Eroul anului de pe Discovery a devenit ofiţer al Armatei Române
- Petrisor Cana
- 16 decembrie 2011, 22:00
Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea l-a decorat şi l-a trecut în corpul ofiţerilor pe Laurenţiu Şerban, plutonierul care a rămas fără un picior după ce a fost rănit într-o misiune din Afganistan. Militarul român a fost declarat eroul anului de celebrul canal de televiziune Discovery.
În jurul bradului organizat, astăzi, la sediul MApN s-au adunat copiii militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în misiuni de instruire pe teritoriul naţional dar şi micuţii celor răniţi în timpul îndeplinirii unor misiuni în ţară sau în operaţii internaţionale. "Ca buni români şi ca oameni educaţi în spiritul frumoaselor tradiţii româneşti, militarii întâmpină cu încredere şi speranţă Naşterea Domnului, în mijlocul familiei mari şi unite a Armatei României. Ne bucurăm să fim şi astăzi împreună, cu daruri de Crăciun pentru copiii eroilor militari şi pentru copiii camarazilor răniţi în misiuni", a declarat Ministrul Apărării Naţionale.
Serbarea a continuat cu oferirea de daruri copiilor şi prezentarea unui spectacol artistic susţinut de interpreţi de muzică uşoară şi populară, colindători, grupuri de copii şi formaţii ale Ansamblului Artistic al Armatei, Regimentului 30 Gardă şi Clubului Copiilor din sectorul 6 al Capitalei. Rănit în Afganistan, a ales să să lucreze la MApN Cu această ocazie, a fost organizată şi o ceremonie specială în cadrul căreia, prin ordin al Ministrului Apărării Naţionale, plutonierul Laurenţiu Şerban a fost trecut în corpul ofiţerilor, cu gradul de căpitan, "pentru devotamentul excepţional şi curajul dovedite în timpul unei misiuni executate în teatrul de operaţii din Afganistan, în urma căreia a fost rănit", precizează MApN.
De asemenea, ministrul Gabriel Oprea i-a conferit căpitanului Laurenţiu Şerban Emblema "Onoarea Armatei României" cu însemn de război, în semn de înaltă apreciere a serviciilor deosebite aduse instituţiei militare, pentru înalta competenţă profesională, curajul, dăruirea şi iniţiativa manifestate în îndeplinirea misiunilor încredinţate în teatrul de operaţii din Afganistan.
"Nu întâmplător am hotărât ca plutonierul Laurenţiu Şerban să treacă în corpul ofiţerilor", spunea ministrul Gabriel Oprea. Oficialul MApN susţine că fostul subofiţer a fost avansat şi a primit cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda în calitate de ministru al apărării naţionale deoarece, deşi grav rănit, a ales să-şi continue cariera de cadru militar activ al Armatei. În acest mod, spunea Oprea, el a oferit un exemplu extraordinar de dragoste faţă de Patrie, sprijinindu-şi camarazii de luptă care au trecut prin experienţe similare cu cea trăită de el. "A avut puterea să treacă mai departe, să ignore greutăţi care pe mulţi i-ar fi doborât. El are astăzi o carieră, o familie frumoasă, un copil care, sunt sigur că, la fel ca toţi copiii prezenţi aici, va învăţa despre Patrie şi iubirea de Neam de la un erou care a dovedit prin fapte că aceste valori merită şi trebuie apărate", a declarat ministrul Gabriel Oprea. Absolvent "US Army Ranger School" Laurenţiu Şerban, 32 de ani, a fost ales "eroul Discovery" din România. În 2006, pe când era în misiune în Afganistan şi încerca să-şi salveze nişte colegi dintr- un tab ce explodase, el a călcat pe o mină, iar deflagraţia l-a lăsat fără piciorul drept. Deşi el însuşi accidentat, Laurenţiu a găsit puterea să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei "Camarazii Armatei Române", care-i ajută pe militarii răniţi în operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo. Fost paraşutist militar şi printre puţinii absolvenţi români ai "US Army Ranger School", după accidentul din 2006, bărbatul n-a mai avut voie să profeseze, iar acum lucrează la MApN. Nu şi-a pierdut însă optimismul şi a devenit pilot de parapantă, iar mai apoi a făcut o pasiune pentru motocicletă.
Soţia lui povesteşte că primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei pentru picior a fost să-şi cumpere maşină şi motor. În timpul liber, Laurenţiu construieşte, proiectează, zideşte sau sudează. Discovery Channel România a prezentat la TIFF 10 scurtmetraje despre 10 "eroi" români, identificaţi în cadrul campaniei "Oricine poate fi erou".
În urma voturilor primite pe pagina de Facebook Discovery România şi în urma jurizării de la TIFF, cea mai bună poveste a fost considerată cea a eroului Laurenţiu Şerban din Bucureşti.