Ipoteză inedită! Criza europeană ar fi luat sfârşit. VEZI de ce
- Raluca Florescu
- 18 decembrie 2011, 19:23
Unii analişti sunt de o părere că, odată cu summitul european de săptămâna trecută, ar fi apărut un punct de cotitură pentru criza din zona euro, scrie analistul Joe Weisenthal în publicaţia Business Insider.
Acesta îl citează pe economistul Tyler Cowen, care a scris un articol cu titlul: "În sfârşit, zona euro a realizat un pogres la nivel politic".
Alţi analişti, spune Weisenthal, sunt de părere însă că problemele sunt departe de a fi ajuns la final, aceştia citând o serie de bancheri care au declarat că nu au de gând să cumpere de aici încolo bonduri emise de state. Totodată, mai mulţi analişti de pe Wall Street au declarat că astfel de investiţii nu sunt recomandate.
Dar ceva s-a schimbat la nivelul pieţei de-a lungul ultimelor zile, notează Weisenthal. Şi anume, nivelul randamentelor solicitate pe termen scurt pentru bondurile emise de state (respectiv costurile la care se împrumută ţările şi care reflectă încrederea pieţelor în acestea), a scăzut impresionant.
Pesimiştii spun însă că această evoluţie nu rezolvă criza datoriilor din zona euro, mai ales că bancherii spun că nu vor mai investi în bondurile statelor, ceea ce creează un blocaj la nivelul pieţei titlurilor de stat din zona euro, ceea ce este perfect adevărat.
Dar, deşi pare a suna ca un clişeu, finalul crizei nu este de aşteptat să fie semnalat printr-un clincănit de clopoţel. Iar la nivelul pieţei, decidenţii nu vor veni să spună cuvintele care ar linişti definitiv pieţele. Niciodată nu se va întâmpla, de exemplu, ca Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene să iasă şi să spună: "Nu vom lăsa randamentele bondurilor italiene să treacă de un anumit nivel şi vom elimina riscul de faliment al ţărilor".
Nimeni nu a sunat însă un clopoţel nici când criza din 2009 a SUA a început să se tempereze. Luni de zile după ce piaţa se liniştise oarecum deoarece între Congres şi banca centrală americană apăruse un consens, oamenii au continuat să se teamă şi să aştepte un reviriment al crizei.
Aşadar, ceea ce transmit pieţele nu este neapărat că s-ar fi ajuns la punctul maxim al crizei zonei euro sau că s-ar fi găsit panaceul acesteia, scrie Weisenthal. "Dar este posibil ca europenii să fi marcat un punct serios de cotitură, iar dacă vă aşteptaţi ca finalul crizei să vină printr-un anunţ oficial, atunci veţi fi dezamăgiţi", conchide acesta.