Reacţii la moartea lui Kim Jong-il: speranţe pentru o schimbare în Coreea de Nord

Reacţii la moartea lui Kim Jong-il: speranţe pentru o schimbare în Coreea de Nord

Reacţiile pe scena internaţională, după moartea lui Kim Jong-il, nu au întârziat să apară. Pe lângă transmiterea unor mesaje de condoleanţe, liderii din colţurile lumii vorbesc despre situaţia incertă şi un posibil "punct de cotitură" în viaţa nord-coreenilor, în timp ce vecinii sunt în alertă, relatează BBC.

Preşedintele american Barack Obama şi cel sud-coreean, Lee Myung-bak, au discutat, la telefon, şi au căzut de acord să colaboreze pe probleme de securitate, după moartea liderului nord-coreean, a anunţat Casa Albă. "Preşedintele Obama a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru stabilitatea peninsulei coreene şi a aliatului său apropiat Republica Coreeană", spune Casa Albă.

China a reacţionat, de asemenea, la vestea morţii liderului Kim Jong-il. "Am aflat cu tristeţe despre nefericitul deces al liderului senior nord-coreean Kim Jong-il, şi transmitem sincere condoleanţe poporului nord-coreean", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de agenţia de stat Xinhua.

Succesorul lui Kim Jong-il, fiul său cel mic, Kim Jong-un, a fost "crescut" pentru a prelua cea mai înaltă funcţie în stat de peste un an, relatează BBC, iar întrebarea care se pune este dacă el are puterea şi autoritatea necesare pentru a-i urma la conducere tatălui său.

Potrivit CCTV, televiziunea de stat chineză, preluată de cea din Seul, unele magazine s-au închis la Phenian, după anunţul oficial al morţii liderului. "Primăvara coreeană"

Philip J Crowley, fost purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, scrie pe Twitter: "Dacă ar fi fost o ţară normală Coreea de Nord, moartea liderului ar deschide calea către o primăvară coreeană. Dar nu este o ţară normnală. Aşa că transferul de putere către Kim Jong-un este pe cale să aibă loc. Ar putea exista unele provocări, pentru o vreme, pentru că tânărul lider va încerca să-şi demonstreze capacităţile".

În Japonia, premierul Yoshihiko Noda a creat o echipă de management al crizei, în timp ce bursele din Asia au căzut, în contextul incertitudinii care planează asupra Coreei de Nord.

Ministrul de Externe britanic, William Hague, spune despre moartea liderului de la Phenian: "Cetăţenii nord-coreeni sunt în doliu, după decesul lui Kim Jong-il. Înţelegem că este o perioadă foarte dificilă pentru ei. Ar putea fi un punct de cotitură pentru Coreea de Nord". Hague speră ca noua conducere să aibă un contact mai strâns cu comunitatea internaţională, pentru că astfel s-ar putea îmbunătăţi viaţa oamenilor de rând. "Încurajăm Coreea de Nord să acţioneze pentru pace şi securitate în regiune şi să facă paşii necesari pentru a permite reluarea negocierilor pe tema denuclearizării peninsulei coreene", a spus oficialul de la Londra. Moartea unui dictator Carl Bildt, ministrul suedez de Externe, scrie pe Twitter: "Moartea unui dictator este urmată întotdeauna de o perioadă nesigură. Iar în Coreea de Nord este cea mai dură dictatură a timpurilor noastre".

Presa sud-coreeană transmite că nicio delegaţie străină nu va participa la funeraliile lui Kim Jong-il, singura excepţie fiind preşedintele chinez Hu Jintao, care va fi prezent la Phenian.

Liderul comuniştilor ruşi, Ghenadi Ziuganov, a exprimat condoleanţe "poporului nord-coreean prieten", spunând că acesta traversează vremuri dificile şi va trebui să dea dovadă de reţinere.

Jurnalistul BBC Charles Scanlon, care a vizitat Coreea de Nord, spune că emoţia şi regretul nu sunt la fel de evidente de data aceasta, aşa cum au fost la moartea lui Kim Ir-sen, în 1994. Atunci mii de oameni au ieşit, spontan, pe străzi, plângând. Acum situaţia nu mai e aceeaşi, având în vedere foametea, sărăcia şi greutăţile de zi cu zi cu care se luptă populaţia. Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Kim Jong-il. CITIŢI ŞI:

  • Dictatorul nord-coreean Kim Jong-il a murit în urma unui atac de cord | VIDEO
  • Bursele asiatice scad după moartea lui Kim
  • Cum îşi jelesc nord-coreenii liderii. Un reporter a plâns la moartea lui Kim Ir-sen | VIDEO
  • Alertă în Coreea de Sud, după moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-il
  • Kim Jong-il lasă "împărăţia" la degetul mic al fiului cel mic
  • Dinastia Kim, stăpână peste Coreea de Nord de 6 decenii
  • Românul care le-a suflat în ureche celor doi Kim
  • Primele fotografii cu succesorul lui Kim Jong Il

Ne puteți urmări și pe Google News