Se testează varianta nebuniei: medicii nu exclud internarea lui Gheorghe Dincă la Psihiatrie
- Andrei Ilinca
- 10 septembrie 2019, 08:08
Ziua adevărului pentru „monstrul din Caracal” se apropie, el fiind așteptat la INML. Specialiștii consultați de EVZ susțin că stabilirea discernământului comiterii faptei este de competenţa unor comisii medico-legale psihiatrice, de primăşi nouă expertiză. Pentru ca să poată fi emisă o concluzie pertinentă în raport cu activitatea sa infracţională, nu este exclusă internarea sub supraveghere medicală într-o clinică psihiatrică.
În cea de a noua săptămână de la declanșarea amplei anchete care îl vizează pe Gheorghe Dincă, mecanicul de 66 de ani acuzat de răpirea și uciderea Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu este așteptat la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice.
Rezultatele care pot arăta dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor nu vor fi anunțate, însă, foarte repede. „Durează” , ne-a declarat dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML. „Iar despre dicernământul său trebuie demonstrată fapta şi apoi modul de comitere a acesteia. Nu rezultă din datele prezentate public că ar fi acţionat ca un somnambul sau în transă hipnotică!
Unii psihologi, dar şi psihiatrii, au exprimat public ipoteza psihozei Korsacov din evoluţia etilismului cronic sau diverse tulburări de comportament deviant, de la o sociopatie până la o psihopatie ori chiar o psihoză, mai important decât diagnosticul unor afecţiuni psihice sau psihosomatice fiind stadiul evolutiv al acestora şi implicit discernământul la momentul săvârşirii faptei”, a explicat medicul, cu o experiență de zeci de ani în medicina legală.
Internat sub pază
În opinia dr. Gheorghe Alexandrescu, „este de competenţa unor comisii medico-legale psihiatrice, de primă şi nouă expertiză, stabilirea discernă mântului comiterii faptei”. „La câte acuze şi suspiciuni planează asupra lui (Gheorghe Dincă n.r.) ar trebui ca pe lângă examenele clinice şi testele uzuale - psihologic, comportamental, psihiatric - ambulatoriu în primă comisie, să fie internat sub pază şi supraveghere medicală într-o clinică psihiatrică pentru ca să poată fi emisă o concluzie pertinentă în raport cu activitatea sa infracţională”, susține medicul.
Lipsa de discernământ, puțin probabilă
Dacă se va stabili că criminalul din Caracal nu are discernământ din cauza unei afecțiuni psihiatrice, specialiștii consultați de EVZ spun că Gheorghe Dincă va scăpa de condamnare, dar va fi supus măsurii internării într-un ospiciu, unde va fi ținut sub tratament până se însănătoșește.
Numai că lipsa de discernământ se stabilește în instanță cu raportare la momentul comiterii faptelor. Ipoteza lipsei de discernământ este una greu de reținut în cazul lui Gheorghe Dincă, având în vedere că acesta le-a răpit pe victime, le-a sechestrat, le-a violat, le-a ucis, apoi a făcut totul pentru a scăpa de trupurile lor. De exemplu, Magdalena Șerban – „nebuna de la metrou” care în 2017 a împins pe șine două tinere, iar una a murit călcată de tren – a primit pedeapsa detenției pe viață, chiar dacă are probleme psihice.
Magistrații au decis că în momemtul comiterii faptelor Magdalena Șerban a avut reprezentarea acțiunilor ei (atunci când le-a împins pe victime) și urmărea rezultatele acestor acțiuni (victimele să fie lovite de metrou).
S-a dat lovit de mascați
Dincă a mai ajuns la INML pe 1 august, pentru control medical după ce s-a plâns de dureri la nivelul coastelor și al pieptului, spunând că ar putea avea o fractură provocată de anchetatori, în timpul primei intervenții în curtea sa, care a avut loc pe 26 iulie. Bărbatul susținea că, atunci când anchetatorii au decins la locuința lui pentru percheziții, l-au lovit cu picioarele în momentul în care l-au imobilizat. După examinarea de la INML, medicii au constatat că Dincă avea doar unele zgârieturi, fără a prezenta leziuni grave ce i-ar putea pune viața în pericol.
Dinții nu pot aparține unei singure persoane
Dr. Gheorghe Alexandrescu (foto), medic legist care a lucrat zeci de ani în instituția centrală a medicinii legale românești, a analizat și situația dinților găsiți, până acum, de anchetatori. „La 15 ani pot exista 28 dinţi, plus sau minus 4. Măselele de minte erup mai târziu. La 18 ani aceeaşi situaţie. Un adult are maximum 32 de dinţi. În butoi s-ar fi găsit 21 dinţi, iar alți 17 dinţi au fost găsiţi în pădure. În total, 38 dinţi, deci mai mulţi decât garnitura dentară completă a unui adult (32). Concluzia este că dinţii provin de la cel puţin două persoane”, a explicat medicul legist.
Procurorul Popescu și trei polițiști, audiați la Secția Specială
Ancheta în cazul „Caracal” continuă, astăzi, cu audierea polițiștilor care au înregistrat dispariția Alexandrei și au fost în casa familiei Măceșanu, au confirmat, pentru EVZ, surse judiciare. Printre aceștia se numără Vasile Marian, ajutorul șefului de post din Dobrosloveni, acolo unde tatăl Alexandrei Măceşanu a anunţat dispariţia fiicei sale, în seara zilei de miercuri, 24 iulie 2019. Așa cum ne-au declarat colegi de-ai polițistului, după ce a preluat plângerea lui Ioan Măceşanu, agentul șef Vasile Marian i-ar fi transmis şefei sale, Violeta Mirea, cea care conducea Secţia de Poliţie Rurală Osica de Sus, unde este arondat Postul Dobrosloveni, că există un caz de dispariţie.
Șefa i-ar fi transmis să aștepte până a doua zi, pe motiv că fata s-ar putea întoarce acasă și i-a recomandat lui Ioan Măceșan același lucru. După izbucnirea scandalului, pe 14 august 2019, Violeta Mirea a înaintat către IPJ Olt raportul de încetare a relaţiilor de muncă. La audierile de astăzi este așteptat și procurorul din Caracal, Cristian Ovidiu Popescu, cel care a așteptat, pe 26 iulie, până la ora 6.00 dimineața, pentru a intra în casa lui Gheorghe Dincă. Surse judiciare susțin că el va fi pus sub învinuire de către procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.
Până acum în dosarul în care s-a început urmărirea penală, in rem, pentru abuz în serviciu au mai fost audiați: prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal, Cătălin Zăvoianu și fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, cel care a coordonat misiunea și a apelat la Remus Rădoi, patronul unei firme de pază, în noaptea în care era căutată Ale xandra Măceşanu, pentru a-i cere informaţii cu privire la o maşină.