Replici dure între Iran şi SUA, pe tema închiderii Strâmtorii Ormuz

Replici dure între Iran şi SUA, pe tema închiderii Strâmtorii Ormuz

Iranul şi Statele Unite ale Americii au ridicat tonul una la cealaltă, în ultimele 24 de ore, după ce Teheranul a ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, un canal strategic pentru traficul petrolier mondial, în contextul în care nave ale celor două ţări se află în regiune, relatează AFP.

Generalul Hassan Salami, numărul doi al Gardienilor Revoluţiei, a respins, azi, avertizările americane privind închiderea strâmtorii, subliniind că Iranul va acţiona cu hotărâre "pentru a-şi proteja interesele vitale". Tensiunile au loc în condiţiile în care Teheranul a afirmat că un portavion american a traversat Strâmtoarea Ormuz, "dinspre Golful Persic pentru a veni în Marea Oman", în zona în care republica islamică a început, sâmbătă, manevre navale.

Strâmtoarea, prin care tranzitează între 30%-40% din traficul maritim petrolier mondial, este în mod special vulnerabilă din cauza lărgimii sale reduse, circa 50 de kilometri, şi a adâncimii sale, ce nu depăşeşte 60 de metri. Pe lângă Iran, al doilea producător din cadrul OPEC, celelalte ţări din Golf, în special Arabia Saudită, Kuweitul, Irakul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite îşi exportă o parte din petrol prin această strâmtoare. Sancţiuni contra exporturilor de petrol

Prim-vicepreşedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi, a avertizat, acum două zile, că ţara sa va închide Strâmtoarea Ormuz, dacă actorii internaţionali vor impune sancţiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene. "Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, niciun strop de petrol nu va mai trece prin Strâmtoarea Ormuz", a avertizat Reza Rahimi. "Nu avem nicio dorinţă de ostilitate sau de violenţă, dar duşmanii vor renunţa la comploturile lor numai în ziua în care îi vom pune la locul lor", a explicat el.

La rândul său, comandantul marinei iraniene a subliniat, ieri, că pentru Iran este "foarte uşor", însă nu şi necesar, la momentul actual, să închidă această strâmtoare. Reacţionând la aceste ameninţări, Washingtonul a avertizat în seara aceleiaşi zile Teheranul că "nicio perturbare a traficului maritim prin Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată".

Ne puteți urmări și pe Google News