Costul asigurării suplimentare va fi variabil, putând acoperi inclusiv medicamente, iar angajatorii vor putea plăti în locul angajaţilor. În noul sistem trebuie să intri în termen de opt luni.
Noua lege a Sănătaţii aduce în România un amestec de public-privat. Nu se schimbă multe în privinţa modului în care se colectează banii, însă privaţii vor fi cei care se vor ocupa de supravegherea serviciilor primite de asiguraţi. Aceştia din urmă vor plăti poliţe suplimentare de sănătate, pe lângă cele obligatorii. Poliţele vor putea acoperi în totalitalitate costurile cu medicamentele sau tratamentele stomatologice, spre exemplu.
În noul sistem, "operarea fondurilor publice (din asigurarea obligatorie), cât şi a celor private, cele constituite de firmele de asi gurare vor fi preluate de operatorii privaţi, care vor înlocui casele de asigurări de sănătate actuale", detaliază expertul în sănătate Adina Geană.
Cât va costa asigurarea suplimentară, cine este scutit de plata contribuţiilor la sănătate, ce trebuie să faci pentru a deveni asigurat în noul sistem?
Se caută asigurători cu cel puţin 1 milion de clienţi
Noua lege care va intra în această săptămână în dezbatere publică pentru o perioadă de o lună permite intrarea pe piaţă doar a asigurătorilor cu experienţă în domeniu. Mai exact, pot pătrunde pe piaţă asigurători care "să fi încheiat la nivelul grupului naţional sau internaţional din care fac parte poliţe de asigurare de sănătate pentru cel puţin un milion de persoane în anul fiscal anterior, iar valoarea totală a primelor să fi fost de cel puţin cinci sute milioane de euro".
Din momentul intrării în vigoare a legii, asigurătorii agreaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au la dispoziţie opt luni în vederea înscrierii pe propriile liste a asigu raţilor şi pentru a se prezenta la CNAS în vederea contractării.
"Furnizorii de asigurări medicale vor asigura prin protocoale de lucru şi ghiduri terapeutice o eficientizare a modului de lucru dintre asiguratori şi furnizorii de servicii medicale, cu implicaţii imediate pozitive asupra pacientului. Se are în vedere încurajarea achiziţionării de asigurări suplimentare prin anumite facilităţi fiscale", detaliază din noutăţile pe care le aduce noua lege Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări. "Este posibil să plăteşti doar asigurarea obligatorie şi din buzunar restul serviciilor, însă ieşi mai scump. Asigurătorul negociază tarife mai avantajoase." ADINA GEANĂ, consultant AEGEEA
EXCEPŢII
Cine e scutit de plata asigurărilor
Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, făra plata contribuţiei:
- toţi copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu muncesc;
- tinerii cu vârstă până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă;
- soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; în situaţia în care venitul persoanei asigurate, calculat pe membru coasigurat depăşeşte venitul mediu anual din legea bugetului de stat a României, acesta va plăti pentru persoanele coasigurate o primă de asigurare stabilită la nivelul primei minime de asigurare, adică 5,5% din salariul minim pe economie;
- persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;
- bolnavii cu afecţiuni incluse în Pro gramele Naţionale de Sănătate (cancer, HIV, diabet) până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
- femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
EXPLICAŢIILE EXPERŢILOR
Cinci întrebări esenţiale despre noua lege
1. Cât va costa o asigurare voluntară de sănătate? Costurile nu se ştiu exact în acest moment, însă vor varia destul de mult, asiguratorii având libertatea să le stabilească.
"Costul unei asigurări de sănătate depinde de tipul de beneficii oferite prin contract. În momentul de faţă, o asigurare suplimentară porneşte de la 1 RON/zi şi poate ajunge la 40 RON/zi", spune Theodor Alexandrescu, reprezentant Alico.
2. Îţi poţi face doar asigurarea obligatorie şi să plăteşti restul doar dacă ai nevoie de servicii medicale? Este posibil şi aşa ceva, însă nu este rentabil financiar.
"Asigurătorul va negocia cu spitalele pentru un număr mare de pacienţi tarife avantajoase. Când plăteşti pe cont propriu, ieşi mai scump", crede expertul în sănătate Adina Geană.
3. Poate face angajatorul asigurare suplimentară pentru angajat? Da. Însă dezavantajul poliţelor oferite de angajatori este că negociază ei seriviciile pe care le primeşti.
4. Dacă am nevoie de un transplant de organe sau de chimioterapie, trebuie să plătesc? Nu. Din ce se ştie până acum, anumite boli grave vor fi finanţate în continuare de Ministerul Sănătaţii, prin programele naţionale pe care le gestionează, cu fonduri de la bugetul de stat. Este vorba despre transplanturi, dar şi de HIV/SIDA, cancer şi diabet.
5. Ce păţeşti dacă nu te-ai înscris la un asigurător? Veţi fi înscrişi automat. "Cei care nu optează în termenul stabilit sunt preluaţi la prima prezentare la medic, cum s-a întâmplat când au intrat medicii de familie. Spitalul are contract cu un anumit asigurător, iar acela preia asigurarea socială (cea obligatorie) a pacientului care se prezintă la medic", mai explică Adina Geană. Citiţi şi:
- FMI critică legea Sănătăţii. Bolnavii, refuzaţi de asiguratori, spitalele uşor falimentate
- Traian Băsescu: UDMR şi baronii sistemului medical blochează reforma sănătăţii
- Românii, obligaţi să-şi facă asigurări private la sănătate din 2012
- Cele trei metode prin care se fură banii românilor care plătesc la Sănătate
- Asigurări de sănătate cu 50 de euro pe lună