunile ministrului Justiţiei, nici măcar ale prim-ministrului schimbarea şefilor de la DNA şi de la Parchetul General. (...) Procedura se închide, conform legii, la preşedintele Iohannis. (...) Prin această evaluare pe care domnul ministru Tudorel Toader a făcut-o putea, eventual, să declanşeze procedurile", a spus Grindeanu, joi seara, la România TV.

Revocarea şefei DNA se realizează astfel: ministrul Justiţiei propune, CSM dă aviz consultativ, după care ultimul cuvânt îl are Preşedintele României, singurul care poate revoca procurorul-şef al DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că e "foarte mulţumit" de şefa DNA. "Una la mână, sunt foarte mulțumit de activitatea procurorilor de la DNA și DIICOT. Asta este opinia mea. Doi, sincer, nu cred că cineva va solicita așa ceva (revocarea, n.red.) Foarte bine, din când în când, să se facă evaluări, îi ajută pe cei evaluați să funcționeze mai bine. În politică se discută multe, multe lucruri, și ce trebuie și ce nu trebuie. Eu am spus că nu cred că va solicita cel care trebuie conform legii să o facă această măsură", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat despre o posibilă schimbare a procurorului general și a șefei DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA. Toader a anunţat însă că este necesară instituirea unei obligații de raportare a activității desfășurate de procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului Înalte Curți, monitorizare pe care o va face personal.

"Ceea ce considerăm oportun, în spiritul exigențelor statului de drept, este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligații de raportare a activității pe care o desfășoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. O autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției și, repet, o voi exercita fără ingerințe în independența procurorilor de a da soluții, pentru identificarea modului în care pe viitor procurorii înțeleg să respecte limitele de competență, să evite transformarea acțiunilor de prevenire, de combatere a fenomenului infracțional în acțiuni de natură să pună în pericol democrația, să afecteze drepturile și libertățile fundamentale. Această autoritate se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor, ci ca un mecanism care să dea eficiență, consistență prevederilor articolului 132 alineatul 1 din Constituție de exercitare a autorității ministrului Justiției asupra procurorilor (...)", a spus Tudorel Toader.